Ανάδοχος για την αποκατάσταση της Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς

Το Υπ. Πολιτισμού με 2,3 εκατ. από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην ανάδειξη της Ιεράς Μονής

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Προ ημερών το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη του έργου, που είναι η κοινοπραξία «ΚΞ ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΟΝΙΚΗΣ» με έκπτωση 12,54 %. Πλέον πολύ σύντομα, αν δεν υπάρξει προδικαστική προσφυγή από την εταιρεία η προσφορά της οποίας απορρίφθηκε ως μη επαρκώς αιτιολογημένη ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, αναμένεται στις αρχές της άνοιξης η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το έργο αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ένα συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 2,3 εκατ. ευρώ. Το κατασκευαστικό κομμάτι αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ και είναι μια από λίγες περιπτώσεις έργων που δεν γίνονται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά ανατίθεται σε ιδιώτη. Ωστόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας αναλαμβάνει ένα υποέργο της συνολικής πράξης που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αφορά την αρχαιολογική επίβλεψη των σκαπτικών εργασιών στο προαύλιο και στους υπόγειους χώρους των κτηριακών συγκροτημάτων, την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημειακού συγκροτήματος και του καθολικού της Μονής, καθώς και τη συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού.

Για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής το υποέργο, που δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνει συνοπτικά τις ακόλουθες εργασίες: καθαίρεση επιχρισμάτων- διαχωριστικών τοίχων –οπλισμένου σκυροδέματος, επικεράμωσης – μεταλλικών κατασκευών, πλακοστρώσεων, καθαρισμός όψεων λίθινων τοιχοποιιών, κατασκευή αρμολογημάτων, εφαρμογή ενεμάτων, λιθοσυρραφές, συμπληρώσεις λιθοδομών, κατασκευή οπλισμένων επιχρισμάτων, κατασκευή σειράς μικροπασσάλων, κατασκευή δαπέδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, ξύλινων δαπέδων και οροφών, διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, αποστραγγιστική τάφρο. επιστρώσεις δαπέδων από μάρμαρο, επικεράμωση, χρωματισμοί, Η/Μ εγκαταστάσεις.

H I.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς αποτελεί κηρυγμένο μνημείο και ένα από τα πιο προβεβλημένα μνημεία της περιοχής. Το συγκρότημα των πτερύγων της Ι. Μονής αναπτύσσεται σε σχήμα «Π» γύρω από το ιστορικό Καθολικό της Μονής (11ος αιώνας) διαμορφώνοντας το μνημειακό σύνολο. Πέραν του καθολικού διαθέτει προσκτίσματα που περιβάλλονται από υψηλό περίβολο. Το καθολικό της μονής οικοδομήθηκε σε τέσσερεις διακριτές φάσεις. Το αρχικό κτίσμα ήταν ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός (σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί ως ο χώρος του ιερού) και χρονολογείται βάσει τοιχογραφικού διάκοσμου από τον 12ο αιώνα (μεσοβυζαντινή φάση). Σε δεύτερη φάση κτίζεται ο προς Δ΄ προστιθέμενος στον πρώτο κυρίως ναός, ο οποίος ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η προσθήκη χρονολογείται στη μεταβυζαντινή εποχή, στα 1539 βάσει επιγραφής του τοιχογραφικού διακόσμου. Στην τρίτη οικοδομική φάση ανήκει ο σε συνέχεια του προηγούμενου αμέσως δυτικότερα νάρθηκας, χρονολογημένος βάσει επιγραφής στο έτος 1651 και που περιλαμβάνει τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 18ου αιώνα. Τέταρτη και τελευταία προσθήκη προς Ν΄ του δυτικού πέρατος του συγκροτήματος του καθολικού υπήρξε το μονόχωρο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών που κτίσθηκε το 1712 και κατεδαφίστηκε στα 1903. Τα κελιά, το διαβατικό και οι δύο κρήνες της ανατολικής πτέρυγας κατασκευάστηκαν στην αρχική τους φάση την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το καθολικό της μονής οικοδομήθηκε σε τέσσερεις διακριτές φάσεις. Η μονή πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943. Η μονή αποτυπώθηκε το 1972 ως είχε αλλά τα τελευταία 60 χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες επεμβάσεις.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr