Το… θεωρούμενο αρχαίο Αγρίνιο δεν είναι αξιοποιήσιμο
Αρχαίο Αγρίνιο γιοκ! Αυτό προέκυψε από την απάντηση της Λίνας Μενδώνη. Το πιο σημαντικό σημείο της απάντησή της δεν είναι ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα διατηρούνται σε κακή κατάσταση και επομένως ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι αξιοποιήσιμος, αλλά το γεγονός ότι η Υπουργός μιλά «για αρχαιολογικά κατάλοιπα μίας οχυρωμένης πόλης», που ναι μεν έχουν ταυτιστεί με το αρχαίο Αγρίνιο, «χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιγραφικά…» Τούτο σημαίνει ότι με απλά λόγια ότι οι αρχαιολόγοι δεν είναι 100% βέβαιοι για το που είναι το αρχαίο Αγρίνιο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη Μεγάλη Χώρα ανήκουν στην… αρχαία Σπάρτη.
Θα σας φανεί λιγάκι κυνικό, αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Ακούγεται ωραία το “να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Αγρινίου”, αλλά αν δούμε πόση επισκεψιμότητα έχουν άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην Αιτωλοακαρνανία και με σημαντικότερα ίσως ευρήματα, όπως η Πλευρώνα και οι Οινιάδες, με 1.600 έως 1.700 επισκέπτες σε ετήσια βάση, τότε δεν χάσαμε τίποτα σημαντικό στο Αγρίνιο από άποψη επισκεψιμότητας, που δεν είναι αξιοποιήσιμο το… θεωρούμενο αρχαίο Αγρίνιο.
Τώρα, αν αναρωτιέται κανείς, για το που μπορεί να βρίσκεται το αρχαίο Αγρίνιο, αφού ούτε βεβαιότητα υπάρχει, ούτε σημαντικά είναι τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη Μεγάλη Χώρα, η στήλη θα θυμηθεί συζήτηση που είχε κάνει στο παρελθόν με τον αείμνηστο Καθηγητή, Θανάση Παλιούρα, ο οποίος εκτιμούσε πως λίγο – πολύ «καθόμαστε» πάνω στο όποιο αρχαίο Αγρίνιο…