Το φυτό καταναλώνει μόλις το 1% του νερού των συμβατικών καλλιεργειών, ενώ τα προϊόντα δεν περιέχουν ούτε ίχνος φυτοφάρμακου!
Πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται επαναστατικές αλλαγές στη γεωργία έρχεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου αναπτύσσει τη μέθοδο της αεροπονικής καλλιέργειας, με την οποία τα φυτά μεγαλώνουν με τις ρίζες τους… κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να χρειάζονται οποιοδήποτε υπόστρωμα χώματος. Με αυτήν τη μέθοδο ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες σε νερό, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ενώ τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ούτε ίχνος από φυτοφάρμακα.
Πριν από μερικά χρόνια ο καθηγητής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου Γιώργος Σαλάχας και οι συνεργάτες του από το ίδιο ίδρυμα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησαν έρευνα πάνω στην καινοτόμο μέθοδο της αεροπονίας, την οποία τελευταία έχει αναπτύξει η NASA με στόχο την καλλιέργεια φυτών σε μελλοντικές διαστημικές αποικίες. Η ερευνητική ομάδα προσάρμοσε τη μέθοδο στο μεσογειακό κλίμα και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο αεροπονικό σύστημα, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, που σύντομα θα κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
«Η αεροπονία είναι μια τεχνολογία αιχμής που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από αμερικανικά εργαστήρια σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ. Είναι το πιο οικονομικό σύστημα σε νερό, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Το φυτό δεν χρειάζεται καθόλου υπόστρωμα και καταναλώνει ελάχιστο νερό, κάτω από το 1% που καταναλώνουν οι κλασικές καλλιέργειες» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Σαλάχας και προσθέτει:
ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΟΛΥ ΟΞΥΓΟΝΟ
«Τα φυτά ψεκάζονται στη ρίζα τους που βρίσκεται σε ένα κλειστό σύστημα, τα κανάλια καλλιέργειαςς, με συχνότητα μερικών δευτερολέπτων κάθε 10 με 20 λεπτά. Πρόκειται για ένα κλειστό ανακυκλούμενο σύστημα που δεν έχει καθόλου υπολείμματα ούτε φυτοφάρμακα. Επειδή η ρίζα είναι στον αέρα, παίρνει πολύ οξυγόνο με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός του φυτού, να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία και να αναπτύσσεται ταχύτερα.
»Η ταχεία ανάπτυξη των φυτών, η μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση και τα υγιεινά προϊόντα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου. Ομως ακόμη σημαντικότερο είναι ότι απαιτεί ελάχιστο νερό και καθόλου χώμα ή άλλο υπόστρωμα. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα προβλήματα της λειψυδρίας και της ερημοποίησης των εδαφών που θα αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο κ. Σαλάχας.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ποια είναι όμως η συνεισφορά της ελληνικής ερευνητικής ομάδας; «Σχεδιάσαμε ένα πρωτότυπο αεροπονικό σύστημα πολλαπλών καλλιεργειών με πολλές καινοτομίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μεσογειακού κλίματος, δηλαδή τις αλλαγές της θερμοκρασίας, την πολλή ζέστη και το πολύ κρύο. Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή περιμένουμε την έκδοση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας» απαντά.
Η μοναδική στην Ευρώπη παραγωγή τεχνογνωσίας πάνω στην αεροπονική μέθοδο από το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει και άλλες πλευρές. Το εργαστήριο του κ. Σαλάχα έχει αναπτύξει και ένα κάθετο σύστημα αεροπονίας για την καλλιέργεια φράουλας, σε συνεργασία με δύο επιχειρήσεις από την Ηλεία καθώς και ένα μικρότερο σύστημα, σε συνεργασία με έναν συνεταιρισμό παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία για τη ριζοβολία μοσχευμάτων.
ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΠΟΡΟΣ
120 πατάτες σε κάθε ρίζα!
Μία από τις πλέον υποσχόμενες εφαρμογές της αεροπονίας είναι στην παραγωγή πατατόσπορου, με την οποία ένα φυτό μπορεί να δώσει μέχρι 120 κονδύλους έναντι 5 έως 10 που δίνει η κλασική μέθοδος καλλιέργειας. Ο καθηγητής Γιώργος Σαλάχας και οι συνεργάτες του εργάζονται ήδη πάνω σε αυτόν τομέα και βρίσκονται σε αναζήτηση χρηματοδότησης για να ξεκινήσει η παραγωγή πατατόσπορου στη χώρα μας, σημειώνοντας: «Σε τρία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να κερδίσει 20-30 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές και να βρει δουλειά πολύς κόσμος».
Η τεχνολογία της αεροπονίας αναπτύσσεται στο υπερσύγχρονο θερμοκήπιο του ΤΕΙ Μεσολογγίου όπου γίνονται έρευνες για την αεροπονική καλλιέργεια ντομάτας, μαϊντανού, νωπού κρεμμυδιού, μαρουλιού, κ.ά. Στόχος του κ. Σαλάχα και των συνεργατών του είναι το πρωτοποριακό θερμοκήπιο του ΤΕΙ να μετατραπεί σε επισκέψιμη φάρμα, ενώ θέλουν να δημιουργήσουν ένα κέντρο αεροπονικής τεχνολογίας που θα αποτελεί κέντρο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη.
Κινδυνεύει με λουκέτο η σχολή
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου Γιώργος Σαλάχας υπογραμμίζει το παράλογο που συμβαίνει με τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Οπως επισημαίνει, η σχολή αυτή έχει και άλλα σημαντικά επιτεύγματα, όπως στην παραγωγή υβριδίων λαχανικών, τα οποία πωλούνται από εμπορικές εταιρείες, διαθέτει γη 600 στρεμμάτων και εξαιρετικό εξοπλισμό. Γενικότερα, αποτελεί πόλο ακαδημαϊκής ανάπτυξης και εισαγωγής νέων τεχνολογιών στη γεωργία. «Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο χρόνο την έχουν αφήσει χωρίς φοιτητές και κινδυνεύει με κλείσιμο» τονίζει ο καθηγητής και καταλήγει λέγοντας: «Τα γεωπονικά τμήματα έχουν επαγγελματική διέξοδο και στηρίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη πρωτογενούς παραγωγής. Ομως τα τελευταία χρόνια δέχθηκαν τρομερή δυσφήμηση, επειδή δεν ήταν της μόδας. Οσοι από τους δικούς μας απόφοιτους ενδιαφέρθηκαν, όλοι τους βρήκαν δουλειές και μάλιστα πολύ καλές. Η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα και να στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η Ολλανδία του Νότου».
πηγή : espressonews.gr