Το κόστος βασική παράμετρος για την απάντηση στη λειψυδρία
Plan b, εάν υπάρξει καθυστέρηση με τα Κρεμαστά, με τάνκερ στον Αστακό που θα φορτώνουν από το Πεντάλοφο νερό για την Αττική
Σε πορτοκαλί συναγερμό θέτει η ΕΥΔΑΠ τη διαχείριση των υδάτων, στην Αττική εντείνοντας τις διεργασίες που βάζουν στο τραπέζι ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις εφόσον η λειψυδρία παραταθεί. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, η ΕΥΔΑΠ διερευνά μία εγκατάσταση αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού στην Ιτέα, αλλά και την περίπτωση της μεταφοράς νερού από το Αχελώο με τάνκερ μέσω του λιμανιού στον Αστακό.
Ο Αχελώος είναι φθηνότερος
Ο λόγος που η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει το brainstorming γύρω από τα νερά του Αχελώου για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία είναι το γεγονός ότι το κόστος του νερού θα είναι μεγαλύτερο από τις ενεργοβόρες μονάδες αφαλάτωσης και επιπλέον φαίνεται ότι υπάρχουν και ζητήματα αναφορικά με τη χωροθέτηση αυτών των μονάδων και έτσι προέκυψε η περίπτωση της Ιτέας, που εσχάτως συζητείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΥΔΑΠ υπολογίζει το κόστος των νερών του Αχελώου από τη λίμνη των Κρεμαστών στα 15 λεπτά του ευρώ ανά κυβικό, τη στιγμή που το κόστος της αφαλάτωσης θα υπολογίζεται κατ΄ ελάχιστον στα 85 λεπτά ανά κυβικό μέτρο (ενώ σε κάποια νησιά ξεπερνά το 1 ή τα 1,10 ευρώ), ενώ εάν χρησιμοποιηθεί νερό υφάλμυρο, το κόστος περιορίζεται στα 35 λεπτά. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΥΔΑΠ έχει στοχοποιήσει τον Αχελώο!
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της λειψυδρίας επισημαίνοντας ότι από 400 εκατ. κυβικά μέτρα που καταναλώνονται στην Αθήνα σε ετήσια βάση, έλειψαν πέρυσι φέτος 291 εκατ. κυβικά μέτρα. Αν συνεχιστεί η λειψυδρία με την ένταση που την είχαμε φέτος και η ΕΥΔΑΠ δεν κάνει καμία ενέργεια, θα μείνουμε χωρίς νερό σε δύο χρόνια, είναι η εκτίμηση.
Μόνο σε έκτακτη ανάγκη η λύση των τάνκερ
Το νεότερο δεδομένο που προέκυψε από την ενημέρωση του Χ. Σαχίνη είναι ότι εξετάζεται περιορισμένης χρονικής διάρκειας λύση, που θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η περίπτωση της μεταφοράς νερού (για το 10% των αναγκών της Αττικής, δηλαδή 35 εκατ. κ.μ.,) από τις εκβολές του Αχελώου με μεγάλα τάνκερ.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης θα χρειαστούν με τρία μεγάλα τάνκερ των 100.000 τόνων που χωρούν να περάσουν κάτω από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αφού τη μεταφορά με τάνκερ που θα ελλιμενίζονται στον Αστακό με προορισμό στην περιοχή της Βοιωτίας.
Θα χρειάζεται μία ημέρα για τη φόρτωση στο καράβι, μία για το ταξίδι ώς τις ακτές της Βοιωτίας (από εκεί το νερό θα ανεβαίνει στο κανάλι του Μόρνου) και άλλη μία για την εκφόρτωση. Άρα, με τρία τάνκερ θα εξασφαλίζεται συνεχής παροχή, ανάλογη με εκείνη της αφαλάτωσης, και μάλιστα σε κόστος «ανταγωνιστικό», γύρω στα 80 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, είπε ο κ. Σαχίνης.
Ένα κόστος δηλαδή θα προσεγγίζει αρκετά το κόστος της αφαλάτωσης. Και αυτός είναι ο λόγος που η λύση αυτή παρουσιάζεται ως έκτακτη και προσωρινή. Εντούτοις η ΕΥΔΑΠ εκπονεί μελέτη και για αυτή την πιθανότητα.
Η ΕΥΔΑΠ πάντως δημοσίευσε και σχετικό χάρτη όπου φαίνεται πως η απόληψη του νερού δεν θα γίνεται ακριβώς από τις εκβολές του Αχελώου, αλλά από το νησάκι του Αχελώου στην περιοχή του Πεντάλοφου Μεσολογγίου. Ωστόσο λεπτομέρειες για το πώς θα μεταφέρεται το νερό από το σημείο της απόληψης στα τάνκερ που θα περιμένουν στον Αστακό δεν δόθηκαν.
Βλέπουν πιθανές καθυστερήσεις στα Κρεμαστά
Γιατί όμως η λύση των τάνκερ εξετάζεται ως πιθανή, πέρα από προσωρινή και έκτακτη; Γιατί, παρά τις αρχικές και εν πολλοίς πανηγυρικές εξαγγελίες για τα νερά του Αχελώου από τη λίμνη των Κρεμαστών, που θα δώσουν τη λύση για την Αττική, η ΕΥΔΑΠ διαπίστωσε ότι το όλο σχέδιο μπορεί να έχει σημαντικές καθυστερήσεις.
Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ ουσιαστικά είναι η σύνδεση αρχικά με δύο ποτάμια (Κρικελλοπόταμος και Καρπενησιώτης) που καταλήγουν στην λίμνη Κρεμαστών και στη συνέχεια με την ίδια τη λίμνη, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η Ευηνολίμνη και από εκεί το νερό να συνεχίσει τη διαδρομή του στο Μόρνο και την Αττική. Το ύψος του έργου σε δύο φάσεις υπολογίζεται σε 535 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας για τα επόμενα 50 χρόνια. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο είναι ο χρόνος ωρίμανσης αλλά και τυχόν προσφυγές των εταιρειών κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις. Ωστόσο εκτιμάται ως μία ασφαλής και φθηνή λύση, που εφόσον υπερπηδηθούν τα εμπόδια, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Αυτό το… «εφόσον» είναι που δημιούργησε το plan b με τα τάνκερ από τον Αστακό φορτωμένα με τα νερά του Αχελώου.