Δεσμεύσεις για την άρδευση του Κάτω Βάλτου – Τον Απρίλιο δημοπρατείται η διώρυγα της Αμφιλοχίας

Δρομολογείται τελικά η χρηματοδότηση του έργου της άρδευσης Κάτω Βάλτου και της ύδρευσης Αμφιλοχίας μέσω του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εξέλιξη προέκυψε από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α. Μακρυπίδη.

Ο κ. Δριβελέγκας δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου και από Ευρωπαϊκούς Πόρους. Απευθυνόμενος στο Βουλευτή υπογράμμισε: «Πράγματι το έργο αυτό είναι σημαντικό και το βλέπουμε θετικά. Δεσμευόμαστε να βρούμε ένα τμηματικό κονδύλι προκειμένου να μπει το έργο σε μια πορεία υλοποίησης και σε ένα (1) χρόνο που θα ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία θα προσδιορίζει το συνολικό κόστος που απομένει, θα το εντάξουμε στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου.»

Μετά την περάτωση του έργου θα αρδευτεί συνολική έκταση 100.000 στρεμμάτων και θα δοθεί λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Αμφιλοχίας, ο οποίος υδρεύεται από πηγές και γεωτρήσεις, και εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα, ζήτημα που αφορά άμεσα την υγεία των είκοσι χιλιάδων (20.000), και πλέον, κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα εντός του Απριλίου του 2012 τα συμπληρωματικά έργα ύψους 13,3 εκατ. € που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της μήκους 3,5 χλμ. περίπου, την κατασκευή του αντλιοστασίου Αμφιλοχίας, την κατασκευή της δεξαμενής ρύθμισης της διώρυγας Βάλτου, την κατασκευή της σήραγγας Αμφιλοχίας-Βάλτου, μήκους 2,10 χλμ,την κατασκευή της διώρυγας Βαλτού, μήκους 2,7 χλμ.