Στη Βουλή η συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ στη Δυτική Ελλάδα

Με κάθε ένδικο μέσο έχουν απειλήσει οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 16.10 στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, που φέρνει ρυθμίσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή για τη Δυτική Ελλάδα, τη συγχώνευση όλων των υφιστάμενων φορέων στη διαχείριση των απορριμμάτων στον «Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» (Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας). Παρόμοιες συγχωνεύσεις προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μέχρι τώρα έχει συναντήσει αρκετές ενστάσεις από την πλευρά των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και κεντρικά από την ΚΕΔΕ. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπεται –και εδώ έγκεινται οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ- η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν τίθενται θέματα σχετικά με:
α) την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων,
β) την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και
γ) την αντιμετώπιση προστίμων από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο σημειώνεται ότι εισήχθη στη Βουλή χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε δημοσιευτεί στη διαβούλευση, ενώ από την πλευρά της η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας κάνει λόγο για πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων και έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της ρύθμισης.

Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις περιοχές της χώρας αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ακόμη η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ.

Τι φοβούνται στην Ηλεία και αντιδρούν περισσότερο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας αντιδρούν ομόφωνα και ομόθυμα στην συγχώνευση του φέρνει το Υπουργείο. Ωστόσο εντονότερες είναι οι αντιδράσεις των δήμων από την περιοχή της Ηλείας. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι στην Ηλεία υπάρχουν φόβοι πως επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων στην παρούσα συγκυρία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μεταξύ των νομών της Δυτικής Ελλάδας, η τυχόν συνένωση των ΦΟΔΣΑ σε ένα περιφερειακό όργανο, θα επιβαρύνει ενδεχομένως την Ηλεία, που θα αναγκαστεί να δεχθεί σκουπίδια από γειτονικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ηλεία γίνεται διαχείριση πλέον σε επίπεδο νομού, μέσω του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων που έχει δημιουργηθεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.

Ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας δεν πρόλαβε καν να λειτουργήσει

Στην Αιτωλοακαρνανία βέβαια τα προηγούμενα χρόνια λόγω των αντιδράσεων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ο ενιαίος Φορέας σε επίπεδο νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν συγκροτήθηκε έγκαιρα και μέχρι σήμερα οι Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας υφίστανται ακόμη. Πριν λοιπόν προλάβει να λειτουργήσει ο Φορέας σε επίπεδο νομού, η κυβέρνηση νομοθετεί τη συγχώνευση σε επίπεδο Περιφέρειας για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Ο «Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας», θα έχει την έδρα του στην Πάτρα και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους η επιτροπή καταγραφής των συγχωνευόμενων φορέων να έχει ολοκληρώσει το έργο της, έτσι ώστε από τις αρχές του 2025 ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας να μπορέσει να λειτουργήσει. Οι δήμοι θα συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ΦΟΔΣΑ ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ οι ετήσιες εισφορές των δήμων θα καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, ανάλογα με τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν στους δήμους αυτούς και διακινούνται κάθε έτος μέσω του συστήματος διαχείρισης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr