Δύο μεγάλα έργα της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» περιμετρικά της λίμνης Καστρακίου απέρριψαν οι δασικές υπηρεσίες, πριν η εταιρεία στραφεί στην Τριχωνίδα
Η αντλησιοταμίευση στο επίκεντρο για την Αιτωλοακαρνανία και για την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Τις τελευταίες ημέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας το προτεινόμενο έργο της εταιρείας στη λίμνη Τριχωνίδα, ωστόσο η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» εκτός από το αντίστοιχο έργο που ήδη εκτελείται στην περιοχή του ορεινού Βάλτου κοντά στη λίμνη Κρεμαστών, έχει επιχειρήσει –πριν στραφεί στην Τριχωνίδα- να προωθήσει και άλλα έργα αντλησιοταμίευσης στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς μέχρι σήμερα οι προσπάθειές της να έχουν ευοδωθεί ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πέρυσι στο Περιβαλλοντικό Μητρώο είχαν δημοσιευθεί προς διαβούλευση δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δύο έργα αντλησιοταμίευσης, που χωροθετούνται περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Καστρακίου σε πέντε θέσεις των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου.Συγκεκριμένα η μια περίπτωση αφορά έργο στις θέσεις «Δαιμονοπύργια», «Φίλος», «Πουρναράκι» του Δήμου Αμφιλοχίας και στη θέση «Τσουγκάρια» της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου με ισχύ περί τα 445 MW, ενώ στην άλλη το έργο χωροθετείται στις θέσεις «Ράχη Παλαιοχωρίου» και «Διάσελλα» των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου αντίστοιχα με ισχύ περί τα 360 MW. Αμφότερα τα δύο έργα έχουν λάβει άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η διαβούλευσή τους στο Περιβαλλοντικό Μητρώο πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο φαίνεται ότι προσέκρουσαν πρώτα και κύρια στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών (εμπλεκόμενα Δασαρχεία και Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας), με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του ΥΠΕΝ. Αρνητική στάση ανάμεσα στους άλλους φορείς έχει κρατήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο αξίζει να σταθεί κανείς στις υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις και μάλιστα των υπηρεσιών που σχετίζονται με το περιβάλλον. Μιας και για την κατασκευή των έργων αυτών απαιτείται η εκχέρσωση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων δάσους, η Διεύθυνση Δασών έκρινε ότι «η επέμβαση που απαιτείται για την κατασκευή των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή αλλοίωση-υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής» και πως «το περιβαλλοντικό κόστος του υπό εξέταση έργου είναι δυσανάλογο σε σχέση με τα αναμενόμενα οφέλη, καθώς επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή».
Εντωμεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι περιμετρικά της λίμνης Καστρακίου και στην περιοχή ουσιαστικά μεταξύ Καστρακίου και Κρεμαστών, έχουν προταθεί χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει περιβαλλοντική άδεια αιολικά πάρκα με πολλές δεκάδες ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα συνολικά να δίνεται η εικόνα πως αν όλα αυτά τα έργα αδειοδοτηθούν θα προκύψει η βιομηχανοποίηση της περιοχής σε βαθμό, που αλλάζει εντελώς το τοπίο σε σχέση με σήμερα.
Υπόγειο το σύστημα στην Τριχωνίδα, λένε οι της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»
Σε κάθε περίπτωση η μετακόμιση του ενδιαφέροντος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» από την περιοχή της λίμνης Καστρακίου στην λίμνη Τριχωνίδα, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι τα προτεινόμενα έργα στη λίμνη Καστρακίου «προσέκρουσαν» στις δασικές υπηρεσίες και δεν πήραν περιβαλλοντικούς όρους. Στην περίπτωση της Τριχωνίδας τώρα οι ιθύνοντες της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ισχυρίζονται ότι με εξαίρεση τον άνω ταμιευτήρα όλο το υπόλοιπο σύστημα του έργου, έτσι ώστε να υπάρχει το μικρό δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και τη μικρότερη δυνατή οπτική όχληση στην περιοχής. Συγκεκριμένα μιλούν για υπόγειο σύστημα προσαγωγής (μήκους 3,2 χλμ) που θα συνδέει τον άνω ταμιευτήρα με τη φυσική λίμνη, υπόγειο σταθμό άντλησης – παραγωγής και υπόγειο ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης). Στο βαθμό που αυτά ισχύουν και όντως περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ίσως να δημιουργούνται πιθανότητες το έργο πάρει θετικές γνωμοδοτήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εν τέλει την πολυπόθητη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πλήθος νέων επενδυτικών προτάσεων έρχεται
Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί η περίπτωση της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί, καθώς πρόσφατα στη ΡΑΕ υποβλήθηκαν ακόμη εννέα σχέδια αντλησιοταμίευσης στην Αιτωλοακαρνανία ζητώντας άδεια παραγωγού. Το ένα εξ’ αυτών με ισχύ 400 MW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 3.819 MWh προτείνεται επίσης στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Βαρειάς και Νερομάνας από την «AQUA RESISTANCE IKE».
Τέσσερις προτάσεις έχουν υποβληθεί στην περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, δύο από την «AQUA RESISTANCE IKE» και δύο από την «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου». Επιπλέον τέσσερις μονάδες αντλησιοταμίευσης προτείνονται στην περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, δύο από την «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου», μία από την «ΑΝΕΜΟΣ RES M.A.E.», που ανήκει στον Όμιλο της Motor Oil και μία από την «Enercoplan».
Αυτά τα εννέα προτεινόμενα έργα αντλησιοταμίευσης, αν πάρουν άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, αναμένεται στη συνέχεια να εκκινήσουν τις διαδικασίες για να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.