Ο κατακερματισμός και η σκύλευση των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού κλίματος 2 μήνες περίπου πριν τις εκλογές. Την ίδια ώρα απαγορευτική είναι οποιαδήποτε εκτιμήση για το πως αντιδράσουν οι πολίτες μπροστά στην κάλπη, μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι, αν οι πολίτες θα επίλεξουν την ψήφο διαμαρτυρίας σε κάποιο από τα μικρότερα ή τα νεοϊδρυθέντα κόμματα, ή θα υπάρξει κάτι που θα τους κάνει, σε μεγάλα ποσοστά, να εμπιστευτούν κάποιο αντιμνημονιακό κόμμα. Τέλος υπάρχει και το ερώτημα που αφορά το αποτέλεσμα της κάλπης και έχει να κάνει με το αν τα δυο μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσουν ή όχι λιγότερες (μάλλον απίθανο) από 151 έδρες… Επομένως εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως οι εκλογές αυτές μοιάζουν με αχαρτογράφητα νερά…
Σα να μην έφτανε το γενικότερο πολιτικό κλίμα, στην Αιτωλοακαρνανία οι πολίτες θα δουν τα δυο μεγάλα κόμματα να τους σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό. Γνωστοί και μη εξαιρεταίοι είναι όσοι πλαισιώσουν τους βουλευτές του κόμματος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς αρκετοί έχουν συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές ή οι πολίτες τους είδαν πρόσφτατα -στις αυτοδιοικητικές εκλογές- να ζητούν ξανά την ψήφο τους (πχ. Γιώργος Παπαναστασίου, Έλενα-Μάντζιου Κοτρολού, Γεωργία Μπόκα, Δημήτρης Αρβανίτης, Φώτης Σκληρός) Χαρακτηριστικό επίσης στην ΝΔ, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια υποψηφιότητα που να συμβολίζει την ανανέωση, ίσως με εξαίρεση ένα-δυο ονόματα που θα κλείσουν τον “πάτο” του ψηφοδελτίου, είναι τα εντελώς άφθαρτα πρόσωπα που θα ζητήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών. Επιπλέον, ξαναζεσταμένο φαγητό είναι και η επιχείρηση της ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας να δείξει πως το κόμμα έχει διαδικασίες… Τα γαλάζια στελέχη ακόμη δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως με τούτα απωθούν τους ήδη απογοητευμένους πολίτες. Το παρήγορο για τη ΝΔ είναι πως επιμένει να είναι αισιόδοξη αλλά και να παλεύει για την συσπείρωση των ψηφοφόρων της… Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο στο Μεσολόγγι θα συνεδριάσει η ΝΟΔΕ στις 6:30 στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, παρουσία μάλιστα του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου. Τώρα αν τέτοιες κομματικές μαζώξεις είναι ικανές να σταματήσουν τη διαρροή ψήφων και στελεχών προς τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” του Καμμένου ή τη ΔΗΣΥ, μένει να αποδειχθεί. Ήδη πάντως η παρουσία του Δ. Σταμάτη στους “Ανεξάρτητους Έλληνες” είναι πλήγμα για τη ΝΔ.
Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα… Η παράταξη φυλλορροεί προς όλη την Αριστερά και σε επίπεδο απλών ψηφοφόρων και σε επίπεδο στελεχών. Πρώην στελέχη του Κινήματος έχουν ήξη έχουν ήδη ματακινηθεί στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στη «Κοινωνική Συμφωνία» των Κατσέλη-Καστανίδη. Την ίδια ώρα οι εσωκομματικές εκλογές φέρνουν αναταράξεις, όχι βέβαια για το νικητή, που δεν πρόκειται να είναι το λευκό, αλλά για το γεγονός ότι παπανδρεϊκά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις βλέποντας την επέλαση των Βενιζελικών. Το ΠΑΣΟΚ θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιό του και αυτό με κάποιες… κυρίες της αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να κατέβουν. Όμως το κλίμα είναι πολεμικό στα ψηλά του ψηφοδελτίου! Μωραίτης, Γιαννακά, Μακρυπίδης, Σώκος και ίσως Βερελής (…ελέω Βενιζέλου) θα δώσουν την μάχη του σταυρού… για πόσες έδρες άραγε του ΠΑΣΟΚ στο νομό;;; Στην καλύτερη για δύο, είναι η εκτίμηση των ίδιων των πράσινων στελεχών. Και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η λέξη ανανέωση είναι μάλλον άγνωστη, όταν κατεβάζουν ανθρώπους που γέρασαν στην πολιτική… Το δυστύχημα για το ΠΑΣΟΚ -και αυτό δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία- είναι ότι η μικρή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής μπορεί να ρίξει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τη συσπείρωσή του…
Το παράδοξο είναι πως και τα νοεϊδρυθέντα κόμματα θα δυσκολευτούν να προσφέρουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε αυτές τις εκλογές, αφού θα μας παρουσιάσουν κατά βάση στελέχη των μεγάλων κομμάτων, ως αντιμνημονιακούς τιμητές του συστήματος. Και το δίλλημα που θα μπεί στους πολίτες θα είναι, αν όλοι αυτοί είναι δυσαρεστημένοι ως πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επειδή δεν ανήλθαν κομματικά ή δεν υλοποίησαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ή επειδή είναι όντως αντιμνημονιακοί και θέλουν να πετάξουμε τον Τόμσεν στη θάλασσα;
Το δυστύχημα λοιπόν -και φαίνεται ξεκάθαρα σε τοπικό επίπεδο- είναι, ότι η πολιτική, ακόμη και τώρα που όλοι συνειδητοποιούν το κρίσιμο των στιγμών, δεν προσελκύει νέα πρόσωπα βγαλμένα από την κοινωνία και όχι τους κομματικούς διαδρόμους. Ίσως αυτό να συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να εμνεύσει τέτοιους ανθρώπους…