Του Δημήτρη Παπαδάκη
Από τη συνέντευξη του Υπ. Παιδείας Ν. Φίλη τις αντιδράσεις συγκέντρωσε η άρνησή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, όμως ο σάλος θα έπρεπε να γίνεται για την άρνησή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (δείτε το βίντεο στο τέλος). Ο Φίλης ξέκοψε ευθύς εξ΄αρχής τη συζήτηση ακόμη και για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Έτσι θα περάσουν πολλά χρόνια -ίσως χρειαστούν γύρω πάνω από δέκα χρόνια- μέχρι να φύγει η τωρινή κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες της και να έρθει μια λογική κυβέρνηση που θα εισηγηθεί την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σημειωτέον ότι σήμερα -που ακούμε αυτή την τυφλή άρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- στα δημόσια πανεπιστήμια σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να φύγει από το μυαλό του Φίλη η παλαιοημερολογίτικη ιδεοληψία, πως η Παιδεία είναι και πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα της ύφεσης, η οικονομία που διψά για επενδύσεις κάθε είδους, θα συνεχίσει να βλέπει τα παιδιά της να σπουδάζουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκτός από μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σοβιετικού τύπου χώρα σαν την Ελλάδα, θα λειτουργούσε ευεργετικά και για την οικονομία με τις θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν, αλλά κυρίως θα λειτουργούσε ευεργετικά και για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα ένιωθε τον ανταγωνισμό, και θα το βοηθούσε να ανέβει αρκετές θέσεις στις κατατάξεις των πανεπιστημίων παγκοσμίως. Κατά τη γνώμη μου το δημόσιο πανεπιστήμιο, από τη στιγμή που θα ιδρύονταν τα ιδιωτικά, θα συνέχιζε για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια να έχει τα πρωτεία σε κύρος και υπηρεσίες γνώσης στην συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών τομέων. Δυστυχώς η Ελλάδα θα συνεχίσει λόγω των ιδεοληψιών του Φίλη και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια σοβιετία. Και φοβάμαι ότι θα έρθουν τα χειρότερα και δεν θα αργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαγορεύσει την συναλλαγή του δημόσιου πανεπιστημίου με τους ιδωτικούς φορείς, κάτι που αντίθετα θα έπρεπε να απελευθερωθεί πλήρως. Θυμάμαι ακόμη το ρεπορτάζ που κάναμε μέσα από αυτή τη σελίδα για τη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων που κατασκεύασαν εδώ στο Αγρίνιο – στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων- και εγκατέστησαν με επιτυχία σε ένα ελαιοτριβείο και μια τυροκομική μονάδα της περιοχής και φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να δώσει κίνητρα στα πανεπιστήμια να βγάλουν λεφτά από την εφαρμοσμένη τεχνολογία που παράγουν, θα απαγορεύσει κάθε σύμπραξη πανεπιστημίου και ιδιωτικού φορέα και έτσι θα συνεχίσουν τα πανεπιστήμια να είναι επαίτες του κρατικού – μνημονιακού κορβανά. Είναι λύση αυτό;
Όσο για τη δήλωση Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ιδιότητας του Υπουργού Παιδείας, τη στιγμή που η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994. Είπε μάλιστα ο Φίλης πως εκφέρει και μεταφέρει μια επιστημονική άποψη… Καλό θα ήταν να μας διευκρινίσει ο ίδιος τι ακριβώς είναι, γιατί στο βιογραφικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα του (δείτε εδώ) δεν διευκρινίζεται καν αν έχει πάρει πτυχίο πανεπιστημίου και σε ποιον τομέα. Και το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι διαβάζοντας τις διαρροές του Μαξίμου στον Τύπο, βλέπει καθένας να καλύπτει η κυβέρνηση τον Φίλη λέγοντας ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα».
Είχα την εντύπωση πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μερικοί μόνο, με τις ιδεοληψίες της κομματικής γυάλας του πάλαι ποτέ περιθωριακού ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Δυστυχώς είναι όλη η κυβέρνηση τέτοια. Η χώρα δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρείται από τις ιδεοληψίες μιας δράκας τυχάρπαστων που μπορεί να μην έχουν καν ένα πτυχίο.