Για αυτό η Δυτική Ελλάδα ζητά net metering – Yπερτριπλάσιο όφελος από την προσφορά Σδούκου

Ακόμη και υπερτριπλάσιο όφελος με τον αρχικό σχεδιασμό Περιφέρειας, Δήμων και ΤΟΕΒ που αρνείται το ΥΠΕΝ

Τέσσερα σενάρια εξετάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το ενεργειακό της μέλλον μετά από τη σύσκεψη με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Τα σενάρια αυτά συγκρίνονται με το αρχικό σχέδιο της Περιφέρειας που προβλέπει το φωτοβολταϊκό πάρκο των 110 μεγαβάτ στο κτήμα «polder» στο Μεσολόγγι με τη μέθοδο του net metering.

Στο αρχικό λοιπόν σχεδιασμό της Περιφέρειας το ενεργειακό κόστος πέφτει από τα 30,6 εκατ. ευρώ σήμερα στα 4,4 εκατ, πράγμα που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων κατά 72,47%. Σημειώνεται αυτή είναι η τελική εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, συνυπολογιζόμενου και του ετήσιου κόστους της επένδυσης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η μέθοδος του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) σε όλα τα σενάρια αποδεικνύεται με διαφορά συμφερότερη από τη μέθοδο του net billing (ταυτοχρονισμενός συμψηφισμός).

Το δεύτερο σενάριο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μέθοδο όμως του net billing για το οποίο το ΥΠΕΝ είναι διατεθειμένο να δώσει όρους σύνδεσης. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο που δεν προβλέπει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων», αλλά την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών από το φωτοβολταϊκό πάρκο, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται εκτιμάται ότι φτάνει στο 35,3%, με το ενεργειακό κόστος να μειώνεται από τα 30,6 εκατ. στα 15,8. Από τη σύγκριση αυτών των δύο σεναρίων προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα πως το net billing που προσφέρει το ΥΠΕΝ συνεπάγεται υπερτριπλάσιο ενεργειακό κόστος για την Περιφέρεια σε σχέση με το net metering. Για αυτό και οι φορείς της Δυτικής Ελλάδα επιμένουν να ζητούν το net metering.

Το σενάριο της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Απόλλων» (σενάριο 2 στον πίνακα), με σκοπό να καλυφθούν οι μισές ενεργειακές ανάγκες μειώνει το ενεργειακό κόστος κατά 24,09%. Και αυτή είναι η μικρότερη δυνατή εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί.

Παράλληλα όμως εξετάζονται και δύο σενάρια που «παντρεύουν» τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» για την κάλυψη του 50% των ενεργειακών αναγκών, σε συνδυασμό για το υπόλοιπο 50% με φωτοβολταϊκό πάρκο είτε με τη μέθοδο του net metering, είτε με τη μέθοδο των net billing.

Και σε αυτά τα σενάρια το net metering είναι αυτό που δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση. Συγκεκριμένα συνδυασμός του «Απόλλωνα» με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με τη μέθοδο του net metering προσφέρει εξοικονόμηση 60,39%, ρίχνοντας το ενεργειακό κόστος από τα 30,6 εκατ. ευρώ στα 10,1. Ενώ ο συνδυασμός του προγράμματος «Απόλλων» με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με τη μέθοδο όμως του net billing προσφέρει εξοικονόμηση κατά 41,81%, μειώνοντας το ετήσιο ενεργειακό κόστος από τα 30,6 στα 15,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr