Μεσολόγγι και Ναύπακτος στους πιο ελκυστικούς δήμους για μαρίνες

Μελέτη της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος αναδεικνύει τη σημαντικότητα του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου για νέες επενδύσεις, έρχεται όμως νέα μαρίνα στην Πάλαιρο

Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλες τις χώρες της Μεσογείου για μεγάλα και πολύ μεγάλα σκάφη αναψυχής και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο υστερεί σε μαρίνες και θέσεις ελλιμενισμού, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές η ζήτηση να μην μπορεί να καλυφθεί και τα σκάφη να αναζητούν θέσεις σε μαρίνες, χωρίς να βρίσκουν καθώς οι επενδύσεις καθυστερούν.

Παρά την ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα προβλήματα χωροθέτησης νέων μαρίνων εντάθηκαν από το 2019 και μετά λόγω της νέας νομοθεσίας, που αύξησε υπέρμετρα τον αριθμό των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης, που εκπόνησε η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος (ΕΜΑΕ με τίτλο «Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα  η Ελλάδα διαθέτει 15.015 θέσεις ελληνισμού και 60 μαρίνες, μία πιο “ηπειρωτική” χώρα, όπως η Πολωνία διαθέτει 1.310 μαρίνες με περίπου 49.000 θέσεις ελλιμενισμού. Έτσι η αναλογία θέσεων προς χλμ ακτογραμμής της Πολωνίας είναι 100 φορές  μεγαλύτερη από της Ελλάδας.

Η μελέτη εκπονήθηκε για να αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ανάπτυξη των μαρίνων και στοχεύει στην χαρτογράφηση προτεινόμενων περιοχών της Ελλάδας για την ανάπτυξη νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών με σκοπό την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα. Η μελέτη αξιολόγησε 191 Δήμους με κριτήρια όπως την ύπαρξη υγειονομικών υπηρεσιών, την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και ύδατος, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων την ύπαρξη χωροταξικών σχεδίων κ.λ.π. και ξεχώρισε 40 δήμους που αξιολογήθηκαν ως πιο σημαντικοί για την ανάπτυξη μαρίνων.

Στους «τοπ» Δήμους Μεσολόγγι και Ναύπακτος

Μέσα σε αυτή τη 40άδα βρίσκονται το Μεσολόγγι στην 31η θέση και η Ναύπακτος στην 39η θέση. Ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται δύο ακόμα δήμοι, η Πάτρα στην 26η θέση και ο Πύργος στην 35η θέση. Σύμφωνα με την έκθεση σήμερα σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 1.510 θέσεις ελληνισμού σε υφιστάμενες μαρίνες και 1.520 θέσεις διαχείμασης.

Όπως διευκρινίσθηκε στην παρουσίαση της μελέτης, αυτή δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που να γίνουν μαρίνες, αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία.

Δεύτερη περιοχή στις διελεύσεις σκαφών αναψυχής

Εντυπωσιακό στοιχείο επίσης είναι ότι η περιοχή του Ιονίου Πελάγους και του Πατραϊκού Κόλπου κατατάσσουν τον ευρύτερο χώρο των περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στη δεύτερη θέση των διελεύσεων σκαφών αναψυχής ξεπερνώντας ακόμη και τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα!

Προς ολοκλήρωση η μαρίνα στο Μεσολόγγι

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πούμε ότι μετά τις αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μαρίνα ΑΕ» στο Μεσολόγγι με την εξαγορά ποσοστού της εταιρείας από την «Athenian Yachts Α.Ε» φαίνεται πως η επένδυση που επί σειρά ετών καρκινοβατούσε παίρνει το δρόμο της υλοποίησης που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Μεσολόγγι.

Ήδη αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες (φωτο) στο χερσαίο τμήμα των εγκαταστάσεων της μαρίνας, ενώ το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 200 επιπλέον νέες θέσεις πρόσδεσης και 100 επιπλέον θέσεις στεγνής αποβάθρας.

Έρχεται η Πάλαιρος, ακολουθεί η Ναύπακτος

Ως προς τη δημιουργία νέων μαρινών σε πιο προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκεται ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας παρά το γεγονός ότι στη μελέτη αυτή δεν καταγράφεται στη 40άδα των πιο σημαντικών περιοχών για την ανάπτυξη μαρινών. Καταγράφεται όμως η Λευκάδα στην πέμπτη θέση που διαθέτει ήδη μαρίνα, και λόγω της εγγύτητας η περιοχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά από τον κορεσμό στην περιοχή της Λευκάδας. Ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την ωρίμανση του έργου για τη μαρίνα της Παλαίρου με τη χωροθέτηση και τις απαιτούμενες μελέτες και θεωρείται θέμα χρόνου η δημοπράτηση του έργου που θα αφορά την εγκατάσταση περισσότερων από 400 θέσεων ελλιμενισμού. Παράλληλα, υπάρχει και η αναβάθμιση του τουριστικού καταφυγίου της Βόνιτσας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τέλος και ο δήμος Ναυπακτίας μετά από αρκετές παλινωδίες έχει επανεκκινήσει την προσπάθεια για τη χωροθέτηση μαρίνας στην παραλία του Γριπόβου στην Ναύπακτο, καθώς στα τέλη του 2024 υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μελέτη της μαρίνας Ναυπάκτου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr