Μετά το καλώδιο, στις ελληνικές καλένδες και η χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων στην καρδιά των Κυκλάδων
Αναβολή έως την συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν
Ούτε εντός της ζώνης των έξι μιλίων των χωρικών μας υδάτων, δεν τολμά η Κυβέρνησις να προχωρήσει στην χωροθέτηση των περίφημων περιβαλλοντικών πάρκων, τα οποία περιόρισε κατόπιν των αντιδράσεων της Τουρκίας, η οποία έτσι έθεσε υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος κυριολεκτικώς στην μέση του Αιγαίου.
Και ενώ τα «κουτσουρεμένα» περιβαλλοντικά πάρκα θα έπρεπε να έχουν χωροθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το έργο οδηγείται σε «ύποπτη» αναβολή. Δεν είναι έτοιμες οι σχετικές μελέτες, οπότε το όλο πρόγραμμα παίρνει τρίμηνη παράταση. Πηγαίνει στον Μάρτιο του 2025. Δηλαδή η χωροθέτηση θα γίνει μετά την συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του προσεχούς έτους στην Άγκυρα.
Ακριβώς επειδή υπάρχει υπάρχει αυτή η συνάντηση θεωρούμε την αναβολή της χωροθέτησης «ύποπτη». Τι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή; «Παγώνουν» κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επειδή ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο;
Και δεν είναι μόνον το ζήτημα των πάρκων. Υπάρχει η υποχώρηση της Ελλάδος στο ζήτημα της ποντίσεως των καλωδίων ηλεκτρικής διασυνδέσεως στην περιοχή της Κάσου, εντός οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ. Και όμως υποχωρήσαμε επιτρέποντας στον Τούρκο υπουργό Αμύνης Γιασάρ Γκιουλέρ να κομπάζει ότι τίποτε δεν γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Αγκύρας.
Ενώ η μελέτη για για τα όρια προστασίας των περιβαλλοντικών πάρκων είχε παραδοθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) από τον Σεπτέμβριο, ακόμη δεν έχει αναρτηθεί για δημοσία διαβούλευση (που θα πρέπει να διαρκέσει επί ένα μήνα). Εζητήθη μάλιστα από την ομάδα που συνέταξε την μελέτη να ζητήσει παράταση της σχετικής συμβάσεως μέχρι τον Μάρτιο του 2025!
Να θυμίσουμε ότι τα θαλάσσια πάρκα του Αιγαίου ευρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων των νήσων Φαλκονέρας, Βελοπούλας, Ανάνες, Ζαφόρας, Περγούσας, Νισύρου και Κανδελιούσας. Στην μέση του Αιγαίου δηλαδή. Στην καρδιά των Κυκλάδων.
Και μάλιστα εντός των χωρικών υδάτων των νησιών αυτών, αφού ο αρχικός σχεδιασμός για ενιαίο περιβαλλοντικό πάρκο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πέριξ των νησιών αυτών ακυρώθηκε, κατόπιν των εντόνων αντιδράσεων της Τουρκίας. Η οποία μάλιστα, όπως μας υπενθυμίζουν «Τα Νέα» που ανέδειξαν και πάλι το ζήτημα, χαρακτήριζε τότε τα ελληνικά νησιά «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία».
Τώρα δεν τολμά η Κυβέρνησις να προχωρήσει στην χωροθέτηση εντός της ζώνης των έξι μιλίων στην οποία έχει υποχωρήσει κακήν κακώς μετά την τουρκική αμφισβήτηση;
Έχουμε δηλαδή φθάσει σε ουσιαστική συγκυριαρχία των θαλασσών τις οποίες οι πρόγονοί μας απελευθέρωσαν με αίμα;
Και είναι αυτές τις ημέρες οι επέτειοι των νικηφόρων ναυμαχιών των πολέμων του 1912-13 που έκλεισαν οριστικώς τους Τούρκους στα Δαρδανέλια.
Και σήμερα συζητάμε μαζί τους, υποχωρούμε στις αξιώσεις τους και αποδεχόμεθα de facto τις αμφισβητήσεις που εγείρουν για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο ελληνικό αρχιπέλαγος.
Και την ίδια στιγμή ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών χαριεντίζεται με τον Χακάν Φιντάν στην Μάλτα, όπου στηρίζει η κυβέρνηση την τουρκική υποψηφιότητα για την γενική γραμματεία του ΟΑΣΕ…
πηγή: newsbreak.gr