«Για λόγους φετίχ… η προσφυγή στο ΣτΕ για τον Αχελώο» λέει ο Δ. Κουρέτας

Ενώ διαμαρτύρονται για τα έργα που δεν γίνονται, ιδίως μετά το Daniel, οι φορείς της Θεσσαλίας επιμένουν για τον Αχελώο και ετοιμάζονται για το ΣτΕ

Μπορεί η νέα προσφυγή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, που προβλέπει ως συμπληρωματικό μέτρο τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, να έχει «παγώσει» την υπόθεση και μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ να έχει «δέσει» τα χέρια της Κυβέρνησης, ωστόσο οι φορείς της Θεσσαλία επιμένουν -ρητορικά σε αυτή τη φάση- να μιλούν για εκτροπή μένουν απλώς στη διαπίστωση του υδατικού προβλήματος της περιοχής.

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)σύσκεψη για τη φετινή αρδευτική περίοδο στη Θεσσαλία και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Όπως ειπώθηκε από όλους η κατάσταση στον κάμπο είναι απογοητευτική λόγω του άνυδρου σε γενικές γραμμές χειμώνα.«Όλες οι ενδείξεις και τα υδρολογικά στοιχεία που διαθέτουμε, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φετινή αρδευτική χρονιά θα είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εκτιμώντας όπως και ο ΟΔΥΘ ότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού για άρδευση είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 50%.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι την ίδια ώρα οι φορείς της Θεσσαλίας καταγγέλλουν καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης της περιοχής από τον Daniel και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, όπως τα έργα ορεινής υδρονομίας, που θα μπορούσαν συγκρατήσουν ποσότητες νερού για άρδευση, παρ’ όλα αυτά η επιμονή τους για την εκτροπή του Αχελώου παραμένει. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να έρθει και να δώσει χρονοδιάγραμμα για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα μεσαία φράγματα και τον Αχελώο, κάνοντας παράλληλα μια προκλητική εκτίμηση για τη νέα προσφυγή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας στο ΣτΕ
«Ζητάμε μόλις 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από τα 4 δισ. που χύνονται κάθε χρόνο στο Ιόνιο από τον Αχελώο και μια περιφέρεια (αυτή της Δυτικής Ελλάδας) εντελώς αναίτια, επειδή γουστάρει για λόγους φετίχ προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ) που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ημιτελές έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουρέτας και πρόσθεσε: «Πρέπει ο πρωθυπουργός, κατέληξε ο περιφερειάρχης, να έρθει και να μας πει τι θα κάνει. Θέλει να ακυρωθεί το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θέλει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Πρέπει να γνωρίζουν και οι Θεσσαλοί τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο, έργο επιβίωσης για τον κάμπο που ερημοποιείται».

Βεβαίως δεν προκαλεί εντύπωση που οι φορείς της Θεσσαλίας έχουν κλειστά… τα αυτιά τους στα επιχειρήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου. Γιατί, μόνο κλειστά πρέπει να έχει κανείς τα αυτιά του για να φτάσει να χαρακτηρίζει μια προσφυγή στο ΣτΕ ως «φετίχ»…
Άραγε οι πάμπολλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επανειλημμένως έβαλαν φρένο στην εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία ήταν και αυτές ένα «φετίχ»;;;

Και από τη στιγμή που οι φορείς της Θεσσαλίας αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, αρνούνται να ασκήσουν πολιτικές για την ορθολογική διαχείριση του νερού και παραβλέπουν πως τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής των ποταμών προκρίνουν –κυριολεκτικά- ένα σωρό άλλα έργα για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και η εκτροπή του Αχελώου έρχεται ως συμπληρωματικό μέτρο, ετοιμάζονται να παρασταθούν στο ΣτΕ υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων, Νίκος Σακκάς, έκανε γνωστό ότι η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Θεσσαλίας θα κάνει παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του ΣτΕ από την ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη διατήρηση των πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν στην έγκριση της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών. Η Κυβέρνηση βέβαια παριστάμενη δια του Ελληνικού Δημοσίου στο ΣτΕ δείχνει ξεκάθαρα την άποψή της υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου της εκτροπής, άσχετα αν αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για τον Αχελώο.

Έτσι λοιπόν, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, το μέλλον του Αχελώου θα περάσει από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr