Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος για τα προγράμματα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε τουλάχιστον ο Περιφέρειάρχης Απ. Κατσιφάρας στη σύσκεψη που είχε με την Ενδιάμεση Διαχεριστική Αρχή.
Ωστόσο, παρόλο που οι ΒΑΑ της Πάτρας και του Αγρινίου και οι ΟΧΕ των αξόνων “Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία” και “Περιοχή Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού”, με προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ, αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του νέου ΕΣΠΑ και το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την περιοχή μας, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει την καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο διαβούλευσης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων που προηγήθηκε, τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έστω και με τη μορφή εκτίμησης σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο φαίνεται ότι αυτά τα χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω κατά τουλάχιστον τέσσερις μήνες περίπου. Μπορεί μεν η καθυστέρηση αυτή να μην μοιάζει τόσο μεγάλη, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι αφ΄ενός δεν έχουν δημοσιευθεί καν οι προσκλήσεις (!), αφ΄ετέρου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα για το αν θα καταλήξει έγκαιρα η διαδικασία των δημοπρασιών των έργων (είναι σύνηθες φαινόμενο οι καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων και πιθανών προσφυγών σε δικαστήρια κτλ).
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων σε σχέσεις με τις εκτιμήσεις. Η μετατροπή του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι σε αρχαιολογικό μουσείο θα έπρεπε να είχε συμβασιοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2017. Οι προσκλήσεις για την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου πεζοδρόμων του Αγρινίου και για την ανάπλαση του Παπαστρατείου Πάρκου θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί από τον Ιανουάριο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ούτε μια πρόσκληση τόσο για έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Αγρίνιο, όσο και για αυτά της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Από την άλλη αυτή η “μικρή” καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρις ώρας δεν φέρνει την… καταστροφή, αντιθέτως είναι ωφέλιμος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία των δήμων που κλήθηκαν από την περασμένη χρονιά να ξεκινήσουν ένα τιτάνιο αγώνα για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων που θέλουν να υλοποιήσουν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η μελέτη του δήμου Αγρινίου για την ανάπλαση του πάρκου αν και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, επειδή η διαδικασία για την συμβασιοποίηση ενός έργου πολλές φορές μπορεί να καθυστερήσει, το “καμπανάκι” των καθυστερήσεων έχει ήδη σημάνει…
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Αγρίνιο
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την Ολωκληρωμένη Χωρική Επένδυση στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού