Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε στην εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 2025, που συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις 5/2/2025. Η εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές προστασίας στον ψηφιακό κόσμο.
Στο επίκεντρο των ενημερώσεων τέθηκαν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως:
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση κινδύνων από τη χρήση των νέων τεχνολογιών
Οι κίνδυνοι και οι παγίδες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός
Το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)
Ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια
Οι τρόποι υποβολής αναφοράς περιστατικού ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σχετικές ενημερώσεις, επιμορφώσεις -ευρείας γεωγραφικής κλίμακας- Εκπ/κών και Μελών Ε.Ε.Π. με εκπ/κό υλικό φορέων μέσα από το e-ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Digital Government Award από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022) Αιτωλ/νίας και τη δημόσια συνεργατική κυψέλη με αναγνωριστικό kesyait (στην εκπ/κή πλατφόρμα e-me του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) ως κοινότητα μάθησης / δίκτυο ανατροφοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα όπως κάθε χρόνο, για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και όχι μόνο, υποστηρίζονται σχολικές μονάδες όλων των εκπ/κών βαθμίδων και μαθητές/τριες ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό σχετικό με τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στον ψηφιακό κόσμο στα πλαίσια και του αντίστοιχου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας σε όλες τις ανωτέρω αναφερόμενες εκδηλώσεις-δράσεις για την S.I.D. εκπροσώπησε για πέμπτη συνεχή χρονιά ο κ. Χαμπεσής Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων. Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Ελληνική Αστυνομία (Digital Government Awards Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για 2021 και 2022) για το πολύτιμο υποστηρικτικό υλικό που μοιράστηκε μαζί μας.
Όλοι/ες μαζί για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο!
Μπορείτε να δείτε παρακάτω:
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/events/safer-internet-day-2025
Δείγμα Δράσεων με παραγωγή υλικού/βίντεο μέσω γεννήτριας τεχνητής νοημοσύνης (AI), για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, από το e-ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλ/νίας σε Safer Internet Days
https://blogs.e-me.edu.gr/hive-kesyait/2024/03/05/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d/
Η Ενίσχυση της Ψηφιακής Ωριμότητας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας, μέσα από υποστηρικτικές πρωτοβουλίες για την κοινότητα, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ψηφιακής δεκαετίας και μετά το πέρας του ευρωπαϊκού έτους ψηφιακών δεξιοτήτων. Νέες δράσεις για την αρχή του σχολ. έτους 2024-2025.
https://www.sch.gr/enischysi-tis-psifiakis-orimotitas-tou-ke-d-a-s-y-aitoloakarnanias-mesa-apo-ypostiriktikes-protovoulies-gia-tin-koinotita-kata-ti-diarkeia-tis-trechousas-psifiakis-dekaetias-kai-meta-to-peras-tou-e/