Με μειωμένο τζίρο τους έξι από τους οκτώ μήνες το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα

Σε διαφορετική πορεία ο κλάδος στη Δυτική Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Πάνω από μισό δισ. «χάθηκε» τον Αύγουστο από το λιανικό εμπόριο, με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν πτώση 12,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024, παρά τις αυξημένες τουριστικές ροές και παρά τις εκπτώσεις.

Αντιθέτως θετικό πρόσημο καταγράφει ο τζίρος σε ετήσια σύγκριση, ήτοι Αύγουστος 2024 VS Αύγουστος 2023, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε σε 3,72 δισ. ευρώ, έναντι των 3,61 δισ. ευρώ πέρσι (+3%). Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2024 ανήλθε σε 1,03 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,98 δισ. ευρώ και μείωση 15,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 1,22 δισ. ευρώ.

Στη Δυτική Ελλάδα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου «ζορίζονται» πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η περιοχή ανήκει στη χορεία εκείνων των περιοχών που παρουσιάζουν μείωση στο τζίρο τους. Συγκεκριμένα ο τζίρος του λιανεμπορίου (χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων) τον Αύγουστο έπεσε έστω και οριακά κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση 1,9% είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

Δυστυχώς όλο το 2024 φαίνεται ότι είναι πτωτικό για το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα. Με εξαίρεση το Φεβρουάριο (2,3%) και τον Απρίλιο στον οποίο εντάσσεται και η πασχαλινή περίοδος (1,4%), όλους τους προηγούμενους μήνες οι τζίροι του κλάδου σε μηνιαία βάση και σε σχέση με πέρυσι ήταν πτωτικοί. Μάλιστα τον Μάρτιο και τον Μάιο τα ποσοστά της πτώσης ήταν σημαντικά (13,1% και 7,8% αντίστοιχα), ενώ τους υπόλοιπους μήνες τα ποσοστά μπορεί να ήταν μικρά, αλλά το πρόσημο παρέμεινε αρνητικό (1,1% τον Ιούνιο και 1,4% τον Ιανουάριο).

Και όλα αυτά την ώρα που οι μικρές επιχειρήσεις πιέζονται ταυτόχρονα από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, όπως το ενεργειακό, και το γενικότερο πληθωρισμό. Πάντως τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα ο κλάδος παρουσιάζει έστω και μικρή άνοδο, ο προβληματισμός έκδηλος στους ανθρώπους του κλάδου στην περιοχή. Φυσικά δεν περιμένει κανείς τον Αύγουστο οι τζίροι του κλάδου στη Δυτική Ελλάδα να συγκριθούν με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο η πτωτική πορεία στη διάρκεια του χρόνου σηματοδοτεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς την πίεση που υπάρχει στα εισοδήματα στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο αγροτικό εισόδημα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr