Εντυπωσίασε η εκδήλωση “Ανατολή μου, Ξενιτιά μου” του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ

 photo P5120244_zps7wbtxpx2.jpgΤο ζεστό χειροκρότημα, η συγκίνηση και ο θαυμασμός κυριάρχησαν στη λαμπρή μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 11 Μαΐου, στο Μουσικό Γυμνάσιο–Λύκειο Αγρινίου, ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ).
Ανατολή μου Ξενιτιά μου, ο τίτλος αυτού του αξεπέραστου μουσικοχορευτικού αφηγήματος στις περιοχές της Ανατολής όπου ο Ελληνισμός είχε μια συνεχή και αδιατάρακτη παρουσία για πολλούς Αιώνες. Πόντος, Καππαδοκία, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.
Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα του χαιρετισμού του Έφορου του Λαογραφικού Ομίλου της (ΓΕΑ) Δημοσθένη Καπώνη στην έναρξη της παράστασης, καλώντας παράλληλα τους θεατές που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου να ιχνηλατήσουν το πολιτισμικό αποτύπωμα του Ελληνισμού στις περιοχές αυτές μέσα από μια βιωματική διαδικασία.
Η αφηγηματική μαεστρία του παρουσιαστή, σε συνδυασμό με τις ανεπανάληπτες εκτελέσεις των μουσικών και τη δεξιοτεχνία των χορευτριών – χορευτών του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ συνετέλεσαν σε αυτό το κάλεσμα δημιουργώντας έτσι ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.
 photo P5120222_zpsnvqaqnak.jpgΤα έντονα συναισθήματα καθώς και οι επιμέρους εκφράσεις των θεατών της παράστασης επιβράβευσαν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους συντελεστές της που δεν παρέλειψαν να τους επαινούν και να τους ευχαριστούν στο τέλος της.
Παρουσιαστής-αφηγητής της ήταν ο καταξιωμένος και γνωστός από την τηλεοπτική του εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» κ. Αντώνης Τσάβαλος πάνω σε κείμενα του Βαγγελή Κωνσταντίνου.
Οι μουσικοί της παράστασης είχαν έντονη παραδοσιακή παρουσία με ιδιαίτερες εκτελέσεις από τις περιοχές της Ανατολής.
Ο κορυφαίος Αρμένης καλλιτέχνης Haig Yazdjian στο ούτι και στο τραγούδι.
Η εκπληκτική ορχήστρα ΕΠΤΑΣΗΜΟ με τον Β. Παπαναστασίου στο κλαρίνο, τον Β. Σαραντίδη στο βιολί, τον Α. Ηλιάδη στο λαγούτο και τον Α. Παππά στα κρουστά.
Ο αξεπέραστος Μάνος Κουτσαγγελίδης στο κανονάκι και στο τραγούδι.
Η ιδιαίτερη Ποντιακή ορχήστρα με τον Α. Ιωακειμίδη στην Ποντιακή λύρα και το τραγούδι, καθώς και τον Π. Κατσώτη στο νταούλι.
Να σημειωθεί ότι στη συλλογή των κειμένων της παράστασης ενεργό ρόλο είχαν η Ασπασία Κρικώνη και ο Πάνος Τζόκας, ενώ στο τραγούδι η Βίκυ Γεωμπρέ έδωσε τον καλύτερο της εαυτό.
Τους χορούς της παράστασης απέδωσαν με μεγάλη δεξιοτεχνία και απαράμιλλο επαγγελματισμό χορεύτριες και χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του κου Γιώργου Τσελίκα καθώς τις προηγούμενες μέρες κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια στις συνεχόμενες πρόβες.
Η Εφορία του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ, για την μεγάλη επιτυχία της παράστασης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει πολύ, όλους τους προαναφερθέντες συντελεστές της, καθώς και τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου και το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Αγρινίου.
Ιδιαίτερα όμως ευχαριστεί τους στυλοβάτες της εκδήλωσης, δηλ τον χοροδιδάσκαλο κ. Γ. Τσελίκα οποίος εκτός από τη διδασκαλία των χορών είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και τις χορεύτριες και τους χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ που έλαβαν μέρος, αλλά και τις οικογένειες τους.