Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 30η επέτειο από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιερόθεου
30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ.κ.Ιεροθέου στον επισκοπικό θρόνο της Μητρόπολης της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Ο Δήμος Ναυπακτίας θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του Μητροπολίτη Ιερόθεου στην τοπική Εκκλησία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέσα στη χρονιά τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου. Ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας προχώρησε ομόφωνα στην έκδοση Τιμητικού Ψηφίσματος για την επέτειο των 30 ετών από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιερόθεου ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση στο πολυσχιδές εκκλησιαστικό, θεολογικό, ποιμαντικό, διοικητικό, επιστημονικό, ερευνητικό και κοινωνικό του έργο, αλλά και στη διαχρονική πνευματική προσφορά του σε όλες τις βαθμίδες της Ιεροσύνης.
Αναλυτικά το Τιμητικό Ψήφισμα του Δήμου:
Ο κ.κ. Ιερόθεος ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου προσέφερε και προσφέρει αξιοσημείωτο και σπουδαίο κοινωνικό και πνευματικό έργο. Σύστησε τους Συνδέσμους Αγάπης σε όλους τους Ιερούς Ναούς, που αποτελούν τα σύγχρονα και ενεργά ενοριακά κύτταρα της τοπικής μας κοινωνίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.
Ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και Σχολή Εκκλησιαστικής Αγιογραφίας. Ανακαίνισε και λειτουργεί τις Κατασκηνώσεις στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου και εκδίδει την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», με άρθρα και σχόλια θεολογικού περιεχομένου.
Ο ίδιος προεδρεύει σε συνολικά 10 Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της Ναυπακτίας, τα οποία λειτουργούν υποδειγματικά όπως έχει σημειωθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ από το πρώτο έτος της τοποθέτησής του πραγματοποιεί ετησίως Δημόσιο Απολογισμό. Η άρτια, καθαρή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων αυτών περιποιεί πραγματική τιμή και σεβασμό πρωτίστως σε όλους εκείνους που διέθεσαν την περιουσία τους προς όφελος όλων και ταυτόχρονα επιτρέπει στην τοπική κοινωνία και ιδίως στους νέους ανθρώπους την απόδοση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους.
Με πρωτοβουλία του ανοικοδομήθηκε κτήριο 2.000 τμ. και χωρητικότητας 60 και πλέον ανθρώπων, το οποίο σύντομα θα λειτουργήσει ως Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων (Γηροκομείο). Συνετέλεσε στην ίδρυση, λειτουργία και την παραμονή του στην Ναύπακτο και μετέπειτα στο Αντίρριο, του παραρτήματος ΤΕΙ και μετά και από τη δική του σημαντική συμβολή και παρέμβαση, λειτουργούν πλέον στην Ναύπακτο το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Διατηρώντας στενή συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και τους τοπικούς φορείς, πρωτοστάτησε, και με δημόσιες τοποθετήσεις του, στο κοινό μέτωπο δημάρχων και φορέων για την αποτροπή εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο όρος Βαράσοβα το 2021 και στέκεται και πάλι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή της εγκατάστασης υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.
Διετέλεσε επανειλημμένως εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Συνόδου, υπήρξε Μέλος του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, καθώς και Μέλος της Επιτροπής Κώδικα Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που κατήρτισε τον κώδικα Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας.
Ο κ.κ. Ιερόθεος θεωρείται ο πολυγραφότερος Έλληνας Κληρικός, αφού έχει συγγράψει περισσότερα από εκατόν είκοσι έξι (126) πολυσέλιδα βιβλία Θεολογικού, Εκκλησιαστικού και Κοινωνικού περιεχομένου, ενώ ο συνολικός αριθμός των βιβλίων, ανατύπων και άρθρων σε συλλογικούς τόμους, ανέρχεται σε διακόσια σαράντα ένα (241). Περισσότερα από τριάντα βιβλία του έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες όπως, Τσέχικα, Ρου-μάνικα, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρωσικά, Κινέζικα, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Ουκρανικά, Ουγγρικά. Το γεγονός αυτό τον έχει κατατάξει στον πλέον επιδραστικό και πολυμεταφρασμένο θεολόγο-συγγραφέα στο χώρο της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας στην Ελλάδα και τον τοποθετεί στην πρώτη τετράδα των πλέον πολυμεταφρασμένων Ελλήνων συγγραφέων γενικότερα. Το βιβλίο του με τίτλο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ως το καλύτερο βιβλίο της πενταετίας 1990-1995, ύστερα από εισήγηση κορυφαίων ακαδημαϊκών.
Το συνολικό του έργο έχει προξενήσει διεθνώς το ενδιαφέρον και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες. Ο ίδιος έχει καθιερώσει τον όρο «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» θεωρώντας και τεκμηριώνοντας την ορθόδοξη ασκητική ως θεραπεία. Η επιδραστικότητα του έργου του είναι εμφανής στο εύρος και στο πλήθος των ετεροαναφορών που εντοπίζονται σε επιστημονικά έργα, σε βιβλία, σε Διπλωματικές Μεταπτυχιακές Εργασίες, σε Διδακτορικές Διατριβές και σε πλήθος άρθρων. Εκπονήθηκαν δε, επιστημονικές εργασίες που έχουν ως αντικείμενο έρευνας αποκλειστικά είτε το θεολογικό έργο του είτε ένα συγκεκριμένο βιβλίο του.
Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας, της Χριστιανικής Ηθικής και της Βιοηθικής στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιβάνου. Διδάσκει μαθήματα Φιλοσοφικής, Πατερικής Φιλολογίας και Ποιμαντικής-Ασκητικής στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχει επίσης διδάξει σε Σεμινάρια και Πανεπιστημιακές Σχολές σε πολλές χώρες του εξωτερικού, στον Καναδά, στην Γερμανία, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Κριμαία, στην Ρωσία, στην Ρουμανία και πολλές ακόμη. Πραγματοποιεί διαλέξεις, εισηγήσεις, έχει συμμετάσχει σε 600 και πλέον επιστημονικά συνέδρια, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και αρθρογραφεί σε εφημερίδες.
Στις 5 Μαρτίου 2008, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε ομόφωνη απόφαση για αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτωρα για το έργο του, την προσφορά του και τους κόπους του στην Επιστήμη της Θεολογίας. Το 2016, το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον αναγόρευσε επίσης σε Επίτιμο Διδάκτωρα. Πέραν της ανιδιοτελούς συνεισφοράς του στις κατά καιρούς προσπάθειες του Δήμου μας και το πολυδιάστατο πνευματικό και συγγραφικό του έργο, είναι μια προσωπικότητα που πέτυχε να ακουστεί η Ναύπακτος στα πέραντα του κόσμου μόνο και μόνο με τον τίτλο του ως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Παρά ταύτα ο ίδιος, σε όλη αυτή την πορεία των 30 ετών, παραμένει ακούραστος ιεράρχης, επισκεπτόμενος κάθε ενότητα του δύσβατου Δήμου μας και παραμένοντας ταπεινός και προσιτός και στον τελευταίο πιστό. Ασκεί διοίκηση και όντας δίκαιος στις αποφάσεις του, συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που εν τέλει τον τοποθετούν στους κορυφαίους Ιεράρχες.
Αναμφισβήτητα, η προσωπικότητα και η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιεροθέου έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της πνευματικότητας της τοπικής, αλλά και της ευρύτερης, κοινωνίας μας και παράλληλα έχουν συντελέσει στην προώθηση των αξιών, της κοινωνικής προσφοράς, της παράδοσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της ορθόδοξης θεολογίας και πίστης.