Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στην Αθήνα

Κοσμοσυρροή 650 και πλέον φιλότεχνων την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών (Μεταξουργείο) στην εντυπωσιακή έκθεση που διοργάνωσε η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, οι βουλευτές κ.κ. ΔΗΜ. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ Σάμου, ΚΩΝ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Αιτωλοακαρνανίας, ΚΩΝ.ΤΣΙΑΡΑΣ Καρδίτσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΚΑΣ, ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, οι Αντιδήμαρχοι Αθηνών κ. ΤΑΚΗΣ ΜΠΕΗΣ και ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, ο τ. Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. ΧΑΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ, η Πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. ΕΥΑ ΜΕΛΑ Ζωγράφος τ. Βουλευτής η κ. ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΙΑ Αντιπρόεδρος Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος τ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΗΣ, καθώς και πάνω από 120 ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες κ.ά.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή οικογενειακή σχέση με την οικογένεια Χρήστου Μοσχανδρέου και εξήρε την ανιδιοτελή της 20χρονη προσφορά στην Αιτωλοακαρνανία και στον ελληνικό πολιτισμό, που αποζητά μέσα στην κρίση και άλλους μιμητές.

Μετά έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης που μεταξύ των άλλων τόνισε:«Η πόλη της Αθήνας με χαρά θα φιλοξενήσει τις «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής» σε μια δημιουργική συνεργασία με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ.& Σ. Μοσχανδρέου – Μεσολογγίου. Ακολουθώντας ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κανόνες πολιτιστικής διαχείρισης, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου εμπλουτίζει σταθερά την συλλογή της και αξιοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό. Αποδεικνύοντας ότι η Τέχνη μπορεί και πρέπει να είναι προσιτή καθώς και πηγή παιδείας και απόλαυσης για τους πολίτες μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής κοινωνίας».

Οι επισκέπτες της έκθεσης στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να δουν δημιουργίες και αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του 20ου αιώνα, που αντιστοιχούν σ’ ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και εκφραστικών μέσων. Η πόλη της Αθήνας αναδεικνύεται σε πόλο ενδιαφέροντος και πεδίο έκφρασης των εικαστικών τεχνών. Η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας καθώς και η οργάνωση μαζί με το Κάσελ το 2017, της documneta 14, της σημαντικότατης, διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, επιβεβαιώνουν την ανοδική τροχιά της πόλης, στον ευρωπαϊκό, πολιτιστικό και εικαστικό χάρτη.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πινακοθήκης η Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου ευχαρίστησε τους κ.κ. Κουρουμπλή, Καμίνη, για την παρουσία τους και την ηθική τους συμπαράσταση και τους ζωγράφους και χαράκτες για την συνεργασία τους που συνέβαλαν τα μέγιστα στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έκθεσης. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον φίλο και αρωγό του πολιτισμού κ. Χρήστο Τεντόμα, Πρόεδρο ΟΠΑΝΔΑ, για την υπέροχη συνεργασία και φιλοξενία της νέας συλλογής στους εντυπωσιακούς εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας της οδού Μυλλέρου.

Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Δήμο Αθηναίων και πιο συγκεκριμένα για τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, να συνεργάζεται για μια ακόμα φορά με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ιερά Πόλις Μεσολογγίου.

Οι δεσμοί του Δήμου Αθηναίων με την Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου είναι μακρόχρονοι και ουσιαστικοί. Στα 19 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης συνεργαστήκαμε αρκετές φορές για μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις που το αθηναϊκό κοινό αγκάλιασε με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του. Μια τέτοια έκθεση ήταν και εκείνη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον τότε Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων προς τιμής του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού, με τίτλο «Πάντ΄ ανοιχτά, πάντ΄ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου» στο Κέντρο Τεχνών, το 2008.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων μια σημαντική έκθεση με τίτλο «Τρείς γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής» , με 99 έργα από 99 δημιουργούς (ζωγράφους – γλύπτες – χαράκτες), σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Είμαστε σίγουροι πως το αθηναϊκό κοινό, γι’ ακόμη μία φορά θα στέψει με επιτυχία το σημαντικό αυτό εγχείρημα της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου, που μέσα από τις πλούσιες συλλογές που διαθέτει, αλλά και την ποικιλόμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσει με σταθερότητα και συνέπεια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος, η ιστορικός Τέχνης κ. Λουίζα Καραπιδάκη σημείωσε ότι η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου εμπλουτίζει συστηματικά τη μουσειακή της συλλογή και ακολουθώντας μια σειρά από πολιτισμικές διεργασίες – σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης πολιτιστικής διαχείρισης – την αξιοποιεί κοινοποιώντας την στο ευρύ κοινό. Με τις ποικίλες δράσεις της, τη δημοσίευση των έργων στον ημερήσιο τύπο και στον παρόντα κατάλογο, αλλά και με τις συστηματικές περιοδικές κινητές εκθέσεις της δημιουργεί ένα ζωντανό διάλογο και αναδεικνύει την υψηλή εικαστική ποιότητά της συλλογής, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε εργαλείο μάθησης για τους ειδικούς και τέρψης για το ευρύ κοινό.

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται τα 99 νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, έργα ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών, που ουσιαστικά συγκροτούν ένα πανόραμα τέχνης, με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των σύγχρονων εικαστικών τάσεων και τεχνοτροπιών στην Ελλάδα. Το σύνολο των έργων γνωστών ρευμάτων τέχνης και μη, με την τεχνοτροπική τους πολυμορφία και τον εννοιολογικό, αφαιρετικό, εξπρεσιονιστικό, ρεαλιστικό, παραστατικό, γεωμετρικό, υπερρεαλιστικό, μινιμαλιστικό τρόπο έκφρασης των δημιουργών τους, συνθέτουν τη φυσιογνωμία και το σύγχρονο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Τα έργα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο επίπεδο της θεματολογίας τους, εξ αιτίας της οποίας ενσωματώνονται δυναμικά μέσα στη μουσειακή συλλογή παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται αισθητικά τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις ή με έντονη αφαιρετικότητα, άλλοτε με ονειρική διάθεση και ενίοτε μεταφυσική. Μεγάλος είναι και ο αριθμός καλλιτεχνών που επικεντρώνονται σε θέματα της αστικής ζωής, από τις σκηνές της καθημερινότητας μέχρι τις οικιστικές αποτυπώσεις. Μία άλλη αρκετά μεγάλη ενότητα αφορά τα ανθρωποκεντρικά έργα, που πέρα από την πρώτη ανάγνωση της εικονιζόμενης ανθρώπινης φιγούρας διαπραγματεύονται και άλλες σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα μέχρι τη μοναξιά, από την ομορφιά μέχρι την επιθυμία, από την απώλεια μέχρι την απόρριψη. Φυσικά δεν απουσιάζουν και τα έργα που απεικονίζουν αφηγηματικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς ή που κινούνται στη σφαίρα του μύθου, ενώ ακολουθούν τα εντελώς μινιμαλιστικά έργα γεωμετρικής κυρίως αισθητικής, που προδίδουν τη σχέση της σημερινής τέχνης με το design, τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και τους ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με τον θεατή.

Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό στις μέρες μας, σε μια εποχή συνεχώς μεταβαλλόμενη τόσο πολιτισμικά όσο και κοινωνικά να προωθείται και να προβάλλεται η ποιότητα των σύγχρονων πολιτιστικών αγαθών και να μετατρέπεται η τοπική πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμια κληρονομιά. Ποιος είναι ο λόγος να εμπλουτίζεται ένας μουσειακός χώρος, αν δεν προβάλλει την ταυτότητά του, τις συλλογές του και δεν επικοινωνεί ποικιλοτρόπως με το κοινό του; Η επικοινωνία είναι αυτή που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους και μεταβιβάζει τον πολιτισμό. Ο τρόπος λειτουργίας της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μιας πολιτιστικής διαχείρισης εξωστρέφειας και επικοινωνίας, που δίνει και τη δέουσα πολιτισμική υπεραξία στα εκθέματά της και είναι καθιστά ενεργό τον ρόλο της στο Ελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι.