Toυ Δημήτρη Παπαδάκη
Μετά από 6 χρόνια, τρία μνημόνια και ένα υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις διάρκειας ενός αιώνα, ένα και μοναδικό ερώτημα προκύπτει : “Γιατί απέτυχαν τα μνημόνια;” Και το ερώτημα αυτό οφείλουν να απαντήσουν πρωτίστως οι δανειστές, που η εμπειρία έδειξε πως έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τη θέλησή τους στις διαπραγματεύσεις. Και για να είμαστε πιο εύστοχοι το σωστότερο ερώτημα είναι : “γιατί, ενώ τα μνημόνια αποτυγχάνουν, η “συνταγή” δεν αλλάζει;”.
Τα μνημόνια απέτυχαν γιατί η Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ εστίασαν στο δημοσιονομικό χρέος και την έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, στόχευσαν στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Δηλαδή εστίασαν στα αποτελέσματα της αναποτελεσματικής διοίκησης, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του ανύπαρκτου σχεδιασμού της παραγωγής, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, των ανίσχυρων ή και ανύπαρκτων θεσμών. Δεν αντιμετώπισαν όμως τίποτα από όλα αυτά. Οι αιτίες της κρίσης έμειναν ανέγγιχτες. Μετά από 220 δισ. σε δάνεια κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους, γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν οι αιτίες.
Οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα είναι γνωστές στους Ευρωπαίους. Δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Οι δανειστές, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, μετά από έξι χρόνια μνημονίων μοιάζουν να κάνουν τα στραβά μάτια στα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας. «Ο γάμος ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της μπορεί να χαρακτηριστεί σχέση στην οποία και οι δύο εμπλεκόμενοι απατούν ο ένας τον άλλον, κοινή συναινέσει.» Ίσως αυτή η φράση του Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο τι πραγματικά συμβαίνει.
Η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι δηλαδή «Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες», ίσως να φανερώνει το πραγματικό πρόβλημα. Ό,τι δηλαδή οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έχουν αναλάβει πλήρως τα ηνία της χώρας…!!! Υποθέτουμε με… βεβαιότητα πως ΑΝ υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να δει τη Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, αυτοί θα ήταν οι Ευρωπαίοι και όχι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Επομένως πρωτίστως δική τους είναι ευθύνη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα. Δυστυχώς με τους κατσαπλιάδες πολιτικούς μας δεν θα υπάρξει προκοπή. Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε όμως είναι οι Ευρωπαίοι να βάζουν ανέφικτους στόχους και οι κυβερνήσεις να επιλέγουν τα… μέτρα που θα αποκλείνουν των στόχων…