ΥΠΕΝ και Δήμαρχοι θα δεν θα βρουν ποτέ!

Ένα χρόνο το «κλώθει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάτι που να βρίσκει σύμφωνους έστω κατά πλειοψηφία τους Δημάρχους.

Από μια ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, που συζητούνταν στην αρχή, το Υπουργείο έχει «πέσει» στη μία ΔΕΥΑ ανά νομό και ενδεχομένως είναι διατεθειμένο να συζητήσει, είτε την περίπτωση δύο ΔΕΥΑ ανά νομό, είτε πολλές εξαιρέσεις στον κανόνα για μία ΔΕΥΑ, βάσει τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Όμως το σχετικό παζάρι γίνεται και για τα χρέη των ΔΕΥΑ, με το Υπουργείο να προτείνει αρχικά ένα συνδυασμό επιχορήγησης και δανείου και πλέον ενδεχομένως να σκέφτεται και ακόμη μεγαλύτερη επιχορήγηση και μικρότερη δανειοδότηση.

Ο πυρήνας, ωστόσο, της διαφωνίας είναι ότι η ΚΕΔΕ μιλά για εθελοντικές συνενώσεις, ενώ το Υπουργείο εμφανίζεται κάθετο ως προς αυτό και επιμένει στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Το ΥΠΕΝ φαίνεται διατεθειμένο ο σχετικός νόμος να είναι ένας από τους πρώτους που θα ψηφιστούν από τη Βουλή με την έναρξη της νέας χρονιάς και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα η πρότασή του να δοθεί για διαβούλευση στη δημοσιότητα.

Η πλειονότητα των Δημάρχων καταλογίζει πάντως στο ΥΠΕΝ εμμονή στο ζήτημα των αναγκαστικών συγχωνεύσεων και με αφορμή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως οι ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μιλούν για «συγχωνευσιομανία».

Πάντως το χθεσινό ραντεβού που έγινε ανάμεσα στις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και την Ένωση των ΔΕΥΑ δεν φαίνεται να κατέληξε σε συμφωνία. Οι έως τώρα συζητήσεις μέχρι τώρα θυμίζουν τους δεκάδες γύρους διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας, που καταλήγουν στο συμπέρασμα «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε». Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη δικαιολογημένη εν πολλοίς καχυποψία των Δημάρχων ιδίως για το Υπ. Περιβάλλοντος και προσωπικά τον Θ. Σκυλακάκη, τότε αντιλαμβάνεται ότι οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να τα βρουν στον αιώνα τον άπαντα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr