Μπαράζ από απόπειρες εξαπάτησης στο Αγρίνιο
Προβληματίζει το γεγονός ότι συχνά γνωρίζουν στοιχεία των υποψήφιων θυμάτων τους
Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο στο Αγρίνιο με τις προσπάθειες των επιτήδειων να προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.
Αρκετοί πλέον είναι υποψιασμένοι και έτσι ευτυχώς σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για αποτυχημένες προσπάθειες εξαπάτησης. Ωστόσο πέρα από τη συχνότητα του φαινόμενου είναι πλέον χαρακτηριστικό ότι οι επιτήδειοι βελτιώνουν τα κόλπα που μεταχειρίζονται, προκειμένου να γίνουν πειστικοί και σε αρκετές περιπτώσεις πριν καλέσουν στο τηλέφωνο το υποψήφιο θύμα τους είναι «διαβασμένοι».
Είναι ενδεικτική η περίπτωση γυναίκας στο Αγρίνιο που είχε κάνει αίτηση να της επιστραφούν χρήματα από το λογαριασμό του ρεύματος (επικαλούμενοι λάθος στη μέτρηση) και με αυτό το πρόσχημα της επιστροφής των χρημάτων, γνωρίζοντας (!) ωστόσο ότι έχει κάνει τέτοια αίτηση, επιχείρησαν ευτυχώς ανεπιτυχώς να την εξαπατήσουν.
Το συγκεκριμένο μάλιστα κόλπο για τη δήθεν επιστροφή χρημάτων από το λογαριασμό του ρεύματος φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες ότι έχει επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση, με τους επιτήδειους να υποδύονται τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση μια 70χρονη στο Αγρίνιο άκουσε το δήθεν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ να της συστήνεται με το ανύπαρκτο φυσικά όνομα «Παναγιώτης Οικονόμου» να της ζητά τον τραπεζικό λογαριασμό της κόρης της, προκειμένου δήθεν να επιστραφεί ποσό της τάξης των 600 ευρώ από το λογαριασμό του ρεύματος. Για να γίνει πειστικός ανέφερε το όνομα της κόρης της 70χρονης και τη διεύθυνσης της κατοικίας της! Ευτυχώς η γυναίκα αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη, όταν στη συνέχεια ζήτησαν το δικό της λογαριασμό, αφού εκείνη δεν γνώριζε το λογαριασμό της κόρης της. Η 70χρονη ευτυχώς ανέφερε μόνο το όνομα της Τράπεζας με την οποία συναλλάσσεται η ίδια και όταν άκουσε από το τηλέφωνο να της λένε τα πρώτα ψηφία του αριθμού της κάρτας της και να της ζητούν τα τελευταία, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για απάτη. Έτσι όταν ταυτόχρονα κάλεσε την κόρης της, ο επιτήδειος της έκλεισε το τηλέφωνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr μόνο την Τετάρτη στην Αστυνομία στο Αγρίνιο καταγγέλθηκαν έξι ανάλογα περιστατικά. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι είναι αρκετά υποψιασμένοι και σχεδόν αμέσως αντιλαμβάνονται την προσπάθεια εξαπάτησής τους, δεν καταγγέλλουν καν το συμβάν στην Αστυνομία. Έτσι η επίσημη καταγραφή τέτοιων περιστατικών, που μένουν στο στάδιο της απόπειρας, είναι πολύ μικρότερη από όσα λαμβάνουν χώρα καθημερινά.
Σε κάθε περίπτωση είναι που προβληματίζει είναι ότι οι επίδοξοι απατεώνες φαίνεται ότι αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία, είτε από ανοικτές πηγές, είτε από άλλες… Όταν για παράδειγμα επιχειρούν να εξαπατήσουν επαγγελματία – προμηθευτή κάποιου Δήμου τότε αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια». Όταν όμως γνωρίζουν τη διεύθυνση του υποψηφίου θύματος ή ακόμη περισσότερο το αν έχει κάνει αίτηση στο πάροχο ενέργειας για επιστροφή χρημάτων, τότε εύλογα υπάρχει προβληματισμός για την «πηγή» της ενημέρωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται από όλους αυξημένη προσοχή, γιατί οι επιτήδειοι βελτιώνονται συνεχώς.