Στο ίδιο έργο θεατές με την εκτροπή του Αχελώου να πηγαίνει πάλι στο ΣτΕ, καθώς η κυβέρνηση με την αναθερώση των Σχεδιών Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) έδωσε την πάσα και έτσι οι φορείς της Θεσσαλίας επιμένουν να προτάσουν την εκτροπή του Αχελώου, αντί για όλα τα υπόλοιπα έργα που προβλέπονται στα ΣΔΛΑΠ -και τώρα με την προηγούμενη αναθεώρησή τους- αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Ένας από τους ελάχιστους Θεσσαλίας που έβλεπαν τα πράγματα έτσι ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Ομώς ελάχιστες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε να μεταστρέφει τις θέσεις του για το ζήτημα σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί ίλιγγο η μεταστροφή αυτή.
Ο Δημήτρης Κουρέτας,κάλεσε «όσους μιλούν για εκτροπή νερού από τον Αχελώο να βάλουν τα ξίφη τους στα θηκάρια». Και μάλιστα πλέον υποδεικνύει να μην μιλάμε για εκτροπή αλλά για μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Το πραγματικό αίτημα είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Λεκανών Απορροής, δήλωσε ο Δ. Κουρέτας, μόνο που ξεχνά ο ίδιος πως η εκτροπή του Αχελώου στα Σχέδια έρχεται ως συμπληρωματικό μέτρο για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και πως προηγούνται άλλα έργα, τα οποία ζητούσε και ο ίδιος στο παρελθόν.
Ο Δ. Κουρέτας πριν λίγα χρόνια ζητούσε από τον Κ. Αγοραστό η Περιφέρεια να διεκδικήσει τα 4 μικρότερα φράγματα που προβλέπονται, καθώς ο ίδιος εκτιμούσε «έχει τελειώσει η ιστορία του Αχελώου».
Αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις του σε παλαιότερες περιόδους ο Δ. Κουρέτας μιλούσε σαν είναι εκπρόσωπος της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς αμφισβητούσε ακόμη και τα στοιχεία με τα οποία καταρτίζονταν τα Σχέδια Διαχείρισης των Ποταμών.
Ας μην πάμε όμως τόσο πίσω, ας θυμηθούμε τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος έχοντας εκλεγεί Περιφερειάρχης και έχοντας συμβεί η ιστορικών διαστάσεων πλημμύρα που προκάλεσε ο Daniel. Λίγες ημέρες λοιπόν πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ως Περιφερειάρχης ο Δ. Κουρέτας με αφορμή τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Ολλανδούς της HVA που επιστράτευσε η Κυβέρνηση για τη Θεσσαλία, δήλωνε ότι σχετικά με το Αχελώο δεν συμφωνεί με τους Ολλανδούς και παρουσίαζε δικό του σχέδιο που περιλάμβανε μεταξύ άλλων παρεμβάσεων το διπλασιασμό της λίμνης Κάρλας και τη μετατροπή της σε αρδευτικό ταμιευτήρα.
«Σε αυτή τη φάση προκρίνουμε έργα που έχουν ώριμες μελέτες και μπορούν να γίνουν. Θέλουμε συναινέσεις, όχι άλλες συγκρούσεις», έλεγε τότε ο Δ. Κουρέτας και πρόσθετε πως «εφόσον όμως “ξεχνάμε” τον Αχελώο, τα υπόλοιπα έργα πρέπει να γίνουν». Πλέον όμως ο Δ. Κουρέτας μιλάει για τον Αχελώο σχεδόν όπως ο προκάτοχός του…
Στον αντίποδα οι πολλαπλές νίκες στο ΣτΕ των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποδείξει ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τοπικιστικά, ούτε πολιτικάντικα κίνητρα. Η άποψη και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων και όλων των φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εκτροπής είναι σαφώς εκπεφρασμένη, αταλάντευτη και εκφράζεται χωρίς κραυγές, χωρίς υπερφίαλες δηλώσεις.
Μάλιστα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να ενισχύσει τα επιχειρήματα κατά της εκτροπής είχε καταθέσει έκθεση της Delloite για τις κοινωνικές – οικονομικές επιπτώσεις της εκτροπής, ωστόσο η Κυβέρνηση και οι μελετητές των Σχεδίων Διαχείρισης δεν επείσθησαν και επανένταξαν την εκτροπή στα ΣΔΛΑΠ.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr