«Ράλι» στα ενοίκια στην Αιτωλοακαρνανία: 11,1% πάνω στο τρίτο τρίμηνο του 2024

Αυξήσεις στην Αιτωλοακαρνανία και όχι πια τόσο συγκρατημένες

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές σε ακίνητα και ενοίκια το τρίτο τρίμηνο του 2024 αφενός λόγω της έντονης ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, αφετέρου λόγω της παραδοσιακής ισχυρής καλοκαιρινής περιόδου που ενισχύει την ζήτηση για κατοικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%.Η γενική εικόνα του στεγαστικού προβλήματα δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει. Και αυτό γιατί σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και σε πολλές ακόμη τουριστικές περιοχές της χώρας οι τιμές, είτε για ενοικίαση, είτε για πώληση, συνεχίζουν την ανιούσα.

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Λευκάδα και ο Πειραιάς αποτελούν τις 5 πιο ακριβές περιοχές της χώρας για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Στην κατάταξη των πιο ακριβών περιοχών για ενοικίαση κατοικίας, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς.Αντίθετα, οι πιο προσιτές περιοχές για αγορά κατοικίας στη χώρα εντοπίζονται στη Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, με την Καστοριά, την Περιφέρεια Φλώρινας, την Καρδίτσα, την Κοζάνη και τη Δράμα να ξεχωρίζουν, ενώ προς την ενοικίαση, οι οικονομικότερες περιοχές περιλαμβάνουν το Κιλκίς, την Πέλλα, το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης, την Ημαθία και τη Φωκίδα.

Η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία κατατάσσεται τηρουμένων των αναλογιών στις σχετικά οικονομικές περιοχές. Ωστόσο και εδώ το ράλι των τιμών συνεχίζεται έστω και με κάπως συγκρατημένες αυξήσεις.Στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos οι τιμές των ενοικίων παρουσίασαν αύξηση 11,1% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με την τιμή να διαμορφώνεται στα 6,22€ το τετραγωνικό από τα 5,60€. Μικρότερη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αιτωλοακαρνανία την ίδια περίοδο. Το μέσο ποσοστό αύξησης φτάνει το 5,8% με τη τιμή στο τετραγωνικό να διαμορφώνεται στα 970€ από τα 917€.Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων στην Αιτωλοακαρνανία μπορούν να θεωρηθούν και σε κάποιο ελαφρώς συγκρατημένες, όταν από την αρχή της χρονιάς πανελλαδικά εκτιμάται ότι οι αυξήσεις φτάνουν το 7,7%, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία το 6,1%.

Οι τιμές στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται λίγο κάτω από τη μέση στη λίστα με τους νομούς όλης της χώρας και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο προσιτές συγκρινόμενες π.χ. με το κέντρο της Αθήνας όπου η μέση τιμή για ενοικίαση κατοικίας είναι σχεδόν διπλάσια (στα 10,71 ανά τ.μ.). Ωστόσο οι τιμές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συγκρίνονται και με μέσο διαθέσιμο εισόδημα κάθε περιοχής και ως γνωστόν η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται αρκετά χαμηλά ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ…

Ελπίδες από το διευρυμένο «Σπίτι μου 2»

Ως αντίδοτο στο όλο πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάζεται ο δεύτερος και διευρυμένος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου». Ωστόσο στον πρώτο κύκλο του εγκρίθηκαν λίγο περισσότερα από 9.000 στεγαστικά επιδοτούμενα δάνεια σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκαν μόλις 617 δάνεια ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το 40% να αφορά δικαιούχους του Δήμου Πατρέων. Έτσι το πρόγραμμα αυτό αποδείχθηκε το πολύ μικρό για να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ανοδική πορεία των ενοικίων, ιδίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις.

Τώρα θα διευρύνει τα κριτήριά του το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου 2025, με στόχο τη διευκόλυνση περισσότερων ενδιαφερόμενων να υποβάλουν αίτηση σε τράπεζα για στεγαστικό δάνειο και να αποκτήσουν το σπίτι τους.

Οι διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα

Αναφορικά με τις κύριες διαφορές σε σχέση με τον πρώτο γύρο, πέρυσι οι νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών μπορούσαν να καλυφθούν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας. Φέτος, στο «Σπίτι μου 2», το 50% του δανείου θα είναι άτοκο για δικαιούχους ηλικίας 25 έως 50 ετών, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το 75% του δανείου θα είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 25% θα είναι έντοκο. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτόκια των δανείων θα κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 1,8%.

Αν και όλα τα παραπάνω παραμένουν υπό ανακοίνωση, οι πρώτες εκτιμήσεις -λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ορίου δανείου και τον μεγάλο χρόνο αποπληρωμής- δείχνουν ότι το κόστος θα είναι πιο ευνοϊκό από ένα δάνειο εκτός προγράμματος, αλλά ακριβότερο από το «Σπίτι μου 1». Επισημαίνεται ότι και στο «Σπίτι μου 2» οι δανειολήπτες θα πρέπει να συμβάλουν με ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr