Μια ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, που δυστυχώς απηχεί την παραδοχή του προβλήματος της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αλλά κυρίως τις διαστάσεις του.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι γιατροί, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας τμημάτων, τα οποία δεν καλύπτουν πλήρως τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών και στις δύο Νοσηλευτικές Μονάδες Αγρινίου & Μεσολογγίου, οφείλουν να συνεργάζονται στην κατάρτιση του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών, ώστε να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη εφημεριών από ιατρούς της ίδιας ειδικότητας σε επίπεδο νομού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής στην Αιτωλοακαρνανία θα υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες γιατρών εφημερίες σε επίπεδο νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από ομόφωνες γνωμοδοτήσεις των Επιστημονικών Συμβουλίου στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Και έχει ως σκοπό “την ελαχιστοποίηση των κενών εφημεριών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας σε ειδικότητες που δεν καλύπτουν πλήρως τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών ούτε στο νοσοκομείο Αγρινίου, ούτε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας σε έκταση, αντιμετωπίζεται σαν να έχει ένα μόνο νοσοκομείο που εφημερεύει. Έτσι λοιπόν από εδώ και πέρα για τις ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις, εφημερίες θα γίνονται τις περισσότερες μέρες του μήνα ή στο Αγρίνιο, ή στο Μεσολόγγι… όχι και στα δύο νοσοκομεία…
Ανεξάρτητο Τμήμα Επειγόντων για την Παθολογική Κλινική
Υπάρχουν όμως και ευχάριστα… Στα οξυμένα το τελευταίο διάστημα προβλήματα της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγρινίου έρχεται να απαντήσει η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Κάτι που ήταν και αίτημα των Εργαζομένων στο Νοσοκομείου, αλλά και του ιατρικού προσωπικού.
Η λειτουργία του Τ.Ε.Π. ως ανεξάρτητο τμήμα, με δική του δομή και οργάνωση, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Οργανισμό το Νοσοκομείου Αγρινίου, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και θα δώσει έμμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης, που αντιμετωπίζουν αρκετά τμήματα της Νοσηλευτικής Μονάδας. Για γίνει αυτό το ΔΣ του νοσοκομείου προτείνει τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από τους ειδικευμένους Γενικούς ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που επιθυμούν να στελεχώσουν το Τ.Ε.Π., χωρίς ταυτόχρονη αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Και δεύτερον ζήτηση επικουρικών ιατρών Γενικής Ιατρικής για το ΤΕΠ. Θα πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου προτείνε για την υλοποίηση της απόφασης τη συμμετοχή στα ΤΕΠ της Παθολογικής κλινικής τουλάχιστον ενός ειδικευμένου Γενικού ιατρού από τα γύρω περιφερειακά ιατρεία ή τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τη συμμετοχή ενός αγροτικού ιατρού στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής και τη συμμετοχή ενός τουλάχιστον αγροτικού ιατρού από τα γύρω περιφερειακά ιατρεία ή τα Κέντρα Υγείας του Νομού.