Η έλλειψη εργατικού δυναμικού «απομακρύνει» τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει την προτίμηση των επενδυτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού συνολικά στην επαρχία

Η σημασία των Επιχειρηματικών Πάρκων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε μέσα από τη νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση.

Η μελέτη, που καλύπτει την περίοδο 2017-2023, αναλύει τη συνεισφορά των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα και την επίδρασή τους στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 1.101 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Επιχειρηματικά Πάρκα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχουν καθοριστική συμβολή στην ελληνική οικονομία. Το 2022, η συνολική τους συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανήλθε στα 10,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από 9,7 δισ. ευρώ το 2016. Παράλληλα, υποστήριξαν 181.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ η συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ο ισχυρός πολλαπλασιαστής που δημιουργείται από τη λειτουργία αυτών των πάρκων. Κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας που παράγεται μέσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα συμβάλλει με 2,4 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται σε αυτά οδηγεί στη δημιουργία 4,1 επιπλέον θέσεων εργασίας στην οικονομία. Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική τους στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, καθώς και στη δημιουργία θετικών επιπτώσεων για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.

Το ένα και μοναδικό Επιχειρηματικό Πάρκο της Δυτικής Ελλάδας

Με το ένα και μοναδικό της επιχειρηματικό πάρκο,  αυτό της Πάτρας, η Δυτική Ελλάδα καταγράφεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ. Εντούτοις επειδή το επιχειρηματικό πάρκο της Πάτρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, η έκθεση καταγράφει κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα. Συγκεκριμένα η ΒΙΠΕ Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο της χώρας με 83 επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε αυτό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι δηλαδή το 6,7 των απασχολούμενων στη Δυτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα καταγράφεται από αυτές τις επιχειρήσεις ένας τζίρος που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έτσι αξιοσημείωτο είναι ότι η ΒΙΠΕ Πατρών ης σε όρους ακαθάριστης αξίας παραγωγής προσφέρει το 10% συνολική ακαθάριστη αξία παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας.

Την ίδια ώρα η έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφει της συνολικά 185 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι εννέα εντοπίζονται στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων έστω με τη μορφή εξυγίανσης των ήδη υφιστάμενων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Όλα αυτά φέρνουν στην επιφάνεια το αίτημα για τη δημιουργία ενός οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, που έχει διατυπωθεί τόσο από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ,όσο και από το Δήμο Αγρινίου. Εντούτοις είναι γνωστό ότι η υπόθεση έχει κολλήσει στην ΕΤΑΔ, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα για παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης στην περιοχή του Αγγελοκάστρου για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι από την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη ζέση για κάτι τέτοιο.

Και εδώ ακριβώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οργανωμένος υποδοχέας επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται να «κουμπώσει» και ένα από τα πολύ αρνητικά συμπεράσματα της έκθεσης του η ΙΟΒΕ, που παρατηρεί ότι η περιφέρεια συνολικά έχει περιορισμένες προσβάσεις σε εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα η επενδυτές στη μεταποίηση και τη βιομηχανία να αναζητούν να χτίσουν εργοστάσια σε σημεία που υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Έτσι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προτάσσονται για την ανάπτυξη βιομηχανικών συγκεντρώσεων, καθιστώντας το αιτούμενο της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας μακρινό όνειρο….

Υπό το πρίσμα, αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη κι αν υπήρχε ήδη στην Αιτωλοακαρνανία ένα επιχειρηματικό πάρκο, η προσέλκυση επενδύσεων, για παράδειγμα, στη μεταποίηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς μεγάλο μέρος της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής δεν μεταποιείται, δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και δη προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.

Πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα  και Ηλεία και για το σκοπό αυτό, υλοποιεί περιφερειακό σχέδιο δράσης.

Η δράση αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων υπηρεσιών / εργασιών για την χωρική ωρίμανση των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σενάριο Προτεραιότητας εκπόνησης του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2022-2042»,με σκοπό την οργάνωση Επιχειρηματικών Πάρκων με στόχο την περιβαλλοντική εξυγίανση τους. Στόχος είναι η κατάρτιση Προγράμματος Προτεραιότητας 7 περιοχών, που τελικώς θα επιλεγούν, βάσει των αποτελεσμάτων των επικαιροποιημένων ελέγχων της Δράσης και η επιλογή των δύο περιοχών με το ύψιστο στάδιο ωρίμανσης που προορίζονται για την εκπόνηση Master Plan.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr