Εξαιρείται ο Αχελώος απ’ τα πλωτά φωτοβολταϊκά

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ βάζει «στοπ» όπου οι τεχνητές λίμνες χρησιμοποιούνται για ανάγκες ύδρευσης

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση ανάμεσα στα πολλά θέματα με τα οποία καταπιάνεται φέρνει και ρυθμίσεις για την αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Προβλέπεται λοιπόν η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και τεχνητές λίμνες, ενώ παράλληλα δίνεται και ένα χρονοδιάγραμμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την αδειοδοτική διαδικασία. Οι ρυθμίσεις αυτές το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις καθώς χαρακτηρίστηκαν ως fast truck, ενώ σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις αφορούν στο ενδιαφέρον αρκετών ενεργειακών εταιρειών να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου (Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος). Ωστόσο το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή έχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το κείμενο που είχε δημοσιοποιηθεί στη διαβούλευση που προηγήθηκε. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι τελικά το ΥΠΕΝ αποφάσισε ουσιαστικά να εξαιρέσει τις τεχνητές λίμνες που «χρησιμοποιούνται για ανάγκες ύδρευσης καταναλωτών με πόσιμο νερό».

«Επιτρέπεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) μεγαβάτ (MW), που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 και δεν χρησιμοποιούνται για ανάγκες ύδρευσης καταναλωτών με πόσιμο νερό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ. Ως γνωστόν οι τεχνητές λίμνες του Αχελώου χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της ύδρευσης περιοχής. Και μάλιστα αυτή την περίοδο ο Δήμος Αγρινίου κατασκευάζει νέο μεγαλύτερο αγωγό ύδρευσης από την τεχνητή λίμνη Καστρακίου για την υδροδότηση ουσιαστικά όλου του πεδινού τμήματος του Δήμου Αγρινίου. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Αγρινίου για την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Στράτου έκανε χρήση και της τεχνητής λίμνης Στράτου. Εσχάτως μάλιστα και η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών μπήκε στο «κάδρο» για την υδροδότηση της Αττικής στο πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας από την ΕΥΔΑΠ και το Υπουργείο.

Μέχρι σήμερα οι λίμνες του Αχελώου βρίσκονται «υπό πολιορκία» από πλειάδα προτάσεων για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, που έχουν μάλιστα λάβει ΚΑΙ άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, ωστόσο εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες από τη ΡΑΕ δόθηκε βεβαίωση παραγωγού σε δύο ακόμη πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Στράτου το ένα από τη γαλλικών συμφερόντων «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» και το άλλο προτεινόμενο από την «SOLAR VENTURE 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», καθώς και σε ένα ακόμη στη λίμνη Κρεμαστών επίσης από την «FARIA RENEWABLES Α.Ε.».

Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν συναντήσει την ομόθυμη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από αποφάσεις των κοινοτικών, των δημοτικών και του περιφερειακού συμβουλίου. Μάλιστα το καλοκαίρι στα Κρεμαστά είχε πραγματοποιηθεί μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή πολιτών, κινημάτων, φορέων και δημοτικών παρατάξεων της περιοχής ενάντια στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλωτών φωτοβολταϊκών, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί φορείς της περιοχής εκτιμούσαν ότι εγκατάσταση τέτοιων μεγάλων ενεργειακών μονάδων στην περιοχή, ουσιαστικά παραγκωνίζει από το διαθέσιμο ενεργειακό χώρο στα δίκτυα τις δημόσιου χαρακτήρα επενδύσεις, όπως η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr