«Κόλαφος» η ομιλία Καραμανλή: «Όσο η Ελλάδα δεν αντιδρά, η Τουρκία απαιτεί περισσότερα»

Ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά και την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα και την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, προκαλεί τριγμούς στο Μαξίμου και «επισκιάζει» τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια ομιλία-«κόλαφο» από το Πολεμικό Μουσείο όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του καθηγητή και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» «τραβάει» το αυτί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη που επιμένουν να μιλούν για «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, ενώ δίνει απάντηση-«χαστούκι» σε όσους τολμούν να μιλούν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Με αφορμή το βιβλίο του Γ. Βαληνάκη, στο οποίο ο καθηγητής τονίζει ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξόχως επιθετική Τουρκία που διεκδικεί έμπρακτα και εμμονικά ελληνικά νησιά, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ σημειώνει ότι «η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά».

Σε όσους επιμένουν στον μειοδοτικό διάλογο, ο Κ. Καραμανλής απαντάει ότι «όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη». Αντίθετα, όπως σημειώνει «η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις». Όσο για την ΑΟΖ, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε: «Σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε ,όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα».

Και προειδοποιεί ο κ. Καραμανλής ότι όσο «η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της». Μάλιστα, όπως σημειώνει, με αυτές τις πρακτικές και τα περί διαπραγματεύσεων, κάποιοι στη χώρα μας «επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας»:

«Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νοιώθει περικυκλωμένη. Μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά! Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου! Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν αρνήθηκε τα δικαιώματά της στις περιοχές αυτές. Τα δικαιώματα εκείνα, βεβαίως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις Συνθήκες, από τη γεωγραφία την ίδια!» ξεκαθαρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Στόχος της Τουρκίας η ηγεμονία»

Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η κυβέρνηση «διαβάζει» λάθος την Τουρκία η οποία στόχο έχει να επεκταθεί στην περιοχή : «Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο. Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μάς το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή. Είναι μια χώρα, βασικός, διαχρονικός, στόχος της οποίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή» σημειώνει ο κ. Καραμανλής και υπενθυμίζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, τον «θεωρητικό μανδύα» με τον οποίο ντύνει τις πάγιες επιδιώξεις της. «Η Γαλάζια Πατρίδα μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ας δούμε μόνο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και θα καταλάβουμε» τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Η ανάμειξη σε Συρία-Λιβύη

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει το παράδειγμα της Συρίας, όπου αποδείχτηκε η καταστροφική ανάμειξη της Τουρκίας, αλλά και την ανάμειξή της στη Λιβύη: «Είναι εξωφρενικό ότι η ίδια η Άγκυρα παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν ως απάντηση στην άρνηση του προηγούμενου συριακού καθεστώτος να συναποφασίσει το μέλλον της χώρας του με την Τουρκία. Και είναι ακριβώς αυτό ενδεικτικό του πώς βλέπει η Τουρκία το ρόλο της και το μέλλον της στην περιοχή. Αναθεωρητικό και ηγεμονικό, αλλάζοντας δηλαδή την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και επιφυλάσσοντας ηγετικό ρόλο για τον εαυτό της, με γειτονικά κράτη δορυφόρους ή – στην καλύτερη περίπτωση – κράτη που θα συναποφασίζουν με την Τουρκία όσα εσωτερικά τους ζητήματα θεωρεί η Άγκυρα ότι την αφορούν. Το ίδιο καταδεικνύει και η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη. Με δική της παρέμβαση, έκλινε η πλάστιγγα υπέρ της μίας παράταξης των εμπολέμων, με αποτέλεσμα η Τρίπολη να εξαρτάται πλέον από την Τουρκία, κάτι που οδήγησε, ως γνωστόν, και στο εντελώς παράλογο και παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο.

Για Θράκη-Κύπρο

Και προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός: «Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η Άγκυρα και σε ότι αφορά το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, όπου απαιτεί να συναποφασίζει με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικά για τον άξονα Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου, ο οποίος αποτελεί τον προμαχώνα του Ελληνισμού και τον οποίο επιχειρεί να διεμβολίσει η Γαλάζια Πατρίδα, το βιβλίο κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Μέτρα για τη Θράκη αναπτυξιακά και δημογραφικής ενίσχυσης, αλλά και εξουδετέρωσης της επικίνδυνης τουρκικής επιρροής. Μέτρα αναπτυξιακά και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και επιστροφής σε αυτά των μόνιμων κατοίκων τους ή των απογόνων τους. Και αμυντική ενίσχυση της Κύπρου, αλλά και μια λύση του Κυπριακού που δεν θα την καθιστά όμηρο της Τουρκίας και Δούρειο Ίππο της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στο γεγονός ότι η μεγάλη επιτυχία του 2004 ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ένταξη της Κύπρου του Σχεδίου Ανάν που θα την καθιστούσε εξαρτώμενη από την Τουρκία. Και άρα η δυνατότητα να αξιοποιήσει η Κύπρος την ένταξή της για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης και για μια καλύτερη λύση του Κυπριακού».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «τα λεγόμενα «ήρεμα νερά» δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του βιβλίου, ο κ. Καραμανλής τονίζει την αξιοποίηση των συμμαχιών αλλά και τη σημασία της αμυντικής θωράκισης της χώρας, η οποία όπως αναφέρει, δεν «θα πρέπει να εξαρτάται από τις κατά καιρούς και χωρίς έρεισμα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Όσο για τις παράλογες απαιτήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει απολύτως κανένας λόγος για τέτοια ενέργεια, αντίθετα «υπογραμμίζεται ότι τα όποια σενάρια εφησυχασμού «εκπαιδεύουν» και την ελληνική κοινωνία στο να υποτιμά την απειλή και να θεωρεί τους εξοπλισμούς και τη στρατιωτική θητεία ως ένα περιττό βάρος. Και αυτό είναι μια πολυτέλεια που η Ελλάδα δεν την έχει».

«Η πατρίδα καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της»

«Είναι σε αυτό το δυσμενές τοπίο που η πατρίδα καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Απέναντι σε ένα γείτονα που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης, το Δίκαιο της Θάλασσας ή άλλες διεθνείς συμφωνίες, να επιβάλλει τον ηγεμονικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και που δεν διστάζει να απειλεί και ενίοτε να καταφεύγει στην χρήση βίας» σημειώνει ο κ. Καραμανλής.

πηγή : newsbreak.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr