Τιμητική εκδήλωση για τον Αγρινιώτη φιλόλογο και συγγραφέα Κώστα Τριανταφυλλίδη

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» που προέκυψε από τις εκλογές του 2016, εγκαινίασε έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων με την «Τιμητική εκδήλωση για τον Αγρινιώτη φιλόλογο, συγγραφέα Κώστα Τριανταφυλλίδη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7μ.μ. στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου.

 photo 7. TRIANTAFYLLIDHS KVSTAS_zpsnpgzeg7r.jpgΗ εκδήλωση άνοιξε με το Χαιρετισμό της Προέδρου, κ. Βασιλικής Μαραγιάννη, η οποία αναφέρθηκε στον τιμώμενο «που διακόνησε “λόγω και έργω” την εκπαίδευση και πάνω απ’ όλα δίδαξε ήθος στους μαθητές του με το χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του». Επίσης τόνισε την επί σειρά ετών συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Αγρινίου, την αξία του συγγραφικού του έργου και το χρέος των διοργανωτών της εκδήλωσης να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τον συμπολίτη μας Κώστα Τριανταφυλλίδη που τιμά την πόλη του Αγρινίου και τον πολιτισμό. Τέλος ευχήθηκε στον Δάσκαλο και λόγιο Τριανταφυλλίδη, εκ μέρους όλων, «υγεία και βίον μακρόν, πλούσιο σε προσφορά», και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και όλο το ακροατήριο που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Δρέλλιας, Γεν. Γραμματέας του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου με θέμα: «H ζωή και το έργο του στοχαστή και συγγραφέα Κώστα Τριανταφυλλίδη» και παράλληλα προβλήθηκε από το αρχείο του Βαγγέλη Κρικοχωρίτη ολιγόλεπτο βίντεο με παλαιότερη συνέντευξη του τιμώμενου (έτους 1987). Μέσα από τις εικόνες (προβολή σε PowerPoint), το αρχειακό υλικό και το βίντεο αναδείχθηκε η παρουσία του, ως δασκάλου, ως συγγραφέα και ως πνευματικού ανθρώπου, ο οποίος κατόρθωνε με τον λόγο του, να εμπνέει και να οδηγεί στην άμεση βίωση του κόσμου. Αναδείχθηκε επίσης η συμμετοχή του Κώστα Τριανταφυλλίδη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Αγρινίου. Συγκεκριμένα το 1983, επί δημαρχίας Στέλιου Τσιτσιμελή, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου με τα πρώτα επίσης μέλη, τον Γεράσιμο Παπατρέχα και τον Γιώργο Μικέλη.

Στη συνέχεια ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Γιάννης Μπασλής, δρ. Φιλοσοφίας και Διευθυντής του Περιοδικού «Γλώσσα», ανέπτυξε το θέμα «Κώστας Τριανταφυλλίδης: o Αγρινιώτης στοχαστής». Με την εξαιρετική διάλεξή του έγινε και στο ευρύ κοινό του Αγρινίου αντιληπτή η κοσμοθεωρία του Τριανταφυλλίδη, μέσα από το συγγραφικό του έργο, καθώς και η στάση ζωής του απέναντι στα προβλήματα του κόσμου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα δυο βιβλία, ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ και ΤΑΜΕΙΟΝ, αλλά επέμενε στην ανάλυση του δεύτερου διότι εκεί ξεδιπλώνεται η φιλοσοφική σκέψη του Κώστα Τριανταφυλλίδη με ενάργεια και βάθος.Χαρακτηριστικά στον επίλογό του ο κ. Μπασλής τόνισε: «Στο λίγο σχετικά χρόνο που είχα στη διάθεσή μου προσπάθησα να παρουσιάσω τις βασικές απόψεις και αξίες της κοσμοθεωρίας του Κώστα Τριανταφυλλίδη, ενός σύγχρονου στοχαστή, που συνεχίζει μια παράδοση αιώνων της ορθόδοξης Ανατολικής εκκλησίας. Πρόκειται για το είδος του διανοουμένου που τόσο σπανίζει τούτες τις μέρες της κρίσης των αξιών, που ταλανίζει όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Την εκδήλωση λάμπρυνε η Χορωδία «ΑΛΘΑΙΑ» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της Άννας Πανοπούλου και τη συνοδεία στο πιάνο της ταλαντούχου Βικτώριας Χατζηκουμή. Πενήντα ολόδροσες νεανικές παρουσίες με εξαιρετικές φωνές αποδίδοντας «Μουσικές εξαίσιες», τίμησαν τον Αγαπημένο από όλες τις γενιές των μαθητών, Εκπαιδευτικό και στοχαστή Κώστα Τριανταφυλλίδη. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Νικόλαος Κανής – δημοσιογράφος – Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στην Μέση Εκπαίδευση σε σχολεία του Μεσολογγίου και Αγρινίου. Στη δεκαετία του 1950 ο νεοδιόριστος καθηγητής Τριανταφυλλίδης έφερε μια νέα πνοή στο μεταπολεμικό σχολείο. Κατόρθωνε με τις διδακτικές προσεγγίσεις του να δίνει ένα δείγμα ατόφιας πνευματικής παρουσίας. Συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Γυμνασιάρχη και από τότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σύζυγός του η αείμνηστη αγρινιώτισσα καθηγήτρια Λένα Γιαννακοπούλου.
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης υπήρξε ένθερμος ελληνιστής και ερευνητής, στοχαστής και συγγραφέας. Το δημοσιευμένο και αδημοσίευτο έργο του διακρίνεται για τον ποιητικό στοχασμό του.
Το 1994 κυκλοφόρησε ο τόμος των δοκιμίων του με τον τίτλο Ακροβασία (εκδόσεις Αρμός).
To 2004 κυκλοφόρησε ο επόμενος τόμος των δοκιμίων του με τίτλο ΤΑΜΕΙΟΝ (εκδόσεις Ευθύνη).