Η αντιπολίτευση του δήμου Θέρμου για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 19ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Ζητήσαμε ενημέρωση για τα κάτωθι θέματα:
α. για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών του δήμου μας.
Η απάντηση του δημάρχου ήταν, ότι γίνονται εργασίες βελτίωσης. Για πιστοποίηση ούτε λέξη.
β. για το ορεινό δίκτυο. Τι ενέργειες έχουν γίνει λόγω των κατολισθητικών φαινομένων, και τι κάνουν προς την κατεύθιυνση της μακροπρόθεσμης λύσης κυρίως στο Αργυρό Πηγάδι. Εφαρμόζουν τις προτάσεις του ΙΓΜΕ, όπως έκανε ο δήμος Ναυπάκτου;

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου Θ. Κασόλας
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου Θ. Κασόλας
Ο δήμαρχος απάντησε, πως ο δήμος Ναυπάκτου, εφαρμόζει τις υποδείξεις του ΙΓΜΕ και κάνει γεωλογική μελέτη, διότι η κατολίσθηση αφορά οικοδομές. Ο δήμαρχος προφανώς, δεν ασχολήθηκε με τη μελέτη και δεν σκέφτεται ότι η ενδεχόμενη το χειμώνα αποκοπή του Αργυρού Πηγαδίου από τον άλλο δήμο, είναι ζήτημα καιφαλαιώδους σημασίας, κυρίως γι’ αυτούς που μένουν εκεί. Ακόμη του είπαμε, γιατί δεν μας ενεχείρισε τη μελέτη του ΙΓΜΕ και μας απάντησε ότι ασχολούμαστε με διάφορα θέματα, ζητώντας πληροφορίες από τις υπηρεσίες του δήμου. Του εξηγήσαμε για ακόμη μια φορά, ότι αυτά με τα οποία ο συνδυασμός μας ασχολείται, είναι στο πλαίσιο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, η ενημέρωση όμως, είναι αποκλειστική υποχρέωση της πλειοψηφίας.
γ. γιατί έχουμε αυτή την εξέλιξη στο θέμα της πλατείας, και το ξεκίνημα των στεγάστρων για τα οποία, η λαϊκή συνέλευση, το δημοτικό συμβούλιο, και η Διαχειριστική Αρχή στην Πάτρα είχαν αποφασίσει να μην γίνουν;
Μας είπε ότι κύριος του έργου είναι ο Δήμος Μεσολογγίου και δεν έχουμε περαιτέρω δυνατότητες.
Του επαναλάβαμε, ότι η κατασκευή θα προχωρήσει μόνο αν στο κομμάτι της δικαιοδοσίας του, που αφορά τη μελέτη προσαρμογής (ανάθεση σε Βασίλειο Κουρκουτά), δεν κάνει τις ανάλογες κινήσεις μιας και η μελέτη αυτή δεν έχει παραληφθεί από την επιβλέπουσα του έργου (τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου).

Ζητήσαμε να μπει προ ημερήσιας διάταξης το έργο «Βελτίωση της ύδρευσης των οικισμών Αμπέλια, Κοσίνα και Κούρβουλα Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης και Τσιρνόκος Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου του Δήμου Θέρμου» για να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για την πορεία του έργου, καθώς ο χρόνος κατασκευής λήγει στις 30/07/2015 και υπάρχουν έγγραφα υπηρεσιών που προσδιορίζουν την έκβασή του. Η πλειοψηφία, παρά την επιχειρηματολογία που καταθέσαμε, δεν δέχθηκε να συζητηθεί.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Διάλυση σύμβασης κατασκευής του έργου: «Έργα οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Θέρμου».
Κάναμε χρονική αναδρομή στο έργο. Είπαμε για τη μεγάλη έκπτωση με την οποία πάρθηκε η εργολαβία και αναφερθήκαμε στην από 09/07/2014 ειδική έγγραφη δήλωση διακοπής εργασιών του εργολάβου, στην οποία αναφέρει το λόγο για τον οποίο ζητά τη διάλυση της εργολαβίας, δηλαδή τη μη πληρωμή λογαριασμών. Επίσης κάναμε αναφορά και στην από 14/07/2014 απόφαση διακοπής των εργασιών από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου. Η εργολαβία λοιπόν, έπρεπε να διαλυθεί από τότε, αν οι λόγοι ήταν ανυπέρβλητοι και όχι να γίνει ανάθεση στον ίδιο χώρο εργασίας, με υπογραφή συμφωνητικού από τον δήμαρχο κ-ο Κωνσταντάρα. Οι εργασίες στο έργο μετά την ολοκλήρωση της ανάθεσης, δεν συνεχίστηκαν αλλά ούτε και στο δίμηνο που ακολούθησε μετά από την αίτηση διακοπής που υπέβαλλε ο ανάδοχος με αριθ. πρωτ. 1777/12-05-2015, με το αιτιολογικό της δυσκολίας είσπραξης χρημάτων. Όσον αφορά όμως αυτό το επιχείρημα του εργολάβου, σήμερα πλέον δεν υφίσταται, καθότι έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί που εκκρεμούσαν και μάλιστα εντόκως. Εκτιμήσαμε, ότι η ζημιά για το δήμο μας λόγω του ποσοστού της έκπτωσης, είναι περίπου 10.000,00 €. Δυστυχώς όμως μειοψηφήσαμε, δηλαδή φειδώ στο δημόσιο χρήμα από την πλευρά της πλειοψηφίας, καμία. Η εργολαβία με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διαλύθηκε.