Επιστολή του συλλόγου “Νέα Γη” με προτάσεις προς την Περιφέρεια για τους Ρομά

Επιστολή του συλλόγου “Νέα Γη” με προτάσεις προς την Περιφέρεια για τους Ρομά στα Αϊ Βασιλιώτικα

Αναλυτικά η επιστολή:
Προς: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαροκόπο
Κοιν.: Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου

Είμαστε ένας Σύλλογος στο Αγρίνιο που εδρεύει στα Αϊ-Βασιλιώτικα, με την επωνυμία «ΝΕΑ ΓΗ». Για την ύπαρξη του Συλλόγου μας, άλλωστε, σας έχει μιλήσει και η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σταρακά.

Η ανάγκη ίδρυσης του Συλλόγου αυτού είναι η συγκατοίκησή μας με πάρα πολλούς Ρομά, με τις γνωστές συνέπειες. Όμορφα σπίτια τριγυρισμένα από πολλές αυτοσχέδιες παράγκες οι οποίες δεν πληρούν, ούτε στο ελάχιστο, τους όρους οίκησης. Με την ιδιότητα μας αυτή, με την μακροχρόνια συμβίωση, με την κατανόηση της κουλτούρας τους, με τον τρόπο σκέψης τους και γενικώς με τη συμπεριφορά τους πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τα μέγιστα στο όλον εγχείρημα.

Είναι πάρα πολλά τα διαβήματά μας προς όλους γενικώς τους εμπλεκομένους, ακόμη και στον Άρειο Πάγο, με κύριο αίτημά μας τη συζήτηση στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό χαρήκαμε με αυτή την κίνηση.
Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα τω Ρομά, στην ουσία, είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, ξεπερνώντας ακόμη και το οικονομικό, καθώς ελπίζουμε ότι το δεύτερο κάποτε θα λυθεί, ενώ το πρώτο συνεχώς αυξάνεται, με σκοπό σε λίγα χρόνια εμείς να αποτελούμε την μειονότητα. Για όλα τα ανωτέρω πρέπει να ληφθούν μέτρα, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος Κύριε, δεν μπορεί να είναι μόνο η αστυνόμευση, ή η παρέμβαση του Εισαγγελέα, ή η έλλειψη χρημάτων. Στο παρελθόν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δόθηκαν χρήματα τα οποία διόλου δεν συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος. Αυτή η πολυπόθητη επίλυση μπορεί να επέλθει μόνο μέσω του ζεστού ενδιαφέροντος της πολιτείας, μέσω της ισχυρής θέλησης της, που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτη, και μόνο παραμονές εκλογών έκανε την εμφάνισή της και θυμόνταν τον λαό αυτόν.

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι πάση θυσία πρέπει να συμβιώσουμε, έχουμε προτείνει τη σύσταση επιτροπής (σαν και αυτή) σε δημοτικό επίπεδο, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Εάν αυτή η επιτροπή σκύψει με ενδιαφέρον πάνω στις ανάγκες του λαού αυτού (βασικά στην εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και όχι τυπική αλλά ουσιαστική και ουσιώδη), με καθημερινές επαφές, νουθεσίες, παροτρύνσεις, με υπομονή και επιμονή, είμαστε σίγουροι για το καλύτερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε εκπομπή της τηλεόρασης που αφορούσε καταυλισμό με τις διαμαρτυρίες των Ρομά για τα σκουπίδια έξω και μέσα από τα σπίτια τους, κανείς δεν επενέβη να τους πει ότι αυτή είναι δική τους δουλειά και όχι του Δημάρχου.

Εμείς, Κύριοι, σαν Σύλλογος πλησιάσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, μπήκαμε μέσα στις καλύβες τους, στις χαρές τους και στις λύπες τους. Τους αντιμετωπίσαμε ως ισάξιους συνανθρώπους μας. Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε. Εάν είχαμε και την συμπαράσταση τη πολιτείας θα είχαμε φτάσει πολύ κοντά στον επιθυμητό στόχο. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι η Συνοικία μας είναι όσον το δυνατόν καλύτερη στην Ελλάδα. Αλλά πολλά υπολείπονται ως τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ζητήσει διά μέσου των αρμοδίων φορέων από την Ε.Ε., η Συνοικία αυτή να γίνει πείραμα – παράδειγμα – για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.

Προτείνουμε λοιπόν:
1. Άμεση καταγραφή των διαμενόντων σε κάθε Συνοικία και των καταλυμάτων τους, καθώς οι περισσότεροι ζουν σαν νομάδες.
2. Στενή επαφή και εποπτεία της πολιτείας.
3. Συνεχή έλεγχο και επίβλεψη στην αξιοποίηση των επιδομάτων (βοηθημάτων) που τους χορηγεί η πολιτεία, δηλαδή εάν τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο και εάν αυτά βοηθούν τις πραγματικές τους ανάγκες.
4. Οι ποινές που τους επιβάλλονται για τις συνεχείς παρανομίες τους να είναι υποχρεωτική εργασία στους δήμους.
5. Κριτήριο για εργασία στην καθαριότητα των δήμων να είναι εάν το σπίτι τους είναι καθαρό.
6. Στέγαση σε όσους ζουν σε παραπήγματα και πιο πολύ στη δημιουργία αποχετευτικών αγωγών.

Κύριοι, ελπίζουμε ότι με την επιστολή μας αυτή να δώσουμε όραμα και στόχο. Οπωσδήποτε το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να καλυφτεί όλο το ζητούμενο σε λίγες σελίδες. Η ζητούμενη επιτροπή θα έχει πιο πολλά να προτείνει.

Ο πρόεδρος
Κ. Παπαθανάσης

Ο Γεν. Γραματέας
Ευάγ. Πρέζας

Ο Β΄Αντιπρόεδρος
Θεμ. Στράτος