-
Το master plan των αντιπλημμυρικών στη Δυτική Ελλάδα επισπεύδει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
-
Προβληματίζει το δυσθεώρητο κόστος της θωράκισης, όταν είναι γνωστό ότι η Δυτική Ελλάδα είναι ευάλωτη σε πλημμύρες και κατολισθήσεις
Ευρεία σύσκεψη συγκλήθηκε την Παρασκευή 6/12, στην Πάτρα, υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τον καλύτερο συντονισμό του Μηχανισμού και τη βέλτιστη προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, υπενθύμισε, το Πυροσβεστικό Σώμα, που αποτελεί και τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αναβαθμίζεται σε οχήματα και τεχνολογικά εργαλεία. Παράλληλα, το Υπουργείο επισπεύδει την εκπόνηση των master plan των αντιπλημμυρικών έργων βάσει των επικαιροποιημένων Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, στην οποία έλαβαν μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και στελέχη Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, του Ε.Κ.Α.Β., της Δασικής Υπηρεσίας, αναδείχθηκε το πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Δυτική Ελλάδα σε πλημμύρες, αλλά κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάτι που δυστυχώς αποδείχθηκε σε πλείστες όσες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, υπό τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, φαίνεται ότι προκύπτει κυρίως από το πολύ μεγάλο κόστος των έργων που απαιτούνται. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, μια πρώτη προκοστολόγηση των έργων που απαιτούνται βάσει των Σχεδίων Πλημμύρας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα φτάνει περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και πάνω από 30 εκατ. ευρώ για τις μελέτες αυτών.
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο ποσό, καθώς φτάνει σχεδόν το 70% των πόρων του νέου περιφερειακού ΕΣΠΑ, που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό αυτό δεν υπάρχει… ούτε στο ΕΣΠΑ, ούτε στους εθνικούς πόρους των Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται προτεραιοποίηση των αναγκών. Εν τέλει αυτό πρόκειται να γίνει μέσα από το master plan που θα προχωρήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης μέσα από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», κάτι που ικανοποίησε και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.
Ν. Φαρμάκης: «Διεκδικούμε έργα για να γίνουμε ανθεκτική Περιφέρεια»
Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το Σεπτέμβριο έχει στείλει έγγραφα στο Υπουργείο με τις παρεμβάσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση όχι μόνο των πλημμυρών, αλλά και των κατολισθήσεων, το οποίο χαρακτήρισε ακόμα πιο βίαιο φαινόμενο .«Το αίτημα μας συνοδεύεται με κοστολόγηση των έργων αυτών, ταυτόχρονα συνοδεύεται το αίτημα αυτό με την εκπόνηση των master plans, ένα επίσης απαραίτητο κομμάτι για να θωρακιστούμε ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των επόμενων βημάτων μας αναφορικά με τα έργα. Ενημερώθηκα πρόσφατα με έγγραφή επιστολή του Γενικού Γραμματέα ότι μέσω του «ΑΙΓΙΣ» θα γίνει το master plan αυτό και θα αναλάβουμε ως κύριοι του έργου μετά την υλοποίηση του» δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νεκτ. Φαρμάκης υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από ευάλωτη να μετατραπεί σε ανθεκτική, με χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεις θωράκισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας επικαιροποιήθηκε, ενώ για το υφιστάμενο μέχρι χθες Σχέδιο, που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το 2018, δεν έγινε ποτέ master plan….
Διευρυμένες πλέον οι ζώνες πλημμύρας στην Αιτωλοακαρνανία
Ως προς την αναγκαιότητα τόσο του master plan, όσο και των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας περιλαμβάνει πολλά σημεία της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και αφορά συνολικά μια έκταση 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν για το ένα έκτο της έκτασης της Αιτωλοακαρνανίας! Συγκεκριμένα πρόκειται για περιοχές στη χαμηλή ζώνη του ποταμού Αχελώου, την παραλίμνια περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παραλίμνιες εκτάσεις της Τριχωνίδας, της Λυσιμαχίας, του Οζερού και της Αμβρακίας, την περιοχή του δέλτα του Ευήνου, παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βουλκαριά, πεδινές εκτάσεις της Αμφιλοχίας και τις παράκτιες περιοχές της Ναυπακτίας στο δέλτα του Μόρνου.
Στο αναθεωρημένο διευρύνθηκαν οι ζώνες επικινδυνότητας που προϋπήρχαν και προστέθηκαν και νέες ζώνες, όπως αυτές στην περιοχή της Βόνιτσας και των ρεμάτων Βουτουμιάς και Νήσσης, καθώς και μια ακόμη στην περιοχή του ποταμού Ίναχου στην περιοχή του ορεινού Βάλτου.
Στους πρωταθλητές των πλημμυρών η Αιτωλοακαρνανία
Παράλληλα, τα στοιχεία της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την τελευταία δεκαετία αναδεικνύουν τη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα πρωταθλήτρια στις κηρύξεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 2014 – 2023, που δημοσιοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης, Ερευνών και Στατιστικής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 65,2% των κηρύξεων αφορούσε φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας, τα οποία έπληξαν περιοχές και των τριών περιφερειακών της ενοτήτων, ενώ το 17,4% αφορούσε δασικές πυρκαγιές κυρίως στις ΠΕ Ηλείας και Αχαΐας.
Μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό των πλημμυρών που οδήγησε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης ξεπερνά το 85%. Επίσης, 14 φορές περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίες σε διάρκεια ξεπέρασαν τα δύο έτη, εξαιτίας καταστροφών που προκλήθηκαν από έντονη βροχόπτωση ή πλημμύρα.
Σύμφωνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν το 2015 τρεις αποφάσεις κήρυξης έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμύρας – κατολισθήσεων, δύο το 2016, πέντε το 2017 (όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση στην Κλεισούρα και η μεγάλη πλημμύρα που έπληξε το Ζευγαράκι), πέντε επίσης το 2019, τρεις το 20220 και έξι το 2021, όταν είχαμε την πτώση των γεφυρών στον Εύηνο και τις μεγάλες κατολισθήσεις στην περιοχή της Μακρυνείας και του Αρακύνθου.