Δράσεις από το 1ο Ειδικό Σχολείο Αγρινίου για την παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ

Η 3 Δεκέμβρη είναι παγκοσμίως ημέρα αφιερωμένη στην αναπηρία. Τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κάλεσε τα σχολεία να αφιερώσουν ένα δεκαήμερο δράσεων, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, ομιλίες για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ανάδειξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

Το σχολείο μας, το 1ο Ειδικό Σχολείο Αγρινίου, ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει κι αυτό με τον τρόπο του στη παγκόσμια αυτή ημέρα. Αποφάσισε να συνεργαστεί με άλλα σχολεία της περιοχής και να προωθήσει τη συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και την αποδοχή των μαθητών μας. Έτσι λοιπόν προσκλήθηκαν και επισκέφτηκαν το σχολείο μας ως τώρα, μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου, του 16ου Δημοτικού Σχολείου και του 9ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με συνομηλίκους τους από γενικά σχολεία της πόλης, να συζητήσουν, να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.
Στις 3 Δεκέμβρη λοιπόν, την πρώτη επίσκεψη στο σχολείο μας πραγματοποίησε το 9ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου. Οι μαθητές του, που ήρθαν κρατώντας ως δώρα πολύχρωμα μπαλόνια, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, συμμετείχαν σε παιχνίδι ασκήσεων στη νοηματική γλώσσα, που τους παρουσίασε το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο με το οποίο συστεγαζόμαστε. Τραγούδησαν όλοι μαζί και δημιούργησαν τον κύκλο της φιλίας!
Αργότερα την ίδια μέρα, επίσκεψη στο σχολείο μας πραγματοποίησε το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Οι μαθητές των δύο σχολείων κάθισαν μαζί φτιάχνοντας μια μεγάλη παρέα. Τους έγινε παρουσίαση του θέματος της αναπηρίας. Συζήτησαν για τις μορφές αναπηρίας που υπάρχουν, την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, την αποδοχή τους από τη κοινωνία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς ανταπεξέρχονται. Η διαπίστωση που αναδείχθηκε είναι ότι «αν και όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα». Μετά από αυτό, οι μαθητές των δύο σχολείων, χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, ζωγράφισαν σε πολύχρωμα χαρτόνια για τα δικαιώματα των παιδιών του κόσμου, αναπήρων και μη. Την επόμενη μέρα, 4 Δεκέμβρη, δεχθήκαμε επίσκεψη από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου Δημοτικού Σχολείου. Πραγματοποιήθηκαν ανάλογες δραστηριότητες.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε μαθητές και δασκάλους των παραπάνω σχολικών μονάδων για τη στήριξη και τη συνεργασία, οι οποίοι με τη σειρά τους υποσχέθηκαν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν στα σχολεία τους τα μηνύματα της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία, ευαισθητοποιημένη, αλληλέγγυα και υποστηρικτική ως προς την αναπηρία και την διαφορετικότητα. Στόχος μας παραμένει η πραγματοποίηση παρόμοιων δράσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.