«Δυναμικός αριθμός που μεταβάλλεται η πραγματική δύναμη κάθε Υπηρεσίας» παραδέχεται αφοπλιστικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ειλικρινής μεν, αλλά καθόλου ικανοποιητική είναι η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών στις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αιτωλοακαρνανίας.
Με αφορμή το γεγονός ότι ούτε από τις πρόσφατες μεταθέσεις, που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο, οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση (μόλις δύο αστυνομικοί μετατέθηκαν στη Διεύθυνση Ακαρνανίας και κανείς στη Διεύθυνση Αιτωλίας), το Υπουργείο έδωσε μια απάντηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς όμως αυτή να ικανοποιεί την ουσία του προβλήματος που δεν είναι οι μεταθέσεις αυτές καθαυτές, αλλά οι μετακινήσεις προσωπικού προς την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή ακόμη και περιοχές όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών. Ένα θέμα που θίγουν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για ανακύκλωση του προσωπικού και για ευκαιριακή ενίσχυση του προσωπικού κάποιων υπηρεσιών με ταυτόχρονη αποδυνάμωση άλλων περιοχών.
Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει αρκετά το έργο της τοπικής Αστυνομίας, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι κατά διαστήματα ίσως ακόμη και ποσοστό της τάξης του 20% από το προσωπικό να έχει μετακινηθεί προσωρινά από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιοχής.
«Ως προς τη στελέχωση των Δ.Α. Ακαρνανίας και Αιτωλίας, το σύνολο των οργανικών θέσεων του προσωπικού των Επιτελείων και των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους καλύπτεται σε ποσοστό 95% και 97%, αντίστοιχα» αναφέρει του Υπ. Προστασίας του Πολίτη ωστόσο, παραδέχεται ότι «η πραγματική δύναμη κάθε Υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός αριθμός που μεταβάλλεται ένεκα αποσπάσεων και προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού, οι οποίες αποφασίζονται σε καθημερινή βάση, προς το σκοπό της κάλυψης τακτικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών». Το Υπουργείο, όπως είναι αναμενόμενο, επισήμως δεν δίνει στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω ζητημάτων ασφάλειας. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι αναγνωρίζοντας τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Τ., Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.α.), επαναξιολογείται, συνεχώς, το ζήτημα των αποσπάσεων – προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, αυτές να ενισχύονται κατά προτεραιότητα».
Ξεκάθαρη προτεραιότητα η… ΓΑΔΑ στις μεταθέσεις
Αναφορικά με τις μεταθέσεις ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ότι προτεραιότητα είναι η Αθήνα και ΓΑΔΑ… Αναφορικά με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, επισημαίνεται ότι «η Διοίκηση προέβη στην προκήρυξη θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια, καταρτίζοντας σχετικούς αριθμητικούς πίνακες» και μάλιστα «οι εν λόγω πίνακες καταρτίστηκαν κατόπιν συνεκτίμησης αφενός των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν για το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας και ιδιαιτέρως, αυτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) -η εδαφική αρμοδιότητα της οποίας συνιστά το μεγαλύτερο αστικό κέντρο με τις περισσότερες υπηρεσιακές ανάγκες- και αφετέρου του γεγονότος ότι η πλειονότητα του κατ’ έτος αιτούμενου μετάθεση προσωπικού προέρχεται από Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., επιτείνοντας τα ήδη υφιστάμενα ζητήματα στελέχωσης αυτών».
Παράλληλα το Υπουργείο αναφέρει σε σχέσης με τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις του 2023 ότι για τη στελέχωση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας, προκηρύχθηκαν, συνολικά, 24 θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών (ήτοι, 16 και -8- θέσεις, αντίστοιχα) και 1 θέση ειδικού φρουρού για κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (πλην 1 θέσης αστυνομικού στη Δ.Α. Αιτωλίας). Επιπλέον, για τη Δ.Α. Ακαρνανίας προκηρύχθηκε 1 θέση αστυνομικού προσωπικού, στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων του 2024 (η οποία καλύφθηκε), καθώς και 2 θέσεις αστυνομικού προσωπικού, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις.
Το όλο ζήτημα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει να κάνει πρωτίστως με τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου και την ανάγκη συνολικά της Αστυνομίας για περισσότερο προσωπικό και όχι με υπηρεσιακές αποφάσεις του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Εκτός κι αν το Υπουργείο θεωρεί ότι στην ελληνική περιφέρεια δεν υπάρχει εγκληματικότητα…
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην απάντησή του επικαλείται την ενίσχυση -μεταξύ άλλων- του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Ακτίου – Βόνιτσας, κατά την τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους, με 21 αστυνομικούς καθώς και τα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια της Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο στην Αιτωλοακαρνανία. Κατ’ εφαρμογή αυτών, σύμφωνα με το Υπουργείο, από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός αστυνομικών δράσεων/ελέγχων (ήτοι, 11.236 εποχούμενες περιπολίες, 5.054 συνεργεία ελέγχων, 80.787 έλεγχοι οχημάτων και 98.469 έλεγχοι ατόμων), στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών κ.α.), ενώ βεβαιώθηκαν 28.244 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr