Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται 131 συλλήψεις στους οικισμούς των Ρομά στο Μεσολόγγι
Ένα ακόμη βίαιο περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, όταν ένας Ρομά μεταφέρθηκε εκεί σε ημιλιπόθυμη κατάσταση υπό την επήρεια αλκοόλ. Κατά την ώρα που τον εξέταζε γιατρός σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να τα σπάει και βρίζοντας, έφυγε σπάζοντας την πόρτα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι συχνό φαινόμενο τα επεισόδια, καθώς δίπλα από το Κέντρο Υγείας βρίσκεται καταυλισμός Ρομά, από όπου ξεκινούν συχνά προβλήματα. Τέτοια συμβάντα έχουν γίνει δυστυχώς καθημερινότητα στο Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή, με τους δράστες τις περισσότερες φορές να είναι Ρομά.Και μάλιστα συχνά στο στόχαστρο των δραστών βρίσκονται και οι υγειονομικοί. Πριν από περίπου δύο μήνες είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα το συμβάν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όταν ένας 17χρονος Ρομά επιτέθηκε αδικαιολόγητα στο πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. «Πλέον του 50% των ξυλοδαρμών συναδέλφων στις υγειονομικές μονάδες είναι από Ρομά» έχει σχολιάσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος ζητώντας μεταξύ άλλων μέτρων και συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας έξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις λοιπές υγειονομικές μονάδες.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό το θέμα τέθηκε και στη βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη να επικαλείται τα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια, που εκπονεί και εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία και οι κατά τόπους υπηρεσίες της, για τις παραβατικές συμπεριφορές που εμφορούνται εξαιτίας διαφόρων κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, όπως συμβαίνει με τους Ρομά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σημαντικός αριθμός αστυνομικών δράσεων/ελέγχων (5.042 εποχούμενες περιπολίες, 2.315 συνεργεία ελέγχων, 23.648 έλεγχοι οχημάτων και 28.605 έλεγχοι ατόμων), στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών κ.α.), ενώ βεβαιώθηκαν 11.552 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Κατ’ εφαρμογή του γενικότερου σχεδιασμού σύμφωνα με το Υπουργείο, η Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, υλοποιεί στις περιοχές ευθύνης της (συμπεριλαμβανόμενων περιοχών όπου υφίστανται οικισμοί/εγκαταστάσεις όπου διαβιούν ομάδες Ρομά), τα υφιστάμενα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια, που αφορούν -μεταξύ άλλων- στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που εμφορούνται εξαιτίας διαφόρων κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών παραγόντων και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της αναπτύσσεται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, που περιλαμβάνει τη διενέργεια στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων, αλλά και εξειδικευμένων δράσεων (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχων κ.α.), αποσκοπώντας στην τήρηση της νομιμότητας.
Ειδικότερα γίνεται μνεία από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη ότι, για την αστυνόμευση περιοχών όπου υφίστανται οι οικισμοί των Ρομά στην περιοχή [μεταξύ των οποίων και ο οικισμός που βρίσκεται πλησίον του Νοσοκομείου Μεσολογγίου], λαμβάνουν χώρα ειδικές επιχειρησιακές δράσεις και μεικτά συνεργεία ελέγχων, με τη συμμετοχή συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών, προς διαπίστωση τυχόν παραβατικών συμπεριφορών. Στο πλαίσιο των υλοποιούμενων δράσεων κατά το τρέχον έτος (έως 15-09-2024), πραγματοποιήθηκαν -131- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα. Ακόμη, σύμφωνα με το Υπουργείο, για την αποφυγή συναφών περιστατικών, έλαβαν χώρα σχετικές συναντήσεις μεταξύ του Διοικητή του Α.Τ. Μεσολογγίου και της Διοίκησης του νοσοκομείου, όπου συζητήθηκαν τα πλέον πρόσφορα και ενδεδειγμένα μέτρα που δύναται να ληφθούν προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Τέλος το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι δράσεις της Αστυνομίας έχουν διαρκή χαρακτήρα, αξιολογούνται – επικαιροποιούνται σε τακτική βάση, αναλόγως των υφιστάμενων και θα συνεχιστούν, συστηματικά και με αμείωτη ένταση, με στόχο τη διαμόρφωση του επιδιωκόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας.
Ωστόσο αυτό που δεν λέει το Υπουργείο και είναι κοινό μυστικό είναι ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στο Αγρίνιο, «υποφέρουν» από τις μετακινήσεις προσωπικού προς τα νησιά και τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τοπικής Αστυνομίας, να μην έχει εμπεδωθεί το επιδιωκόμενο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα περιστατικά βίας στο Νοσοκομείο, αλλά και τις κλοπές, τις διαρρήξεις και τους βανδαλισμούς της δημόσιας περιουσίας, που δυστυχώς παραμένουν στοιχείο της καθημερινότητας στην περιοχή.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr