Η Δυτική Ελλάδα προκρίνει την Τεχνολογική και Εμπορική Συνεργασία με την Κίνα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος του Χανγκζού Yao Gaoyuan, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας

Η Παγκόσμια Έκθεση Ψηφιακού Εμπορίου (GDTE) 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Χανγκζού της Κίνας, αποτελεί μια κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα για το ψηφιακό εμπόριο, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Ανάμεσα στους πολλούς διεθνείς συμμετέχοντες ήταν και μια αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία προσκλήθηκε από αξιωματούχους της αυτοδιοίκησης του Χανγκζού.

Της Άνια Ντάλμπι

Η πρόσκληση από τις κινεζικές αρχές σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας στον τριεπίπεδο άξονα του εμπορίου, της έρευνας και των χρηματοοικονομικών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Κίνας να εξερευνήσει τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας στην τεχνολογία, την ψηφιακή καινοτομία και την ανάπτυξη προϊόντων, ειδικά καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας καινοτόμος και ικανός παίκτης της διεθνούς σκηνής.

Ενδυνάμωση των Σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Η συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στην GDTE υποδεικνύει τη φιλοδοξία και των δύο χωρών να ενισχύσουν τους οικονομικούς και τεχνολογικούς δεσμούς τους. Η Κίνα, ως παγκόσμιος ηγέτης στο ψηφιακό εμπόριο, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες έξυπνων πόλεων, αναζητά όλο και περισσότερο διεθνείς συνεργασίες για να επεκτείνει την επιρροή της στις παγκόσμιες αγορές. Για την Ελλάδα, αυτή η ευκαιρία αποτελεί μια σημαντική δυνατότητα να αξιοποιήσει το προηγμένο τεχνολογικό τοπίο της Κίνας και να δημιουργήσει σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες.

Η 15μελής αντιπροσωπεία της Δυτικής Ελλάδας στο περίπτερό της στην 3η GDTE

Η 15μελής αντιπροσωπεία της Δυτικής Ελλάδας αποτελούνταν από τους κύριους ακαδημαϊκούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής, καθώς και από τοπικές βιομηχανίες και επιμελητήρια, καθένα με δικό του εκθεσιακό περίπτερο στην έκθεση. Αυτά τα περίπτερα ανέδειξαν μια σειρά από εκπαιδευτικές υπηρεσίες και ερευνητικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων λύσεων Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), Ρομποτικής Τεχνολογίας και Έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Η έκθεση έδωσε στους αντιπροσώπους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν άμεσα με Κινέζους ομολόγους, διερευνώντας δυνατότητες για κοινοπραξίες, ερευνητικές συνεργασίες και εμπορικές ευκαιρίες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση αυτής της συμμετοχής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς προβολής για το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας και επιστήμης της περιοχής. Η πρόσκληση αντανακλά επίσης την αυξανόμενη αναγνώριση από την Κίνα της δυναμικής της Δυτικής Ελλάδας στην καινοτομία, όπου συναντάται η υψηλότερη ερευνητική συνεισφορά ανά κάτοικο σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Σίλικον Βάλεϊ της Κίνας

Το Χανγκζού έχει μετατραπεί ραγδαία σε μια τεχνολογική υπερδύναμη και συχνά αναφέρεται ως η Σίλικον Βάλεϊ της Κίνας. Ιστορικά γνωστή για τη πολιτιστική της σημασία, η πόλη φιλοξενεί σήμερα μερικές από τις πιο εξέχουσες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

Το Χανγκζού γίνεται ένα κέντρο – κλειδί για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και την έξυπνη βιομηχανία. Η πόλη προσελκύει όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και διεθνείς εταιρείες, καθιστώντας την ένα κέντρο παγκόσμιας καινοτομίας στην Ασία. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη υποστηρίζεται εν μέρει από την εγγύτητά της με τη Σαγκάη: καθώς η Σαγκάη έχει γίνει μια από τις πιο ακριβές πόλεις στην Κίνα για την ίδρυση γραφείων και ερευνητικών εγκαταστάσεων, πολλές εταιρείες επιλέγουν τώρα το Χανγκζού ως πιο οικονομική εναλλακτική λύση. Η υποδομή της πόλης και η πρόσβαση σε πληθώρα ταλέντων, μαζί με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, την καθιστούν ελκυστική επιλογή τόσο για εγχώριες όσο και για διεθνείς επιχειρήσεις. Αυτή η μετατόπιση καθιστά το Χανγκζού στρατηγικό σημείο για παγκόσμιες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στο ακμάζον τεχνολογικό οικοσύστημα της Κίνας.

Από την Αντιγραφή στην Πρωτοπορία

Ο Παναγιώτης Θεοχάρης, Ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου MakerLab

Ο ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο έχει υποστεί μια σημαντική μεταμόρφωση τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ κάποτε η χώρα ήταν γνωστή για την αντιγραφή καινοτομιών της Δύσης, σήμερα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το ψηφιακό εμπόριο.

Ο Παναγιώτης Θεοχάρης, ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου MakerLab και ένας από τους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας της Δυτικής Ελλάδας, σχολίασε αυτήν τη δραματική αλλαγή: «Υπήρχε μια εποχή που η Κίνα ήταν γνωστή για την αντιγραφή καινοτομιών άλλων. Αλλά τώρα, έχουν γίνει αληθινοί πρωτοπόροι της τεχνολογίας, πρωτοπορώντας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό εμπόριο και η έξυπνη βιομηχανία. Αυτό που βλέπουμε εδώ στο Χανγκζού είναι το μέλλον της τεχνολογικής καινοτομίας· δεν αφορά πλέον την ακολούθηση των τάσεων αλλά τη διαμόρφωσή τους.»

Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές επενδύσεις της Κίνας στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) και στη δημιουργία κέντρων καινοτομίας, όπως η Πόλη Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας (του Χανγκζού), την οποία επισκέφθηκαν μέλη της αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ο τεχνολογικός τομέας της χώρας δεν προσπαθεί πλέον να προλάβει, αλλά θέτει νέα πρότυπα και οδηγεί τις παγκόσμιες τάσεις.

Ευκαιρίες για Συνεργασία

Το αυξανόμενο αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υποδεικνύει συναρπαστικές δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ψηφιακή κατασκευή, οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Η συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στην έκθεση έθεσε τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες, ειδικά καθώς και οι δύο περιοχές μοιράζονται τη δέσμευση για ανάπτυξη μέσω καινοτομιών.

Συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Δυτικής Ελλάδας και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Διαδρόμου Καινοτομίας Chengxi του Χανγκζού

Η αντιπροσωπεία της Δυτικής Ελλάδας είχε την ευκαιρία να συνδεθεί με κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα και, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, επισκέφθηκε την Alibaba και την Amazon κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Χανγκζού. Μια επίσημη συνάντηση, ακολουθούμενη από γεύμα, με τους εκπροσώπους του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Διαδρόμου Καινοτομίας Chengxi του Χανγκζού επισφράγισε το έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν την αξία του συνδυασμού της δημιουργικότητας και της εξειδίκευσης της Ελλάδας στην ανάπτυξη προϊόντων με την πρόοδο της Κίνας στην αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Για τη Δυτική Ελλάδα, οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην έκθεση αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή και να εδραιωθεί ως βασικός παίκτης στην ψηφιακή οικονομία. Η αυξανόμενη φήμη της περιοχής για τεχνολογική καινοτομία και η στρατηγική της τοποθεσία στην Ευρώπη την καθιστούν ιδανικό συνεργάτη για τις κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr