Γιατί γίνεται η ανταπαράθεση για το πάρκο;

Το τελευταίο διάστημα σημείο αντιπαράθεσης στα δημοτικά δρώμενα του Αγρινίου έχει γίνει η μελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου, που πρόκειται να κατατεθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η παράταξη του πρώην δημάρχου Π. Μοσχολιού και η παράταξη του Δ. Τραπεζιώτη καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ρόκος, όχι μόνο εγείρουν ερωτηματικά για τη νομιμότητα της ανάθεσης της μελέτης, αλλά ιδίως οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν παράνομη και φωτογραφική την ανάθεση. Την όλη αντιπαράθεση παρακολουθεί και το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” ζητώντας συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο “πόλεμος” που γίνεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το Πάρκο, είτε με τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, είτε με ανακοινώσεις των παρατάξεων, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ως προς την ουσία του διακυβεύματος, ως προς το χρόνο της αντιπαράθεσης και ως προς τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβει αυτή η αντιπαράθεση. Μια προσπάθεια για να απαντηθούν όλα αυτά -και αν υπάρχουν σίγουρα αναπάντητα ερωτήματα- απαιτεί να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 26/7/2016 η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου αποφασίζει να προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης βάσει του Ν. 3316/2005, άρθρο10, παρ.2 περ.γ’. (δείτε εδώ το σκεπτικό της απόφασης) Η δημοτική αρχή Αγρινίου ισχυρίζεται ότι επελέγη η συγκεκριμένη διαδικασία, επειδή μέχρι τον περασμένο Μάρτιο -που δεν είχε ακόμη λυθεί η προηγούμενη εργολαβία- δεν μπορούσε να προχωρήσει με κανένα νόμιμο τρόπο σε μελέτη του νέου έργου και επειδή ήθελε ενόψει του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να αποφευχθούν οι τυχόν καθυστερήσεις ενός ανοιχτού διαγωνισμού (ενστάσεις κτλ). Επιπλέον κατά τη δημοτική αρχή το επείγον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι η μη άμεση παρέμβαση στο Πάρκο -που τα τελευταία τρία περίπου χρόνια μοιάζει περισσότερο με εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο- θα επιβαρύνει σημαντικά την σημερινή κακή κατάστασή του. Τέλος στη δημοτική αρχή Αγρινίου φρονούν ότι ταυτόχρονα η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένας μελετητής που θα προσφέρει τη μέγιστη επιστημονική τεκμηρίωση, πράγμα που εκτιμούν ότι έλειπε από την ανάπλαση που επιχείρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η διαδικασία λοιπόν που επέλεξε ο δήμος Αγρινίου καταλήγει στις 19/10/2016, οπότε και υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία “Ελληνικά Δάση Ο.Ε” με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή από την αντιπολίτευση του δήμου δεν καταγράφεται καμία αντίδραση… κάτι που παραμένει ερωτηματικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικύρωσε ως νόμιμες τις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αγρινίου! Επίσης είναι ερωτηματικό, γιατί οι αντιδράσεις περί νομιμότητας άρχισαν να καταγράφονται, αφού οι αποφάσεις επικυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η υπογραφή της σύμβασης δημοσιοποιείται στις 25/10/2016 με σχετική ανακοίνωση από το δήμο Αγρινίου (δείτε την εδώ), η οποία όμως συνοδεύεται από ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο, στο οποίο διακρίνεται και ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Μάλιστα ο κ. Ζάγκας διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας από το 1999 έως το 2015, ενώ τώρα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου. Ο κ. Ζάγκας τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε βρεθεί στο Αγρίνιο και είχε μιλήσει ως καλεσμένος της Κίνησης Πολιτών Αγρινίου για την Προστασία του Πάρκου (στην οποία ηγούνταν κυρίως μέλη του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου) σε ειδική εκδήλωση για το Πάρκο. Έτσι, εξηγείται γιατί λίγες μέρες αργότερα στο δημοτικό συμβούλιο ο Π. Μοσχολιός έλεγε ότι στο γραφείο του δημάρχου “μπαινοβγαίνουν σύμβουλοι των τότε διαμαρτυρομένων στην ανάπλαση του πάρκου” και αναρωτιόταν “ποια «γραμμάτια» εξοφλεί η τωρινή ανάθεση”… Πάντως η εταιρεία “Ελληνικά Δάση Ο.Ε”, στην οποία ο δήμος Αγρινίου ανέθεσε τη μελέτη, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της αλλά και στη σύμβαση που υπέγραψε με το δήμο αποτελεί σύμπραξη των Γ. Λάγκα, Δ. Βικελούδα και Δ.Τσομπανίκου. Πιθανόν για να είναι και παρόν στην υπογραφή της σύμβασης ο κ. Ζάγκας να συνεργάζεται με την εν λόγω εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η “Ελληνικά Δάση Ο.Ε” όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της είναι αρκετά έμπειρη στο χώρο περιβαλλοντικών μελετών. Η ευαισθησία πάντως του Π. Μοσχολιού αναφορικά με τη νομιμότητα είναι μάλλον επιλεκτική, αν αναλογιστεί κανείς πως εδώ και ένα χρόνο έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για όσα καταμαρτυρά το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων για τα έργα και τις ημέρες των υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου, όταν σχεδίαζαν την ανάπλαση που προωθούσε ο ίδιος.

Από εκεί και πέρα οι αντιδράσεις επί του θέματος τόσο της παράταξης Τραπεζιώτη, όσο και του Ανυπότακτου Αγρινίου, αν και διαφορετικής έντασης, φαίνεται πως έχουν ένα κοινό σημείο. Επειδή είναι γνωστό ότι στις αντιδράσεις ενάντια στην ανάπλαση που προώθησε ο Π. Μοσχολιός συμμετείχαν έντονα αρκετά μέλη τους, αν και τότε δεν υφίσταντο ως οργανωμένες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, εκλαμβάνουν τα όσα λέει ο Π. Μοσχολιός για “γραμμάτια που εξοφλεί ο Γ. Παπαναστασίου στους τότε αντιδρώντες” ως «λάσπη» προς όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της ανάπλασης. Ειδικότερα όσον αφορά την “Ανατροπή Τώρα” με επικεφαλής τον Δ. Τραπεζιώτη, οι αιτιάσεις της προς τη δημοτική αρχή σχετικά με την αφιλοκερδή προσφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) για μελέτη του πάρκου, έρχονται αρκετά καθυστερημένα, ένα μήνα μετά την ανάθεση της μελέτης από το δήμο Αγρινίου και περίπου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας από πλευράς δήμου, πράγμα που εγείρει ερωτηματικά. Όπως επίσης ερωτηματικά εγείρει ο συγχρονισμός κινήσεων (ακόμη και στην καθυστερημένη αντίδραση) από πλευράς ΠΕΕΓΕΠ και “Ανατροπής Τώρα”. Τέλος, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αποτιμούν διαφορετικά και κατά περίπτωση τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για παράδειγμα, όταν στη προηγούμενη δημοτική θητεία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έβρισκε μη σύννομη την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, είχαν -δικαιολογημένα- ασκήσει σκληρή κριτική στην τότε δημοτική αρχή, ενώ τώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικυρώνει τις αποφάσεις του δήμου, το προσπερνούν ως γεγονός και εγείρουν θέμα νομιμότητας…

Από την άλλη βέβαια και η στάση της δημοτικής αρχής Αγρινίου προκαλεί κάποια ερωτηματικά για “έναν ουρανό που δεν φοβάται αστραπές”… Για παράδειγμα, δεν έγινε απολύτως κατανοητό, γιατί αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα της νομιμότητας στο δημοτικό συμβούλιο. Κι αν ήταν δύσκολο ή αδύνατο -από τη στιγμή που η μελέτη του πάρκου έχει συμβασιοποιηθεί- να τεθεί το θέμα με τη μορφή που ζητούσε ο Κ. Ρόκος, να ανακληθούν δηλαδή οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου, θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα με τη μορφή ενημέρωσης και αναλυτικά να επιχειρηματολογήσει για την νομιμότητα των ενεργειών της.

Σε κάθε περίπτωση την υπόθεση, όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα, είναι απίθανο αν την παρακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, που μετά από μία οδυνηρή για το πάρκο, αλλά ευτυχώς αποτυχημένη προσπάθεια ανάπλασης-αλλοίωσής του, ενδιαφέρεται μόνο για την αποκατάστασή του με μια ήπια ανάπλαση που θα σέβεται την σημασία και την ιστορία του χώρου και για ένα πάρκο υγιές, καθαρό, που θα περιποιείται συνεχώς, ασφαλές και φωτισμένο που θα προσφέρει αναψυχή.

Δ.Π