Στην εποχή μας δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που χρωστάνε δάνεια σε τράπεζες. Ωστόσο μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, που αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, είναι εκείνοι οι καταναλωτές που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και πλέον έχουν βρεθεί υποχρεωμένοι να αποπληρώνουν αστρονομικά ποσά σε σύγκριση με αυτά που δανείστηκαν.
Τι ακριβώς είναι όμως τα λεγόμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και ποια είναι η σωστή νομική αντιμετώπιση της κατάστασης που θα φέρει αποτέλεσμα;
Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν (κυρίως την περίοδο 2006 – 2008) από τράπεζες σε καταναλωτές και υποτίθεται ότι ήταν σε νόμισμα ελβετικού φράγκου, το οποίο εκείνη την εποχή είχε την ίδια αξία με το ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως τα δάνεια έγιναν σε ευρώ, αλλά τα ρήτρα αποπληρωμής τους ακολουθούσαν την ανοδική πορεία του ελβετικού φράγκου.
Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι ότι από το 2011, με την υποτίμηση και την νέα οικονομική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται, έχει αλλάξει η ισοτιμία των δύο νομισμάτων, δηλαδή του ευρώ και του ελβετικού φράγκου και οι δανειολήπτες αυτοί έχουν βρεθεί να χρωστάνε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που δανείστηκαν στην αρχή.
Πρόκειται για μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση, που ειδικά όταν εμπλέκονται τράπεζες και συναλλάγματα, απαιτεί έναν εξειδικευμένο και έμπειρο δικηγόρο για να τη διαχειριστεί.
Η δικηγόρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου Άνθια Κορέλα, και οι ικανοί συνεργάτες της, εξειδικεύονται σε περιπτώσεις που αφορούν δάνεια ελβετικού φράγκου και μπορούν να σας καθοδηγήσουν σωστά, ώστε να βγείτε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να αποπληρώσετε το ποσό που σας αναλογεί και είχε συμφωνηθεί από την αρχή, ανεξάρτητα από την ισοτιμία.