«Πανδημία» απλήρωτων λογαριασμών και σωρηδόν οι παρατάσεις στα έργα

Ο δρόμος προς το Λούρο και η βελτίωση του δρόμου από Κ. Χρυσοβίτσα έως Πλάτανο μετατίθενται για το καλοκαίρι

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 πήρε παράταση, όπως αποκάλυψε το ΑγρίνιοCulture.gr, το έργο της ανακατασκευής του δημοτικού περιπτέρου στο Πάρκο Αγρινίου. Οι εργασίες έχουν εδώ και κάποιους μήνες σταματήσει, καθώς τα προβλήματα στη χρηματοροή των δημοσίων έργων «χτύπησαν» ακόμη και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ένα ακόμη έργο που έχει «ταλαιπωρηθεί» αρκετά από τις καθυστερήσεις των πληρωμών είναι η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου από Κ. Χρυσοβίτσα έως Πλάτανο που εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε πρόσφατα την τρίτη κατά σειρά για τις 30/6/2025. Το έργο προϋπολογισμού 2,75 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο που συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 και πέρυσι αλλά φέτος έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με απλήρωτους λογαριασμούς.
Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί σε ποσοστό άνω του 45% από το φυσικό αντικείμενο του έργου, ωστόσο το έργο έχει βρεθεί σε καθεστώς διακοπής εργασιών για περισσότερες από 365 ημέρες (ένα ολόκληρο έτος δηλαδή) καθώς όλοι οι λογαριασμοί πληρώνονται με καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός ότι ο δεύτερος λογαριασμός του έργου υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2023 και πληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023…

Παρόμοια περίπτωση είναι η βελτίωση του δρόμου προς την παραλία του Λούρου που εκτελείται επίσης από την Περιφέρεια. Πρόσφατα το έργο έλαβε την τρίτη κατά σειρά παράταση και πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα του έργου τίθεται για τις αρχές Ιουλίου του 2025. Το έργο που αφορά την ανακατασκευή 16 χλμ από το Νεοχώρι μέχρι το Λούρο έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η σύμβασή του υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2021 και το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για την άνοιξη του 2023, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση όλοι οι λογαριασμοί του έργων πληρώνονται με καθυστέρηση, ενίοτε πολύμηνη. Έως σήμερα και σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει εκτελεστεί το έργο σε ποσοστό της τάξης του 75% και εκτιμάται ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράταση, αν κάποια στιγμή ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.

Πάντως θα είναι ευτύχημα αν τηρηθούν και τα νέα χρονοδιαγράμματα γιατί, μπορεί μεν προ ημερών να ψηφίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ που αναμένεται να «ξεπαγώσει» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -και επί του προκειμένου την εθνική συμμετοχή στα έργα του ΕΣΠΑ- ωστόσο οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι εφόσον οι χρηματορροές αποκατασταθούν σε πολλά έργα ανά την Ελλάδα που έχουν διακοπεί η επανεκκίνηση των εργασιών ίσως να μην γίνει άμεσα και να χρειαστεί να περιμένουμε έως τις αρχές του 2025 για την απενεργοποίηση των εργοταξίων.

Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πιστώσεων προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος και κατά 300 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Εκτιμάται λοιπόν από την Κυβέρνηση ότι με αυτά τα 900 εκατ. ευρώ θα «ξεκλειδώσουν» και πόροι του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα μέσα στους 2-3 τελευταίους μήνες του έτους θα διατεθούν 7 δισ. ευρώ, που θα δώσουν νέα ώθηση την οικονομία.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr