Σε θέσεις μάχης για τους όρους σύνδεσης

Προσφυγή – παρέμβαση ετοιμάζουν οι φορείς

Εντός της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες τoυ ΑγρίνιοCulture.gr πρόκειται να  συνεδριάσει το ΔΣ των Ενεργειακών Κοινότητων της Δυτικής Ελλάδας για τα επόμενα βήματα της αντίδρασης των φορέων της περιοχής, απέναντι στο σχέδιο «Απόλλων».

Ο προσανατολισμός που υπάρχει μετά την σύσκεψη με την υφυπουργό Ενέργειας Αλ. Σδούκου μετά τη σύσκεψη με τους φορείς στην Πάτρα είναι η διεκδίκηση μέχρι τέλους της υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού για όρους σύνδεσης με τη μέθοδο του net metering για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται η περίπτωση της προσφυγής στη ΡΑΕ, αλλά και κάθε δυνατό ένδικο μέσο απέναντι σε κάθε εμπλεκόμενο αναφορικά με την καθυστέρηση εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια στην υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο της Περιφέρειας και των φορέων της Δυτικής Ελλάδας που προβλέπει το φωτοβολταϊκό πάρκο των 110 MW στο κτήμα «polder» στο Μεσολόγγι με τη μέθοδο του net metering, προσφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 72,47%, δηλαδή 26,2 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος πέφτει από τα 30,6 εκατ. ευρώ σήμερα στα 4,4 εκατ. Ενώ η ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων», με σκοπό να καλυφθούν οι μισές ενεργειακές ανάγκες μειώνει το ενεργειακό κόστος κατά 24,09%, επομένως η εξοικονόμηση μέσω του «Απόλλων»  υπολείπεται κατά 18,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εξοικονόμηση του αρχικού σχεδιασμού των φορέων της περιοχής.

Tελός η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μέθοδο όμως του net billing για το οποίο το ΥΠΕΝ είναι διατεθειμένο να δώσει όρους σύνδεσης προσφέρει εξοικονόμηση που φτάνει στο 35,3%, με το ενεργειακό κόστος να μειώνεται από τα 30,6 εκατ. στα 15,8. Από τη σύγκριση προκύπτει πως το net billing που προσφέρει το ΥΠΕΝ συνεπάγεται υπερτριπλάσιο ενεργειακό κόστος για την Περιφέρεια σε σχέση με το net metering. Για αυτό και οι φορείς της Δυτικής Ελλάδα επιμένουν να ζητούν το net metering.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr