Αγρίνιο: Πάνω από ένα εκατομμύριο έξτρα για τους δημότες από το ανταποδοτικό τέλος ταφής

Ενόσω εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων της χώρας κατά της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων (η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο), η Κυβέρνηση προχώρησε μέσω τροπολογίας του Τπουργείου Εσωτερικών στη θέσπιση της ανταποδοτικότητας του τέλους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στους δήμους για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, που είναι και το ζητούμενο καθώς τα ποσοστά της ανακύκλωσης παραμένουν πολύ χαμηλά.

Έτσι το τέλος ταφής από τις αρχές του 2026 θα ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αυτόματα θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις των δημοτικών τελών, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στις σημαντικές αυξήσεις που έκαναν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, είτε στα τέλη ύδρευσης, είτε στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, επικαλούμενοι κατά κύριο λόγο την αύξηση του ενεργειακού και εν γένει του λειτουργικού κόστους. Η ΚΕΔΕ μπορεί μεν να επιμένει στην κατάργηση του τέλους ταφής, περιμένοντας το ΣτΕ, ωστόσο μοιάζει να είναι ικανοποιημένη από τη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας, που εκτός από πόρους στους Δήμους για την ανακύκλωση, συνεπάγεται και ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις που έρχονται.

Και οι αυξήσεις κάθε άλλο παρά αμελητέες θα είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε αλλάζει σε κλιμακωτό το ύψος του «τέλους ταφής» ανά έτος και έτσι από 1η/1/2026, το τέλος ταφής ορίζεται στα :
– 35 ευρώ/τόνο για δήμους που εξυπηρετούνται από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που είναι ήδη σε λειτουργία.
– 37,5 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που είναι υπό κατασκευή και έχει κατακυρωθεί σε οριστικό ανάδοχο.
– 40 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
– 42,5 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ για την οποία απλά έχει δημοσιευθεί ο διαγωνισμός.

Οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας εμπίπτουν στην κατηγορία των Δήμων, που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπό κατασκευή και η οποία έχει κατακυρωθεί σε οριστικό ανάδοχο. Έτσι το τέλος ταφής θα είναι στα 37,5 ευρώ/τόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη υπογράψει από τον περασμένο Ιανουάριο τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή της Μονάδας που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Δήμων Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Θέρμου. Ενώ ο Δήμος Αγρινίου αναμένεται προσεχώς να υπογράψει τη σύμβαση για τη Μονάδα, που θα κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Στράτου και θα αφορούν την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.

Για έχει κανείς μια τάξη μεγέθους σύμφωνα με το τελευταίο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Αγρινίου (2021) ο Δήμος Αγρινίου παρήγαγε, για παράδειγμα το 2020 35.120 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων το 85% δηλαδή περίπου 30.000 τόνοι κατέληξαν προς ταφή. ε αυτά τα δεδομένα το τέλος ταφής που θα έρθει από 1/1/2026 μαζί με υπόλοιπα δημοτικά τέλη θα τα επιβαρύνει με περίπου 1,1 εκατ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται η αναπροσαρμογή του τέλους ταφής προς τα πάνω κάθε χρόνο και το 2027 θα αυξηθεί στα 55 ευρώ/τόνο, τότε δηλαδή η επιβάρυνση προς του δημότες του Δήμου Αγρινίου θα είναι περίπου 1,65 εκατ. ευρώ.

Η απόκλιση από τους στόχους

Ο πυρήνας του προβλήματος βέβαια συνολικά για όλους τους Δήμους της χώρας είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης ήταν αναιμική, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη υστέρηση από τους στόχους.

Για παράδειγμα, βάσει του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) το 2025 η ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων στο Δήμο Αγρινίου θα πρέπει να ανέλθει σε 5.084 τόνους τη στιγμή που το 2020, η συλλογή ανήλθε σε 3.485 τόνους υλικών χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων. Δηλαδή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 35% περίπου! Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αγρινίου το ποσοστό της ανακύκλωσης ανέρχεται στο 22% των παραγόμενων ποσοτήτων, ποσοστό που τηρουμένων των αναλογιών και συγκριτικά με άλλες πόλεις θεωρείται «καλό» και οπωσδήποτε πιο κοντά στο στόχο, που για το 2025 ανέρχεται σε 32%. Επίσης η συλλογή γυαλιού στους ειδικούς μπλε κώδωνες το 2020 ανήλθε στο 16% των παραγόμενων ποσοτήτων γυαλιού ενώ ο στόχος για το 2025 ανέρχεται στο 45%. Απαιτείται λοιπόν σχεδόν να τριπλασιαστούν οι ποσότητες γυαλιού που ανακυκλώνονται.

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού τέλους ταφής των απορριμμάτων. Σε ότι αφορά στη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε «τη συνέπεια μεταξύ λεγομένων και πραττομένων» του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, ενώ τη χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη καθώς θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής, που σημαίνει επιστροφή του εισπραττόμενου ποσού στους δήμους.
Εξίσου ευπρόσδεκτη, είπε, είναι και η πρόβλεψη της ρύθμισης να διατεθεί στους δήμους επιπλέον των ΚΑΠ ποσό ύψους 118 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ είναι για να καλυφθεί η αύξηση των δαπανών που αφορούν το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ ως αύξηση των ΚΑΠ, προκειμένου να καλυφθεί η επιβάρυνση των δήμων από το τέλος ταφής για το έτος 2025.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr