Αύριο η ετήσια συνάντηση Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων σας προσκαλεί αύριο Τρίτη, 8 Απριλίου 2025 και ώρα 20:00 στην 15η Ετήσια Συνάντηση Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30, Μεσολόγγι).

Θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τα μέλη της Αδελφότητας κ. Κ. Τζαβέλα και κ.Κ. Μπότσαρη, καθώς και ομιλία από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Ιωάννη Μακρή.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την «Καντάτα Ελευθερίας», διασκευασμένη για πιάνο και δύο τραγουδιστές.

• Σολίστ: Πόλυ Νικολοπούλου (Σοπράνο)
• Παύλος Μάλλιαρης (Ιεροψάλτης)
• Μαρία Νικολοπούλου (Πιανίστρια)

Λίγα λόγια για το έργο:
Η Καντάτα Ελευθερίας τιμά τον Ρήγα ως πρωτομάρτυρα της ιδέας της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, αλλά και ως πρωτοπόρο σπορέα των ιδεών του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας και της συναδέλφωσης των λαών στα Βαλκάνια. Τιμά τον Διονύσιο Σολωμό ως θεμελιωτή της πνευματικής παράδοσης του σύγχρονου Ελληνισμού και ως υμνητή των οικουμενικών ιδεών της ελευθερίας, του δικαίου, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ατομικής τελείωσης μέσα από την ανάληψη του ατόμου στον αγώνα για την επίτευξη του συλλογικού αγαθού. Τιμά και τον Μακρυγιάννη, σημαντική μορφή της Επανάστασης του 1821, αλλά και πρωτεργάτη στον αγώνα για την συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού. Η συγκίνηση που δημιουργεί η μουσική του Χρήστου Λεοντή και ο αυθεντικός λόγος των τριών αυτών μεγάλων μορφών του Ελληνισμού, ας λειτουργήσουν ως καλός αγωγός για να μεταφερθούν στο παρόν οι διαχρονικές αξίες του έργου του Ρήγα, του Σολωμού και του Μακρυγιάννη.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
Μαρία Νικολοπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, όπου πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα. Κατέχει τα πτυχία ειδικού αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με διάκριση. Το Νοέμβριο του 2006 έπαιξε στο Κυβερνητικό Μέγαρο του Σάο Πάολο Βραζιλίας. Τον Ιούλιο του 2008 εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Γυναικείο μουσικό σύνολο «LaCompagniaArtistica» στο οποίο συμμετέχει με γυναίκες σε όλες τους τις εμφανίσεις, τις οποίες επιμελείται. Το 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μετέγραψε για πρώτη φορά, το μνημειώδες έργο «Καντάτα Ελευθερίας» του Χρήστου Λεοντή για πιάνο. Με την μεταγραφή για πιάνο και δύο φωνές (Σοπράνο και Βαρύτονος), το έργο παρουσιάστηκε κατόπιν ειδικής παραγγελίας με το Σωματείο Ε.Ρ.Ω Πάτρας (Ενωμένοι Ρωμιοσύνη), τον Απρίλιο του 2021 σε διαδικτυακή προβολή από το κανάλι ΛΥΧΝΟΣ, στο Φεστιβάλ Σύμης τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022 στο Θέατρο Κορινθίων, για τον Επετειακό εορτασμό 200 χρόνων από τη Νίκη στα Δερβενάκια. Τιμήθηκε μαζί με την αδελφή της Πόλυ Νικολοπούλου, με το Βραβείο «Πρόσωπα της χρονιάς 2021», στην κατηγορία πολιτισμού, από την εφημερίδα Πελοπόννησος Ελλάδος, διαχρονική ερμηνεύτρια της Πελοποννήσου. Το χρονικό διάστημα 2007-2013 υπηρέτησε τον θεσμό της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Β/θμιαςΕκπ/σης Αχαΐας με ιδιαίτερη επιτυχία. Επίσης διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Πάτρας), το χρονικό διάστημα 2010-2015. Συνεχίζει να υπηρετεί ως Καθηγήτρια Μουσικής, στο Μουσικό Σχολείο Πάτρας.

Πόλυ Νικολοπούλου – Λυρική Σοπράνο
Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα και έχει βραβευτεί με Α’ Βραβείο και Δίπλωμα Κλασικού Τραγουδιού με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβεία. Είναι σολίστ σοπράνο του Γυναικείου μουσικού συνόλου «LaCompagniaArtistica» από την ίδρυσή του έως και σήμερα. Εργάζεται στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τιμήθηκε μαζί με την αδελφή της Μαρία, με το Βραβείο «Πρόσωπα της χρονιάς 2021» για την συνεισφορά τους στον πολιτισμό, από την εφημερίδα Πελοπόννησος. Δισκογραφικά έχει ερμηνεύσει έργο του Θεόδωρου Ρωσσίδη «Περικλής Πόλυ». Γράφει στίχους και μουσική για παιδικά τραγούδια, που παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία στο κανάλι της στο YouTube «Η Πόλυ της Μουσικής».

Παύλος Μάλλιαρης
Είναι Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Διδάσκει ως Καθηγητής Β/θμιαςΕκπ/σης, στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Από το 1985 μέχρι και σήμερα είναι Ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρίο Πατρών.
Δίδαξε επί έξι έτη (1996-1997) και πάλι συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη διδασκαλία της Πατρικής Βυζαντινής Μουσικής με την Ομογένεια στο Τορόντο του Καναδά. Από το 1989 έως σήμερα συμμετέχει ως ενεργό μέλος στο τμήμα Βυζαντινού Χορού του Ομίλου της Πολυφωνικής Εταιρείας Πατρών, με παρουσία σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίσης ενεργό μέλος από το 2001 έως σήμερα στην ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Ηλιοδώρα», συμμετέχοντας σε όλες τις εμφανίσεις της. Ασχολείται επίσης με την εκμάθηση της πολιτικής λύρας, του αρμονίου και της κιθάρας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2025.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr