Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Η λειψυδρία εντείνεται και η ΕΥΔΑΠ, για την υδροδότηση της πρωτεύουσας, προχωρά ένα σχέδιο διεύρυνσης των πηγών τροφοδοσίας της το οποίο, εκτός από τη μεταφορά υδάτων από τα Κρεμαστά, περιλαμβάνει μια μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα, αλλά και τρία τάνκερ για μεταφορά υδάτων από τις εκβολές του Αχελώου.
Ειδικότερα, πέρα από την ωρίμανση του μεγάλου έργου ενίσχυσης του ταμιευτήρα Ευήνου από τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη και μακροπρόθεσμα από τη λίμνη Κρεμαστών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία επεξεργάζεται και άλλα πιο άμεσα εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που οι επόμενοι μήνες είναι άνυδροι.
Τα τάνκερ από την ΕΥΔΑΠ
Όπως επεσήμανε, εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα απαιτούμενα έργα και συνεχιστεί και η ανομβρία, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει – σε περίπτωση ανάγκης – το ερχόμενο καλοκαίρι να φέρει νερό με μεγάλα τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου, είτε σε εγκαταστάσεις στα Άσπρα Σπίτια είτε στη Θίσβη και από εκεί το νερό να μεταφερθεί στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενοικίαση, τους θερινούς μήνες, τριών τάνκερ χωρητικότητας 100.000 κυβικών το καθένα. «Είναι μια περιορισμένη από πλευράς χρονικής διάρκειας λύση που θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε περίπτωση που δεν βρέξει και τα άλλα έργα δεν προχωρήσουν στο χρόνο που απαιτείται. Στόχος είναι να μπορέσουνε να φέρουμε νερό για να μην διψάσει η πόλη», εξήγησε.
Παράλληλα, το σχέδιο ανάπτυξης μονάδων αφαλάτωσης, όπως τόνισε, φαίνεται ότι αποκλείει τη χωροθέτησή τους στην Αττική, ενώ προκρίνεται ως καταλληλότερη θέση η Ιτέα. Όπως σημείωσε ο κ. Σαχίνης, η μονάδα θα επεξεργάζεται ημερησίως 100.000 ή 200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρο νερό γεγονός που θα περιορίσει το κόστος στο 30% μιας αντίστοιχης αφαλάτωσης με θαλασσινό νερό. «Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε ότι προχωρά το έργο, θα προηγηθεί μελέτη για να δούμε πόσο εφικτή λύση είναι. Η ΕΥΔΑΠ κοιτά αφαλατώσεις και στην Αττική που όμως είναι δύσκολο να χωροθετηθούν αλλά και να συνδεθούν με το δίκτυο. Υπό εξέταση είναι επίσης άλλες δύο περιοχές στα Άσπρα Σπίτια και στην Θίσβη στην Βοιωτία. Το καλό με αυτές είναι ότι μπορούμε να ανεβάσουμε σχετικά εύκολα το νερό στα κανάλια μας μαζί με το υπόλοιπο νερό και έτσι να έχουμε ένα χαρμάνι νερού από την ορεινή Ναυπακτία», υπογράμμισε.
Με 0,15 λεπτά/κυβικό το νερό από τα Κρεμαστά
Σχετικά με τον άμεσο εμπλουτισμό των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της, η ΕΥΔΑΠ ήδη προχώρησε στην ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης (γεωτρήσεις, λίμνη Υλίκη κλπ.) ενώ σχεδιάζει εκτός από τα έργα που αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ταμιευτήρων Μόρνου-Ευήνου από λεκάνες του ανατολικού Αχελώου (όπως τα Κρεμαστά), την επαναφορά της λειτουργικότητας και την επανένταξη στο υδροδοτικό σύστημα των γεωτρήσεων του Μέσου Ρου του Βοιωτικού Κηφισού.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, θα προχωρήσει η σύνδεση του Εύηνου με τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη, έργα συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η μεταφορά νερού από τη λίμνη των Κρεμαστών, ένα έργο ύψους 170 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις θα εξασφαλίσουν νερό στην Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια, με χαμηλό κόστος στα 0,15 ευρώ ανά κυβικό, καθώς το υδροδοτικό σύστημα θα λειτουργεί βαρυτικά, οπότε θα είναι περιορισμένο και το ενεργειακό κόστος για τη μεταφορά του. Για λόγους σύγκρισης, ο κ. Σαχίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νερό των αφαλατώσεων κυμαίνεται από 85 λεπτά έως 1,15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Για τα έργα στα Κρεμαστά, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι θα προωθηθεί άμεσα και η νομοθετική ρύθμιση ώστε να προχωρήσουν με fast track διαδικασίες. Ήδη έχει ολοκληρωθεί μια προκαταρκτική μελέτη, ενώ στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί εντός του 2025. Για την κατασκευή του έργου απαιτείται μια διετία, όμως μεσολαβεί και η ωρίμανσή του που δεν είναι ορατό πόσο γρήγορα μπορεί να συντελεστεί.
Όπως τόνισε, η λύση των Κρεμαστών έχει σαφή πλεονεκτήματα καθώς θα φέρει οριστική αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης της Αττικής με υψηλής ποιότητας νερό και με παράλληλη δυνατότητα άμεσης κατασκευής αντλησιοταμιευτικού έργου στο ανατολικό αντέρεισμα του ταμιευτήρα των Κρεμαστών (περίπου 50 MW), με μικρή επίδραση στη διακύμανση της στάθμης του ταμιευτήρα Κρεμαστών, λόγω της πολύ μεγάλης χωρητικότητάς του, αλλά και χαμηλό λειτουργικό κόστος, καθώς το νερό έρχεται με βαρύτητα.
Δραματική η μείωση των αποθεμάτων
Η Αθήνα κατά την τελευταία διετία υφίσταται οξεία μείωση των αποθεμάτων νερού η οποία προσδιορίζεται στο 42,3%. Από 1.059.786.000 κυβικά μέτρα στις 16 Δεκεμβρίου 2022 έχουν περιοριστεί σήμερα στα 610.860.000 κυβικά μέτρα. «Από το 2022 στο 2023 από 400 εκατ. κυβικά μέτρα που καταναλώνονται στην Αθήνα μας έλειψαν πέρυσι 157 εκατ. κυβικά. Τους προηγούμενους 12 μήνες έλειψαν 291 εκατ. κυβικά μέτρα. Αν συνεχιστεί η κατάσταση του τελευταίου δωδεκαμήνου και η ΕΥΔΑΠ δεν κάνει καμία ενέργεια θα μείνουμε χωρίς νερό σε δύο χρόνια, ενώ αν συνεχιστεί όπως πέρσι, τότε σε 4 χρόνια – δηλαδή κατά μέσο όρο σε τρία χρόνια», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος.
Οι νέες συνδέσεις και η υδροδότηση του Ελληνικού
Σχετικά με τις νέες συνδέσεις στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, εκτιμώνται σε 15.000 ετησίως, αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Όσο για την νέα πόλη του Ελληνικού, η οποία υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί 40.000 κατοίκους, δεν θα απειλήσει τα αποθέματα της εταιρείας. Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, το πλάνο ανάπτυξης της περιοχής είναι δεκαετές οπότε οι ανάγκες σε νερό θα αυξάνονται σταδιακά. Το Ελληνικό, όπως επεσήμανε, θα αρδεύεται με ανακυκλωμένο νερό, ενώ τα έργα θα γίνουν σε δύο φάσεις, πρώτα του εσωτερικού δικτύου από τη Lamda και έπειτα ο νέος τροφοδοτικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ (Γαλάτσι – Ελληνικό) του οποίου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο θα δημοπρατηθεί έως το Πάσχα.
Όσο για την επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ από τους 15 δήμους της Αττικής που δεν είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό της, οι πέντε από την Ανατολική Αττική βρίσκονται σε συζητήσεις για τη σύνδεσή τους.
πηγή : ot.gr