Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Γεύσεις Γης και Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: «Γεύσεις Γης & Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας».

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και το ΙΕΚ ΣΑΕΚ Τομή Αγρινίου διοργάνωσαν το Σάββατο 19 Οκτωβριου 2024, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: «Γεύσεις Γης & Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας», με την υποστήριξη, του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου, την Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής Αιτωλοακαρνανίας, την Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, το Σύλλογο Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (ΣΕΕΔΑ), υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Welcome to UP 2023», του Φεστιβάλ Υποδοχής Νέων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα που εδρεύουν στην πόλη του Αγρινίου.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να καλωσορίσει τους νέους φοιτητές στην πόλη μας, να αναδείξει την αξία της φιλοξενίας, να φέρει κοντά τους πολίτες, τους γονείς και τα νέα παιδιά στα τοπικά προϊόντα, στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και σε δημιουργικά δρώμενα που θα καλλιεργούν την επαφή με τον γαστρονομικό μας πλούτο και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού πολιτισμού μας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Δημοτική Αγορά συμμετείχαν επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής εκθέτοντας τα προϊόντα τους και προσφέροντας γευστικές δημιουργίες στους επισκέπτες. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή παιδιών και γονέων στο junior chef, εργαστήρι γαστρονομικών δημιουργιών για παιδιά από τον executive pastry chef και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Κωνσταντίνο Πίτσιο, καθώς και στα master class μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, κατά τη διάρκεια του οποίου οι 7 εκπρόσωποι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας καθήλωσαν τους συμμετέχοντες με τις γαστρονομικές συνταγές τους που ήταν εμπνευσμένες από την τοπική παράδοση και εκτελέστηκαν με υλικά από τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με το διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας, στον οποίο υπήρξαν 17 συμμετοχές από τις οποίες βραβεύτηκαν οι πέντε καλύτερες παραδοσιακές πίτες.

Τις εντυπώσεις έκλεψε και η έκθεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Με την υποστήριξη δεκάδων τοπικών επιχειρήσεων στήθηκε μια νοητή διαδρομή, ένας ενδεικτικός χάρτης των προϊόντων αριστείας, της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο την ανάδειξη της αξίας της δουλειάς, του κόπου και της ομορφιάς της δημιουργίας αγροδιατροφικών προϊόντων, κομμάτι αναπόσπαστο του πλούτου και του πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας.

Την εκδήλωση υποστήριξαν, με δυο ιδιαίτερες δράσεις, η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, η οποία με την συνέργεια τριών επιχειρήσεων εστίασης, μαγείρεψαν και παρουσίασαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης 4 γαστρονομικές συνταγές και μοιράστηκαν περίπου 1.500 γεύματα γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες, φοιτητές και μη, καθώς και ο Σύλλογος Αρτοποιών Αγρινίου που με την σειρά του και με την συνέργεια 3 επιχειρήσεων αρτοποιίας έπλασαν και έστησαν στην έκθεση ανάδειξης παραδοσιακών επαγγελμάτων 100 κιλά διαφορετικών ειδών αρτοποιημάτων.

Το Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελε να ευχαριστήσει τις συμμετέχοντες επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: «Γεύσεις Γης & Θάλασσας Αιτωλοακαρνανίας», αναφέροντας τους με αλφαβητική σειρά :
 ΑΜΦΙΓΑΛ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΑΦΟΙ ΑΓΓΕΛΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ-ΚΤΗΜΑ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΣΤΕΦΟΣ, ΒΑΙΝΑΡΙ ΙΚΕ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΕΡΓΑ, ΓΡΙΒΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, ΚΟΚΟΣΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΟΥΤΕΡΗΣ-AGRINIO COOKIES- ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙ, ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΜΕΛΙ ΣΑΡΑΚΗΣ, ΜΥΡΓΙΑΝΝΗΣ-CAKE SECRET, XIROS ΑΛΑΤΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Μ.ΙΚΕ, Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ, ΟΥΖΟ ΤΡΙΚΕΝΕΣ, ΠΡΕΒΕΝΤΖΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ-OLIVE QUEEN, ΣΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. ΑΛΑΤΙ ΖΩΗ, ΣΙΑΔΗΜΑΣ–ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΘΗΝΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΟΡΓΙΑΝΩΝ, ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ–ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, ΤΣΙΚΡΙΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-KOKA ΗΟΝΕΥ, ΤΖΙΦΡΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΦΩΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.

Τους χορηγούς προϊόντων, γαστρονομικών εδεσμάτων και εξοπλισμού που υποστήριξαν την εκδήλωση :
 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ, ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ ΧΑΡΑ-CHARISMAMA, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΦΟΙ ΡΑΠΤΗ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΒΒΑΣ-BONN BAQUETTE, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΦΟΙ ΣΙΑΠΛΑΟΥΡΑ, ΑΦΟΙ ΚΑΡΚΑΣΙΝΑ, BIOFRESH FAMILY ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΓΑΙΑ Α.Ε., ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΤΟΛΕΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ AMARO, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ PEPE ROSSO, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΥΘΑΡΙ, ΗΛΙΔΑ Α.Ε. ΕΛΙΕΣ, NIAMA-ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΧΑΙΔΩ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΒΕΕ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΠΟΤΟΠΟΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟ ΒΡΑΧΩΡΙΤΙΚΟ, ΦΩΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ, ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Ο ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΣΙΑΜΑΚΗΣ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ABRAXAS – ΒΑΛΑΩΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ ΣΤΗ ΒΑΝΙΛΙΑ – ΣΑΠΛΑΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

 Τους Εκπροσώπους ΣΕΦ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος :
Παναγιώτης Bουκελάτοs, Ιωάννης Μπαλωμένος, Κωνσταντίνος Πίτσιοs, Παναγιώτης Λεβέντηs, Κοσμάς Αναστασίου, Σπύρος Κασιώρης, Άγγελος Τσαρπάλας.

3
4
5-1
6
7

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr