Κουβέντα για το πόρισμα και όχι για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Ποικίλες εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η διαρροή στο Τύπο κάποιων από τα συμπεράσματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το νοσοκομείο Αγρινίου. Τα σημεία του πορίσματος που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα «Επένδυση» επικεντρώνονται τα πεπραγμένα του προσφάτως αποπεμφθέντος διοικητή Γ. Βλάχου καταλογίζοντας του κακοδιοίκηση, στην κατάσταση που επικρατεί στο φαρμακείο του νοσοκομείου και στην… συμπεριφορά του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου.

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της διοίκησης του Γ. Βλάχου τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν πρόσθεσαν κάτι καινούργιο στην γενικότερη εικόνα που υπήρχε για αυτά. Το Σωματείο των Εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, ο εκπρόσωπος των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στο ΔΣ, ο αρμόδιος υφυπουργός της κυβέρνησης που τον τοποθέτησε, βουλευτές του νομού κυβερνητικοί και της αντιπολίτευσης επί κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ, όλοι λίγο – πολύ είχαν αφήσει αιχμές για τη διοίκησή του. Ενώ η νέα διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είχε ζητήσει την πειθαρχική του δίωξη. Στον τέως διοικητή σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας καταλογίζεται μεταξύ άλλων ότι «δεν ασκούσε διοικητικό-ιεραρχικό έλεγχο, δεν κίνησε πειθαρχικές διαδικασίες για τη διαπίστωση πειθαρχικών παραβάσεων, δεν ζητούσε ή και δε χρησιμοποιούσε την άποψη των σχετικών θεσμικών οργάνων για τις αποφάσεις του (επιστημονικό συμβούλιο), ενώ προέβη σε μετακινήσεις προσωπικού για αλλότρια καθήκοντα και για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Νέες όμως εντυπώσεις προκαλούνται από τα συμπεράσματα του πορίσματος -που είδαν το φως της δημοσιότητας- για το φαρμακείο του νοσοκομείου και την… συμπεριφορά του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου. Και κάπου εδώ τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μοιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις ασαφή ή αναντίστοιχα με τους χαρακτηρισμούς που το συνοδεύουν για “κακοδιαχείριση και σοβαρή παραβατικότητα”. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr o εκπροσώπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου εγκαλείται για το γεγονός ότι έδωσε συνέντευξη στο χώρο του νοσοκομείου σε ΜΜΕ του Αγρινίου, πράγμα που καμία νομοθεσία δεν απογορεύει, ιδίως όταν πρόκειται και αιρετό εκπρόσωπο συνδικαλιστικού φορέα. Επίσης του καταλογίζεται ότι συμμετείχε σε σύσκεψη των φορέων του Αγρινίου για τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, τη στιγμή που ο ίδιος είχε λάβει από τη υπηρεσία του δίωρη άδεια. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι επί του προκειμένου η κατηγορία περί… ανάρμοστης συμπεριφοράς παρεπέμπει σε ανελεύθερα καθεστώτα. Και σε κάθε περίπτωση είναι οξύμωρο το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ να καταλόγιζει προβληματική συμπεριφορά στον άνθρωπο που έχει καταθέσει επώνυμα δυο μηνυτήριες αναφορές για την κακοδιαχείριση στο νοσοκομείο κοινοποιώντας τες μάλιστα στο ίδιο το ΣΕΥΥΠ.

Τέλος, όσον αφορά το φαρμακείο και τη λειτουργία του από τον διευθυντή του, οι χαρακτηρισμοί για “κακοδιαχείριση και σοβαρή παραβατικότητα” δεν συνάδουν με τις περισσότερο γραφειοκρατικού – διαδικαστικού χαρακτήρα παρατηρήσεις του πορίσματος που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν παρόμοιες, άλλα όχι ίδιες με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Επένδυση”, αναφορές για το φαρμακείο του νοσοκομείου είδαν το φως της δημοσιότητας και στον τοπικό Τύπο. Όμως είναι ξεκάθαρο η διαρροή συγκεκριμένων πληροφοριών για το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΕΥΠΠ εξυπηρετεί μάλλον τη δημιουργία εντυπώσεων. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αναφορά ότι συνιστά κακοδιαχείριση του διευθυντή του φαρμακείου ότι το πληροφοριακό σύστημα έχει σοβαρές αδυναμίες και ελαττώματα, τη στιγμή που -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- το συγκεκριμένο σύστημα προμηθεύτηκε συγκεκριμένη διοίκηση του νοσοκομείου προ τεσσάρων περίπου ετών και για τις ατέλειές του οι ίδιοι οι ιθύνοντες του φαρμακείου έχουν υποβάλλει σχετική αναφορά που όμως δεν γνώρισε ανταπόκριση; Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την γενικόλογη αναφορά ότι το φαρμακείο δεν έχει άδεια λειτουργίας, τη στιγμή που από αυτή την αναφορά εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα αυτοί που το στελεχώνουν, ενώ στην πραγματικότητα το φαρμακείο -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- δεν έχει έχει πολεοδομική άδεια και για την οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται αυτοί που το στελεχώουν;

Το πόρισμα πάντως βρίσκεται στα χέρια της 6ης ΥΠΕ και μελετάται, όπως ειπώθηκε, σε δήλωση οn camera μέλους της διοίκησής της. Παρ΄ όλα αυτά η 6ΥΠΕ δείχνει να ενδιαφέρεται για την επικοινωνία κάποιων γενικόλογων συμπερασμάτων του ποιρίσματος του ΣΕΥΥΠ, ενώ μέχρι τώρα οι ενέργειές της δεν έχουν αμβλύνει τα κρισιμότερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κρίσιμες κλινικές τα προγράμματα των εφημεριών παραμένουν ανασφαλή, ενώ τις τελευταίες μέρες -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr- ο αξονικός τομογράφος δεν εφημερεύει όλες τις μέρες του μήνα, πράγμα πολύ πιο κρίσιμο για τη ασφάλεια των διαγνώσεων και κατ΄επέκταση των ασθενών απ’ό,τι ο μαγνητικός τομογράφος που παραμένει στα κουτιά του. Το κρισιμότερο λοιπόν είναι η επίλυση αυτών τον προβλημάτων, τα πορίσματα και τον καταλογισμό ευθυνών ας τον αφήσουμε και εμείς των ΜΜΕ και οι ιθύνοντες της Υγείας στη δικαιοσύνη που αν ήθελε, είχε και έχει στοιχεία, για να προχωρήσει…

Δ.Π