Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 6.30 μ.μ. στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της ενορίας Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε ομιλία-συζήτηση με θέμα: «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΓΟΝΕΪΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ».
Ομιλήτρια ήταν η κυρία Ευτυχία Μανιάκη, Επιμελήτρια Ανηλίκων στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αγρινίου, η οποία με λόγο συναρπαστικό, επιστημονική τεκμηρίωση και εντυπωσιακές αναφορές σε εμπειρίες της από την πολύχρονη άσκηση του λειτουργήματός της παρουσίασε το θέμα της και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Από τα όσα πολύ ενημερωτικά και πολύ χρήσιμα, που είπε, ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα. Τόνισε ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της οικογενειακής ατμόσφαιρας και της παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών, ενώ υπέδειξε τρόπους πρόληψης της παιδικής παρεκτροπής και παραβατικότητας. Ξεκινώντας από την φάση κυοφορίας του παιδιού και τα πρώτα κρίσιμα χρόνια διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του, περίοδοι που απαιτούν ήρεμο οικογενεικό περιβάλλον για την ομαλή ανάπτυξή του, προχώρησε στα κατοπινά χρόνια της παιδικής ηλικίας λέγοντας επιγραμματικά:
Οι γονείς οφείλουν να δείχνουν αγάπη στα παιδιά με το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον τους, να θέτουν οπωσδήποτε όρια και κανόνες στη ζωή τους και να τα εμπνέουν με αξίες, ανάμεσα στις οποίες κορυφαία θέση κατέχει ο σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους. Επισήμανε ότι το υποκατάστατο του απόντος γονέως από την ζωή του παιδιού είναι η παρέα, η οποία ασκεί επιρροή στο παιδί, το υποβάλλει και του επιβάλλει τις δικές της αξίες, που πολλές φορές είναι καταστρεπτικές.
Στη σχέση γονέα και παιδιού διευκρίνισε πολύ εύστοχα ότι η γονεϊκή αγάπη δεν είναι φιλία, διότι άλλος είναι ο ρόλος του γονέα και άλλος του φίλου, που έτσι κι άλλιως θα τον αποκτήσει το παιδί, αρκεί βεβαίως η φιλία να είναι υγιής. Συνεπώς η φράση κάποιων γονέων «εγώ είμαι φίλος με το παιδί μου» είναι λανθασμένη, διότι υποσκάπτει την φυσική σχέση γονέα και παιδιού. Έγινε επίσης, εκτενής λόγος για τις παγίδες του διαδικτύου, αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα παγίδευσης αθώων παιδιών και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία τους από αυτές τις παγίδες. Αναφερόμενη η κυρία Μανιάκη στο πόσο εύκολο είναι να πέσει ένα παιδί θύμα διαδικτυακών κινδύνων και πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγεί αυτό, αλλά και οι γονείς του, από μια τέτοια εμπλοκή, είπε χαρακτηριστικά: «Το εύκολο είναι να μπλέξεις. Το δύσκολο είναι να ξεμπλέξεις». Στην πλούσια συζήτηση, που ακολούθησε την ομιλία, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν σαφείς και χρήσιμες απαντήσεις.
Οι Υπεύθυνοι της Σχολής Γονέων ευχαρίστησαν θερμά την κυρία Ευτυχία Μανιάκη και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο πολύ υπεύθυνο λειτούργημά της.