Του Δημήτρη Παπαδάκη
«Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;»είχε διερωτηθεί πριν από 56 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Έκτοτε στην Ελλάδα αυτή η απορία έρχεται στο μυαλό πολλών με διάφορες αφορμές.
Όταν σήμερα πληροφορείται κανείς πως επ’ αόριστον αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση των “μαύρων” ταμείων της Siemens και πως υπάρχει ορατός κίνδυνος τα αδικήματα να παραγραφούν, σίγουρα θα του έρχεται στο μυαλό η ίδια απορία. Σε πολλούς μάλιστα θα έρχεται στο μυαλό ως απάντηση η Siemens, η Γερμανία, οι δανειστές… Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο εξηγήσεις για την επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης, αυτή των δικαστών που λένε ότι άργησαν οι μεταφράσεις του βουλεύματος από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και αυτή των κυβερνητικών πηγών που διαρρέουν ότι «υπάρχουν ευθύνες και ορισμένοι θα λογοδοτήσουν», ρίχνοντας την ευθύνη στους δικαστές, φανερώνει ότι η πηγή του “κακού” είναι εδώ στην Ελλάδα. Πρωτίστως δηλαδή αυτή μας αφορά και όχι ότι στην Γερμανία είναι αθώες περιστερές…
Υπάρχει ένα “καλό” και ένα “κακό” σενάριο. Το “καλό” είναι ότι σε αυτό το κράτος που υπολειτουργεί σε όλους τους τομείς, υπάρχει η πιθανότητα η δίκη να αναβλήθηκε όχι γιατί επενέβη κάποιος σκοτεινός δάκτυλος, αλλά γιατί πράγματι η μεταφραστική υπηρεσία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει εγκαίρως τις μεταφράσεις. Αν ίσχυει αυτό, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το πως το κράτος και η δικαιοσύνη θα λειτουργούν με σοβαρότητα. Το “κακό” σενάριο είναι ο συνδυασμός του σκοτεινού δακτύλου και της ανεπάρκειας της μεταφραστικής υπηρεσίας, δηλαδή κάποιος προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση με πρόσχημα την ανεπάρκεια της μεταφραστικής υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που μιλάμε για το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς δεν θα πρέπει να πετάει αλλού τόσο εύκολα το μπαλάκι των ευθυνών. Έπρεπε η μεταφραστική υπηρεσία να έχει εντολή να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με ένα τόσο σημαντικό σκάνδαλο.
ΥΓ: Ίσως τελικά πρέπει να θυμηθούμε την παλαιότερη δήλωση του Περικλή Κοροβέση πως το 1989 την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία είχε τη στήριξη του ενιαίου Συνασπισμού, ΚΚΕ και Συνασπισμός είχαν πάρει χρήματα από τη Siemens.