Μπορεί οι δασμοί Τραμπ να «πάγωσαν», αλλά οι εξαγωγείς της επιτραπέζιας ελιάς είναι προβληματισμένοι και αποφασισμένοι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» στην αμερικανική αγορά, που πέρυσι έφεραν 214 εκατ. ευρώ εξαγωγών βρώσιμων ελιών. Εκτός από τους δασμούς υπάρχει και η σημαντική υποτίμηση του δολαρίου, που σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, λειτουργεί ως έμμεσος επιπλέον «δασμός», αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος του προϊόντος.
Τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ αποφάσισαν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια απορροφώντας μέρος της ζημιάς. Το βάρος όμως αυτό, λένε, δεν μπορεί να το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου ο εξαγωγικός τομέας και γι’ αυτό ζητούν αποφασιστική κρατική παρέμβαση με ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αν πάντως δεν βρεθεί μια «φόρμουλα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το θέμα των δασμών, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και η κρατική στήριξη που ζητούν οι εξαγωγείς μοιάζει πολύ «χλωμή»…. Ιδίως, όταν βλέπουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει ότι η επικείμενη συμφωνία Ευρώπης με χώρες της Λατινικής Αμερικής προσφέρει ευκαιρίες στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα.
Επειδή όμως το αν «ανοίξει» μια άλλη αγορά ένας εξαγωγέας δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, στην περίπτωση που στραβώσει το πράγμα με τις ΗΠΑ, το υπόλοιπο βάρος θα το επωμιστούν με κάποιο τρόπο και οι έλληνες παραγωγοί, γιατί θα είναι αδύνατο μια μεγάλη μείωση στις εξαγωγές να μην επηρεάσει και τις τιμές παραγωγού. Παρά την αναταραχή που έφεραν οι δασμοί στις αγορές επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο πρόβλημα για τους παραγωγούς και τη τιμή που αγοράζουν οι εξαγωγείς . Ο κίνδυνος όμως δεν έχει εκλείψει… Και στην απευκταία περίπτωση που ένα κακό σενάριο επιβεβαιωθεί, θυμίζουμε ότι μόνο στην ελιά Καλαμών σχεδόν η μισή εγχώρια παραγωγή προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία…