Δεν θα μπορούσε και το Αγρίνιο να μπεί στο “κίνημα της πατάτας” ;

Μετά την Πιερία οι πρωτοβουλίες κατάργησης των μεσαζόντων εξαπλώνονται σιγά – σιγά σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμοι Παλλήνης, Νέου Κόσμου και Αργυρούπολης στην Αθήνα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονική, εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες σε Λαρίσα, Βόλο και άλλες πόλεις… Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής : δεν θα μπορούσε και στο Αγρίνιο να γίνει μια ανάλογη πρωτοβουλία ;

Η απάντηση είναι προφανώς, ναι. Και θα μπορούσε και επιβάλλεται να γίνει μια ανάλογη πρωτοβουλία! Το ερώτημα είναι ποιος θα μπεί μπροστά. Μέχρι στιγμής κανείς (σύλλογος, φορέας, εθελοντική ομάδα ή ακόμη και ο δήμος) δεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για κάτι ανάλογο. Το εγχείρημα σε πρώτη φάση απαιτεί μια συνενόηση με τους παραγωγούς και μια προσπάθεια συλλογής παραγγελιών, ώστε να καθοριστεί η ποσότητα που θα παραγγελθεί. Από εκεί και πέρα χρειάζονται 8 με 10 άτομα που θα αναλάβουν να δουλέψουν εθελοντικά για να ξεφορτώσουν π.χ τις πατάτες απο το φορτηγό του παραγωγού. Στην Κατερίνη χρειάστηκαν μόνο 4 ώρες εθελοντικής εργασίας για να “φύγουν” 25 τόνοι πατάτας. Στην περιοχή μας θα μπορούσαμε εκτός από τις πατάτες Νευροκοπίου να στραφούμε και σε τοπικά προϊόντα που παράγονται στην Αιτωλοακαρνανία. Μια διερευνητική επαφή με τις ΕΑΣ του νομού, ίσως μας αποκάλυπτε δυνατότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν ο δήμος Αγρινίου να μπεί μπροστά σε μια τέτοια πρωτοβουλία… Θα μπορούσε ακόμη και μόνος τους να αναλάβει την πρωτοβουλία, όπως άλλοι δήμοι (δείτε εδώ αναλυτικά το παράδειγμα του δήμου Παλλήνης) είτε να καλέσει τους συλλόγους και να συνεργαστεί μαζί τους, ώστε να βρεθούν και οι εθελοντές. Και επειδή δεν είναι και τόσο κομψό να υποδεικνύουμε τον εθελοντισμό που πρέπει να δείξουν οι άλλοι, μπορούμε και εμείς, ως ΜΜΕ, όχι μόνο να προβάλλουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά και να βοηθήσουμε μια τέτοια προσπάθεια, κάνοντας για παράδειγμα ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ώστε να εκδηλώσει ο κόσμος το ενδιάφερον του για τα προϊόντα και τις ποσότητες που θα ήθελε να προμηθευτεί. Στην Κατερίνη όλα μα όλα έγιναν από το site των εθελοντών. Θα μπορούμε και εμείς ως AgrinioCulture.gr αλλά -υποθέτουμε- και τα άλλα site της πόλης να κάνουμε αυτή τη δουλειά και να συγκεντρώσουμε με e-mail τις παραγγελίες των πολιτών. Στην Κατερίνη 1100 οικογένειες δήλωσαν τις παραγγελίες τους μέσω e-mail και μεθαύριο την Κυριακή θα παραλάβουν 75τόνους πατάτας!

Είναι απαρραίτητο να γίνει και ένα τέτοιο ξεκίνημα στην πόλη μας, γιατί η περιοχή μας λόγω της αγροτικής της παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία, όχι δυο – τρείς φορές, σαν ένα event, για να μας φύγει η κάψα για τους μεσάζοντες… αλλά σε μια πιο μόνιμη βάση. Και γιατί όχι με τη δημιουργία ενός πρατηρίου τοπικών και προϊόντων ! Για αυτό είναι απαρραίτητο ο δήμος που έχει δείξει κάποια δείγματα κοινωνικής πολιτικής, να δεί με προσοχή μια τέτοια πρόταση, γιατί διαφορετικά θα χρειαστεί όλη η πόλη το κοινωνικό παντοπωλείο… Εξάλλου η στήριξη των αγροτών πέρα από τις ημερίδες, που καλές είναι και έχουν την αξία τους, πρέπει να γίνει και στη πράξη, γιατί το θέμα είναι πως οι αγρότες παράγουν, αλλά την παράγωγή τους την καρπώνονται οι μεσάζοντες. Η πρωτοβουλία αυτή, όχι μόνο κοινωνική πολιτική μπορεί να επιτελέσει, αλλά και να δώσει αξία στα χρήματά μας, να δώσει την αξία που πρέπει στη δουλειά των παραγωγών και να ενισχυσεί εν τέλει την τοπική οικονομία. Είναι απλό… αν με 2,5€ αγοράσω 10 κιλά πατάτες με τα άλλα 2,5 από το πεντάευρω θα πάω να πιω καφέ!!!!!!!