Διπλασιασμό των κριτηρίων για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης φέρνει το ΥΠΟΙΚ
Ένα ευρύ πλέγμα βελτιωτικών παρεμβάσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δώσει «ανάσα» σε περισσότερους οφειλέτες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι ο διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων ένας οφειλέτης χαρακτηρίζεται ευάλωτος, όταν προσφεύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το 2024, συγκριτικά με το 2023 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση 81% στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 16.903 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους 5,13 δισ. ευρώ, έναντι 9.337 ρυθμίσεων και 3,54 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις θεσμικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν το 2023, όπως η μείωση του επιτοκίου στο 3% για τα πρώτα τρία έτη, η υποχρεωτική αποδοχή ρυθμίσεων για ευάλωτους οφειλέτες από πιστωτικά ιδρύματα και το «κούρεμα» οφειλών έως και 30%. Οι βελτιώσεις αυτές έκαναν τον μηχανισμό πιο προσβάσιμο και αποτελεσματικό για τους πολίτες.
Αιτήσεις για οφειλές 635 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο στη Δυτική Ελλάδα
Ωστόσο την ίδια ώρα παρατηρείται την τελευταία διετία μια συνολική αύξηση των οφειλών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην πληθωριστική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών για το Δεκέμβριο του 2024 στη Δυτική Ελλάδα ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 2,177 δισ.) βρίσκονται στον προθάλαμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, σε σύνολο 40,1 δισ. ευρώ από όλη την Ελλάδα.
Ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2023, οι οφειλές στη Δυτική Ελλάδα ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μόλις σε 12 μήνες προστέθηκαν περίπου 635 εκατ. ευρώ οφειλών , ενώ τον Ιούνιο του 2023 οι συνολικές οφειλές στη Δυτική Ελλάδα ήταν της τάξης του ενός δισ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των οφειλών από το ένα στα 2,2 δισ. ευρώ. Δυστυχώς από το Υπουργείο δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό των αιτήσεων που γίνονται δεκτές ανά Περιφέρεια.
Σε διαβούλευση από βδομάδα οι διατάξεις για τον εξωδικαστικό
Η αύξηση των οφειλών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες και φτάνουν στον προθάλαμο του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι αυτό που αναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη ρύθμιση ενός μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους.
Έτσι στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Με τις προωθούμενες διατάξεις, όπως προαναφέρθηκε, διπλασιάζονται τα ισχύοντα όρια περιουσίας, εισοδήματος και καταθέσεων τα οποία προσδιορίζουν σήμερα τους «ευάλωτους». Και αυτό γιατί το ποσό των 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 10.500 ευρώ για νοικοκυριό δύο μελών ήταν πολύ χαμηλό και εκτός… ελληνικής πραγματικότητας, καθώς ο μέσος όρος των οφειλετών έμενε εκτός.
Πλέον, οφειλέτες με εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ (μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και μέχρι 21.000 ευρώ (2 μέλη) θα μπορούν, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια και στην αξία της περιουσίας και των καταθέσεων, να εκδίδουν βεβαίωση ευάλωτου, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να υποχρεώνουν τους ιδιώτες πιστωτές (εταιρείες διαχείρισης) σε αποδοχή της πρότασης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Ειδικότερα, με τον διπλασιασμό των εισοδηματικών κριτηρίων, ευάλωτος θεωρείται πλέον όποιος πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
Είδος Νοικοκυριού Εισόδημα Περιουσία Καταθέσεις
Μονοπρόσωπο 14.000€ 240.000€ 14.000€
Νοικοκυριό 2 μελών 21.000€ 270.000€ 21.000€
Νοικοκυριό 3 μελών 28.000€ 300.000€ 28.000€
Νοικοκυριό 4 μελών 35.000€ 330.000€ 35.000€
Νοικοκυριό από 5 μέλη κι άνω 42.000€ 360.000€ 42.000€
Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι τα χρέη των οφειλετών που έχουν το παραπάνω περιουσιακό προφίλ, να μην ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.